Az asztma megnöveli a szájüregi betegségek esélyét

A Journal of Periodontology folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az asztmában szenvedő emberek egészséges társaikhoz viszonyítva közel ötször nagyobb eséllyel tapasztalnak valamilyen ínybetegséget. Világszerte körülbelül 235 millió ember szenved az asztmától, ami szűkíti és gyulladásban tartja a légutakat, így légzési nehézséget, zihálást, köhögést és szorító érzést okoz a mellkasban, valamint szájszárazságot eredményez, ami fogkő kialakuláshoz és ínybetegségekhez vezethet.

A tünetek megelőzése

Az asztmában szenvedő emberek megelőzhetik a tünetek kialakulását és megóvhatják szájüregük egészségét, ha igyekeznek kerülni a legfőbb kiváltó okokat; ilyenek például az extrém időjárási körülmények (magas páratartalom vagy alacsony hőmérséklet), levegőben szálló ingerlő hatású anyagok például füst és vegyi anyagok, valamint az olyan allergének, mint a pollen, az állati szőr és a háztartási kártevők.

Különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk a háztartási kártevők megjelenésének jeleire, mivel azok gyakran az ember számára észrevétlenül telepszenek meg. Főleg a csótányok, rágcsálók és ágyi poloskák súlyosbítják az asztma tüneteit, így nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük otthonunkat és amennyiben szükséges, végezzünk parazitamentesítést.

(X) hirdetés

A szájszárazság problémája

Az asztmás betegek nagy számban küzdenek a szájszárazság – más néven xerostomia – problémájával is, ilyen esetben a száj nem termel megfelelő mennyiségű nyálat.

A szájszárazság gyakori panasz az asztmás emberek körében, mivel a korlátozott légáramlás arra készteti őket, hogy a szájukon keresztül lélegezzenek. Az asztmás betegek által használt inhalátorok tovább súlyosbítják ezt az állapotot a nyálmirigyek elfojtásával és a nyáltermelés korlátozásával.

A nyál alapvető fontosságú a baktériumok közömbösítéséhez, míg a száraz szájüreg ideális környezetet biztosít a káros baktériumok megtelepedéséhez és a fogkő kialakulásához – utóbbi szájszagot, fogszuvasodást és ínybetegséget okoz.

(X) hirdetés

Az ínybetegség megelőzése

Szerencsére számos módja van annak, hogy az asztmával küzdők megóvják szájüregük egészségét és megelőzzék az ínybetegségeket.

Az inhalátor használatát követően fontos a vízzel történő öblögetés. Akár fogat is moshatunk az inhalálást követően, ez a módszer az előzőnél is hatékonyabb.

Fontos, hogy olyan inhalátort használjunk, amely nem jelent terhet a fogak és a száj számára. Néhány típust cukorral édesítenek a kellemesebb használat érdekében, ami azonban fogszuvasodást eredményezhet.

Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, aki ajánlhat olyan inhalátort, mely segít megóvni a szájüreg egészségét. Tájékoztassa fogorvosát az asztmájáról és kérjen tanácsot tőle is a megfelelő szájhigiénia kialakításával kapcsolatban. A napi rendszeres vízfogyasztás szintén segíthet megelőzni a szájszárazságot.

Végső soron a legjobb módszer a szájüreg egészségének megőrzésére a rendszeres fogmosás és fogselyem használat. Válasszunk speciálisan a szájszárazság kezelésére kifejlesztett szájápolási szereket! Habár az ínybetegség kezelhető, a megelőzés kétségtelenül a legjobb megoldás. Amennyiben proaktívak maradunk a szájüregi egészségének megőrzését illetően, az asztmával küzdő emberek is könnyedén megőrizhetik gyönyörű és egészséges mosolyukat egy életen át.

Item added to cart.
0 items - Ft