Az afta kialakulása, kezelése, megelőzése

Az afta nem más, mint egyfajta fekély, azaz hámsérülés a nyálkahártyán. Magától jön és megy, ám jelenléte evési, beszédbeli nehézségeket okozhat. Érintheti a nyelvet, az ajkak vagy a pofa belső felét, esetleg az ínyt. Kétféle aftát különböztetünk meg, az egyik a szimpla, ami évente négy-öt alkalommal jelenik meg és maximum egy hétig tart (10 és 20 éves életkor között a legjellemzőbb), a másik a komplex afta, ami bár kevésbé gyakori, főként azokra jellemző, akiknek korábban is volt már hasonló problémájuk.

Mi idézheti elő az afta megjelenését?

Az afták megjelenésének pontos oka máig tisztázatlan. A stressz vagy a szövetsérülés a két leggyakoribb jelenség, ami előidézheti felbukkanását. Bizonyos élelmiszerek – például a citrusfélékhez hasonló, savas zöldségek és gyümölcsök (citrom, narancs, ananász, alma, füge, paradicsom, eper)- fogyasztása eredményezhet aftát, vagy súlyosbíthatja a meglévő tüneteket. Olykor egy éles fogfelszín, egy letört fog, fogszabályzó vagy rosszul illeszkedő fogpótlás szintén generálhat hámsérülést.

A komplex afta újbóli előfordulását magyarázhatja valamilyen belső probléma, például az immunrendszer gyengesége, B-12 vitamin-, cink-, folsav-, illetve vashiány, esetleg olyan, bélrendszert érintő rendellenesség, mint a lisztérzékenység vagy a Crohn-betegség (a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása).

(X) hirdetés

A herpesz és az afta közötti különbség

A herpesz és az afta könnyen összetéveszthető, ám két egészen eltérő betegségről van szó. A herpesz fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok csoportja, megjelenését vírus okozza, így aztán különösen fertőző. Jellemző még a herpeszre, hogy általában az arc külső részén jelenik meg (ajkakon, orron, pofacsontok környékén), míg az afta inkább a belső nyálkahártyán bukkan fel.

Az afta…

… és a herpesz.

 

Az afta legjellemzőbb tünetei:

– fehér vagy szürke színű kerek pöttyök a száj nyálkahártyáján, melyeket vöröses udvar vesz körül,
– fájdalmas seb vagy sebek megjelenése a szájban (a nyelven, a szájpadlás hátsó részén) vagy a pofa belső felén,
– bizsergő, égő érzés az afták környékén,
– esetenként láz,
– fáradtság,
– duzzadt nyirokcsomók.

(X) hirdetés

Az afta kezelése

Néhány napig érezhetünk enyhe fájdalmat az afta környékén, főleg, ha az olyan kellemetlen területen jött elő, ahol evés, beszéd közben irritáljuk. Magától általában egy-két hét alatt teljesen elmúlik.
Ha nagy, fájdalmas vagy ismétlődő aftával van dolgunk, a fogorvosunk javaslatára vásárolhatunk olyan öblögetőket, ecsetelőket, amivel csökkenthetjük a fájdalmat és az irritációt.

Megelőzhető az afta kialakulása?

Habár nincs önálló gyógymódja az aftáknak és akarva-akaratlanul újra előjöhetnek ezek a kellemetlen vendégek, egy kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük gyakoriságukat.

– Kerüljük a szájüregünket irritáló ételeket, például a savas zöldségeket, gyümölcsöket vagy fűszeres ételeket;
puha sörtéjű fogkefével mossunk fogat naponta minimum kétszer;
– mindennap tisztítsuk meg fogközeinket.

Szájüregünk tisztán tartásával elkerülhető a nyálkahártya irritációja.

Mindenképp forduljunk fogorvoshoz, ha a következőket tapasztaljuk:

– szokatlanul nagy kiterjedésű, szétterjedő afták;
– 3 hétnél vagy tovább fennmaradó afták;
– elviselhetetlen fájdalom, öblögetők, kenőcsök ellenére is;
– problémás folyadékfogyasztás;
– az aftákat kísérő magas láz.

Item added to cart.
0 items - Ft