A hiányzó fogak száma előre jelzi a krónikus betegségek kockázatát

A fogak elvesztése gyakran utal a páciens szájüregének kóros betegségére, gyulladására. A Helsinki Egyetem és a Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) átfogó kutatási anyaga szerint a fogveszteség előre jelezheti a jövőbeli szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget vagy akár az elhalálozás valószínűségét is.

A Journal of Dental Research szaklapban publikált tanulmány vezetője, John Liljestrand szerint a hiányzó fogak száma hasznos indikátorként működhet az általános orvosok munkájában, amikor a krónikus betegségek egyéni rizikófaktorait vizsgálják.

A kutatás alapjául egy 1997-es felmérés adatait vették, melyben 8446, 25 és75 év közötti finn lakos egészségi állapotát kérdőív és klinikai vizsgálatok együttes segítségével mérték fel. A hiányzó fogak számát minden résztvevőnél feljegyezték, majd az évek során jelentkező véletlen megbetegedési és elhalálozási adatokat a 2010-es nemzeti nyilvántartás szolgáltatta.

(X) hirdetés

A tanulmány adataiból a következő összefüggések szűrhetők le egyértelműen:

– 5-nél több hiányzó fog 140%-kal megemeli a koszorúér-betegség és a szívinfarktus előfordulását,

– 9-nél több hiányzó fog 51%-kal megemeli a szív- és érrendszeri betegségek, 31%-kal a cukorbetegség és 37%-kal az elhalálozás kockázatát.

(X) hirdetés

teljesen fogatlan alanyoknál a fenti kockázati értékek további 40-68%-kal magasabb eredményt mutattak.

 

A hagyományos kockázati tényezőket természetesen figyelembe vették a statisztikák elemzésekor.

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség felelősek a legtöbb halálesetért világszerte. Régóta ismert, hogy ezek a megbetegedések összefüggésben állnak a szájüreg gyulladásos folyamataival, például az ínybetegséggel.

Az ínygyulladás és az abból kialakuló ínysorvadás során a felhalmozódott baktériumok bekerülnek a véráramba, így a szervezet más területein is gyulladást idézhetnek elő.

A fogíny gyulladását kezdetben a duzzadt, vörös, vérzékeny fogíny jelzi, majd kezeletlenül ínytasakok kialakulása és az érintett terület csontállományának leépülése jelentkezik. Ha a csontállomány minősége és mennyisége romlik, a fog kilazul, míg végül magától kiesik (akkor is, ha a fog egyébként teljesen egészséges).

Megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogorvosi tisztítással az ínygyulladás megelőzhető és kezelhető, így elejét vehetjük a krónikus, életveszélyes megbetegedések kialakulásának.

Item added to cart.
0 items - Ft