Az anya érzelmei is hatással vannak a gyermek fogainak egészségére

Egészen meglepő összefüggésre sikerült rábukkannia néhány, az Ohiói Egyetem Fogorvosi Karán dolgozó kutatónak. Azt eddig is tudtuk, hogy stressz hatására nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás, afta vagy fogcsikorgatási hajlam, most viszont azt állítják, nem csak az egyén, de az anya érzelmi egészsége és iskolázottsága is jelentősen befolyásolhatja a kiskamaszok fogainak egészségét.

Nem kis fába vágta a fejszéjét az a kutatócsoport, akik 11 éven keresztül (3-14 éves korig) tartottak megfigyelés alatt összesen 224 gyermeket és édesanyjukat. Vizsgálták a szülő és a gyermek komplex egészségi állapotát, ám a kicsiknél  azt is feljegyezték, hány maradandó foguk szuvas, tömött vagy hiányzó, sőt, mérték a fogakon felhalmozódó plakk mennyiségét is.

Az anyáknak egy-egy kontroll alkalmával arra is választ kellett adniuk, milyen preventív eszközökkel igyekeznek megóvni gyermekük fogait a szuvasodástól, külön kitérve az táplálkozásra és a fogorvosi ellenőrzéseken való részvételre.

(X) hirdetés

A Journal of Dental Research szaklapban közzétett vizsgálati eredményekből kiderült, azok a csemeték, akiknek édesanyja felsőfokú végzettségű, érzelmei kiegyensúlyozottak és kellő információval rendelkezik az egészséges táplálkozásról, bizony egészségesebb fogakkal rendelkeznek, mint társaik.

A hároméves korban feljegyzett anyai stressz és megoldatlan problémák nem csak magatartási zavarokat, de megnövekedett számú fogászati panaszt is előidézett a gyerekeknél. Ugyanebben a korban, ha nagyobb szociális támogatást kap a gyerek, bizonyítottan kevesebb szuvas, hiányzó vagy tömött foga lesz kamaszkorára.

Sajnos azt is sikerült alátámasztani, hogy az egészségügyi biztosítás megléte, a fluoridos kezelések és a korai barázdazárás sem feltétlen garancia rá, hogy 14 éves korára gyermekünk tökéletesen egészséges fogazattal fog rendelkezni. Ezért is törekedjünk rá, hogy ne csak szájápolási szokásaira, de érzelmeire is kellőképpen figyeljünk oda, utóbbi legalább olyan fontos, ha az egészségéről van szó.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft