A menopauza nem befolyásolja a fogágy-betegség kialakulását

A menopauzát számos szájüregi panasszal összefüggésbe hozták már, kezdve a gyulladásra való megnövekedett hajlamtól a szájszárazságon át egészen az állkapcsot érintő csontritkulásig. Összehasonlítva a menopauza előtt- és után álló hölgyeket, egy portugál kutatócsoportnak sikerült meghatároznia, hogy miként függ össze a változókor a fogágy-betegséggel és a fogvesztéssel.

menopauza-fogagybetegseg

A menopauza szájüregi egészségére gyakorolt hatásának vizsgálatához egy portugál és egy spanyol kutatócsoport együttesen 68 változókorban lévő hölgyet és 34, még menopauza előtt álló nőt vizsgáltak, melyek mindannyian krónikus fogágy-betegségtől (periodontitis) szenvedtek.

Olyan szájüregi paramétereket vizsgáltak, mint a fogak száma, a plakk index, a fogkő mértéke, az ínytasak mélysége, az íny vérzése vizsgálat közben, a fogíny visszahúzódása és az azzal összefüggésben lévő fogveszteség. A vizsgálatokat és az adatok lejegyzését parodontológus szakorvosok végezték.

(X) hirdetés

A kutatók nem csak a szájüregi sajátosságokat vizsgálták, hanem demográfiai adatokat, a paciensek egészségügyi és nőgyógyászati kartonjait, valamint felmérték a résztvevők szájhigiénés szokásait is.

Amikor a menopauza előtt és után álló hölgyek adatait összevetették, a szakértők a két csoport között egyáltalán nem találtak jelentős eltéréseket a fogágy-betegség és az ehhez kapcsolódó fogveszteség tekintetében.

Habár az elemzések megmutatták, hogy a meglévő fogak számában jelentős eltérések lehetnek (a menopauza után álló hölgyek sokkal kevesebb foggal rendelkeztek), mégis, amikor az életkort, a dohányzást és a plakk indexet is bevonták az elemzésekbe, kiderült, hogy az eltérés mégsem számottevő.

(X) hirdetés

Ezek alapján a kutatók úgy tapasztalták, hogy a menopauzának nincsen szignifikáns hatása a fogágy-betegségre vagy az ezzel összefüggésben lévő fogveszteségre, ehelyett gyaníthatóan más faktorok befolyásolják a fogágy-betegség kialakulását.

Mivel a kutatásban részt vevő alanyok nem megfelelően reprezentálták a portugál lakosságot, a szakértők szerint szükség lehet ismételt vizsgálatokra, melyekben több alannyal és hosszabb időtartamban dolgozhatnának, így még pontosabban kizárhatóvá válna a menopauza fogágy-betegségre gyakorolt hatása.

A tanulmány az International Journal of Clinical and Experimental Medicine orvosi szaklap hasábjain került publikálásra.

Item added to cart.
0 items - Ft