13 étel, amitől tiszták és egészségesek lesznek a fogaid

2015-06-08T12:42:17+00:00 2015. június 8.|Megelőzés, Táplálkozás|

Táplálkozási jellemzőink legalább olyan fontos szerepet játszanak a szájüreg egészségében, mint szájápolási szokásaink. Bár tény, hogy alapos fogmosással és fogközeink tisztításával a legtöbb szájüregi betegség megelőzhető, még jobban járunk, ha étkezési szokásainkkal is támogatjuk fogaink és ínyünk egészségét.

Tej, joghurt

Fogzománcunk legádázabb ellenségei a savak. A savak meggyengítik a fogzománcot, ami így nagyobb eséllyel lesz szuvas. A tej és a joghurt nem savas élelmiszerek, ráadásul természetes formában cukorszintjük is alacsony. Mivel a tejtermékek magas kalciumtartalommal rendelkeznek, így támogatják a fogak és a csontok belső szerkezetét is.

Gyümölcsök

Bár néhány gyümölcs (főleg a citrusfélék) erősen savasak, így meggyengíthetik a fogzománcot, összességében mégis elmondható, hogy a nyers gyümölcsök természetes módon tisztítják a fogakat, ráadásul a bennük található vitaminok és ásványi anyagok belülről is támogatják a fogak és az íny egészségét.

A C-vitamin például (természetes forrása: alma, eper, kiwi) segíti a sejtek közötti kapcsolatot, s mivel vitaminhiány esetén a fogíny jóval hajlamosabb az érzékenység, gyulladás kialakulására, így érdemes rendszeresen gondoskodni a C-vitamin bevitelről.

hirdetés (X)

A citrusfélék magas víztartalmuknak köszönhetően segítik a szájüreg természetes tisztulását, ráadásul savasságuk révén fokozzák a nyáltermelést, ami szintén segít a fogakra tapadt lepedék eltávolításában.

Sajt

A sajt nem csak természetes fogszuvasodás gátló anyagot tartalmaz, de vitamintartalma is magas, ami erősíti a fogzománcot. A kalcium és foszfát segít a szájüreg pH egyensúlyának fenntartásában, a sajtfogyasztás ráadásul támogatja a nyáltermelést és közömbösíti a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

gyogynovenyekFriss fűszerek

A friss petrezselyem, zeller vagy menta fogyasztása semlegesíti a baktériumok elszaporodása miatti kellemetlen szagokat, így felfrissíti leheletünket. A szárított fűszerek fogyasztása kevésbé kellemes és hatékony, mint a frissen szedett fűszereké, azonban a szárított növényeket használhatjuk házi készítésű szájvizekhez.

Zöldségek

A nyers zöldségek fogyasztása természetes módon tisztítja a fogakat. A nyers zeller, uborka vagy a „természetes fogkefének” is nevezett sárgarépa mind segítenek a felhalmozódott lepedék eltávolításában.

A sütőtökben, répában, édesburgonyában és brokkoliban is megtalálható A-vitamin nélkülözhetetlen a fogzománc egészséges felépítésében.

A hagymafélék kéntartalmuknak köszönhetően nyersen fogyasztva rengeteg baktériumot pusztítanak el a szájüregben, így természetes antibakteriális anyagként működnek.

A zeller fokozza a nyáltermelést, ami segít semlegesíteni a savakat, melyek demineralizációhoz és fogszuvasodáshoz vezetnek. A nyers, kemény zöldségek fogyasztása ráadásul masszírozza a fogínyt, fokozva annak vérkeringését.

Magvak

A szezámmag csökkenti a felhalmozódott plakkot és magas kalciumtartalma révén segít a fogzománc egészségének helyreállításában. A szezámmag mellett a mák legalább ilyen jótékony hatással bír, míg a lenmag gazdag Omega-3 zsírsavakban, ami támogatja az ínyszövetek egészségét.

Víz

Egyszerűen hangzik, pedig óriási szükségünk van a megfelelő vízfogyasztásra. A víz nem csak megtisztítja szájüregünket és fokozza a nyáltermelést, hanem a fogínyt és a szájüreg szöveteit is hidratálja.

Halak

A halak nem csak a zsírban oldódó A-, és D-vitaminok kiváló forrásai, hanem gazdagok Omega-3 zsírsavakban is, melyek hozzájárulnak a szövetek egészségéhez, így kiemelt módon támogatják a fogíny egészségét. Kutatások szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak Omega-3 zsírsavakat, jóval ellenállóbbak a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben is.

kakaoKakaó

A kakaóban található kémiai anyagok nem csak gyulladáscsökkentő hatással bírnak, hanem segítenek a fogerózió és a fogszuvasodás elleni küzdelemben is. Még a cukrot is tartalmazó kakaós tej sem olyan káros a fogaknak, mint a sütemények vagy chips-ek. Az étcsokoládé természetesen jobb választás, mint a tejcsokoládé, hiszen jóval kevesebb cukrot tartalmaz.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák magas B-vitamin és vastartalmuk miatt támogatják az ínyszövetek egészségét. Ráadásul a magnézium elengedhetetlen az egészséges csontok és fogak felépítéséhez, melyből szintén igen magas koncentrációt találunk a gabonafélékben.

Gazdag rosttartalmuk miatt ösztönzik a nyáltermelést, ami meggátolja a fogszuvasodás kialakulását. A barna rizs, a korpa, a teljes kiőrlésű gabonák és tészták mind kiváló választást jelentenek fogaink szempontjából.

Rágógumi

A cukormentes rágógumi fokozza a nyáltermelést, ami segít semlegesíteni a szájüreg savasságát, ráadásul fizikailag is segít eltávolítani a fogzománcra tapadt lepedéket és ételmaradékokat. Ha valaki túlságosan édes szájú és emiatt gyakran szenved fogszuvasodástól, édesség helyett nyugodtan elrághat egy cukormentes rágógumit, ami csökkenti az édesség utáni vágyat.

Gyógynövény teák

Rengeteg olyan gyógynövényt ismerünk, melyek segítenek a szájüreg egészségének fenntartásában. A zöldtea például egy polifenol nevű antioxidánst tartalmaz, ami csökkenti a felgyülemlett plakkot és megakadályozza a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulását. A mentás teák felfrissítik a leheletet, míg a kamillatea segít a fogínygyulladás enyhítésében.

Húsok

Az állati fehérjék, így a marha, csirke, pulyka, hal és tojások igen gazdagok foszforban, ami a kalcium mellett szintén elengedhetetlen az egészséges csontok és fogak felépítéséhez.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ