11 rágcsálnivaló, ami jót tesz a fogaknak

Két étkezés között, filmnézés közben vagy csak az ízek szeretete miatt sokan vágyunk valamilyen ropogtatnivalóra. Sajnos gyakran eshet a választásunk olyan gyors rágcsálnivalókra, melyek sem a fogainknak, sem pedig szervezetünknek nem kedvez. Összegyűjtöttünk 15 olyan egészséges finomságot, melyek gyorsan enyhíthetik az édesség vagy a finom ízek iránti vágyunkat, azonban nem hizlalnak és fogainkat sem rontják el.

ragcsalnivalo-fogak

1. Dió

Nehéz felsorolni azt a rengeteg jótékony jellemzőt, amit a diónak tulajdonítanak. Gazdag vitamin-, és ásványianyag forrás, szervezetünk megannyi területe profitálhat már napi néhány szem dió elfogyasztásából is.

dioKiváló tápértékkel rendelkezik, ezért fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Vas-, és folsav tartalma miatt a várandós anyukáknak is érdemes diót ropogtatni, ha egészséges nassolásra támad kedvük.

(X) hirdetés

Fogaink számára különösen kedvező a dió magas kalcium-, és magnézium tartalma, ami hozzájárul a fogzománc egészséges, ellenálló szerkezetéhez.

A dióban található C-vitamin segít megelőzni az ínygyulladást, míg a B-vitaminok a sejtanyagcserét támogatják. Gazdag E-vitamin és antioxidáns forrásként a dió hozzájárul a sejtek egészségéhez, kiváló rákmegelőző hatással bír.

25 gramm dió elfogyasztásával gondoskodhatunk a napi ajánlott Omega-3 bevitelről, ami segíthet a cukorbetegség megelőzésében is.

(X) hirdetés

Kemény szerkezete révén a dió rágcsálása közben nyáltermelődésünk fokozódik, fogaink tisztulnak.

2. Joghurt

A joghurt a dióhoz hasonlóan igazi főnyeremény a szájüregnek. Magas kalciumtartalma erősíti a fogak szerkezetét, míg lúgos kémhatása segít a szájüreg savasságának enyhítésében, így a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésében.

joghurt-fogakA natúr joghurtban lévő baktériumok nem csak az emésztést támogatják, hanem többek között hozzájárulnak a szervezetben élő Candida albicans gombafaj normál szintjének fenntartásában. Ha a Candida albicans elszaporodik, szájpenész alakulhat ki.

Egy 2005-ös felmérés szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak natúr joghurtot, sokkal üdébb lehelettel rendelkeznek, mint joghurtot nem fogyasztó társaik.

Ha tehát két étkezés között szeretnénk valami egészségeset fogyasztani, válasszunk natúr joghurtot vagy kefírt (a cukrozott gyümölcsjoghurtok sajnos nem támogatják a fogak egészségét).

3. Müzli

A natúr, cukormentes müzlik, gabonafélék számos pozitív élettani tulajdonsággal rendelkeznek.

muzli-fogakA müzlik egyik legfőbb alapanyagaként szolgáló zabpehely például kiváló kalcium-, kálium-, és vasforrás, melyek mind hozzájárulnak az egészséges fogakhoz és fogínyhez.

Gyulladásgátló hatása mellett kiváló rákmegelőző, ráadásul teltségérzetet okoz, így segít enyhíteni a két étkezés között fellángoló éhségérzetünket.

A szárított, aszalt gyümölcsökkel kiegészített müzlik szintén egészségesek, bár azok jobban odatapadnak a fogfelszínekre, ezért nehezebb eltávolítani őket, hamarabb okozhatnak fogszuvasodást.

Ha a gabonaféléket nem tejbe áztatjuk, hanem elropogtatjuk, elősegítjük fogaink természetes tisztulását.

4. Sárgarépa

Sárgarépa fogyasztása által nem csak a barnaságunkat őrizhetjük meg, a nyers zöldség más szempontból is igazi kincs.

sargarepa-fogakGazdag antioxidánsokban, immunserkentő, növeli a vér fehérvérsejt számát, így fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, megelőzheti a rák kialakulását.

A-vitamin tartalma támogatja a szájüreg nyálkahártyájának egészségét, de ez a vitamin segít az egészséges szerkezetű fogzománc kifejlődésében és fenntartásában is.

Nyersen fogyasztva a sárgarépa C-vitamin tartalma igen magas, ami segít az ínygyulladás megelőzésében és enyhítésében.

Ráadásul a sárgarépa puszta evése is hozzájárul szájüregünk egészségéhez, hiszen kemény állaga miatt rágóizmaink edzésbe jönnek, nyáltermelésünk fokozódik, így természetes módon távolíthatjuk el a fogak felszínére tapadt bakteriális filmréteget, azaz plakkot.

Lúgos kémhatása segít a szájüreg sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.

5. Szárzeller

A szárzeller természetes rosttartalma révén tisztítja a fogakat, fokozza a nyálképződést, ezáltal segít visszaállítani a szájüreg természetes pH értékét, gátolja a fogszuvasodás kialakulását.

zeller-fogakGazdag A-, B- és C-vitamin forrás, melyek elengedhetetlenek az egészséges fogíny szöveteinek fenntartásához.

Kiváló méregtelenítő, foszfor-, magnézium-, kálium-, és kalciumtartalma is magas, így belülről erősíti a fogak szerkezetét.

A szárzeller ráadásul tartalmaz egy apigenin nevű flavonoidot, ami gyulladáscsökkentő és gátolja a tumorképződést.

6. Gyümölcsturmix

gyumolcsturmix-fogakA tejtermékekben található kalcium és a gyümölcsökben található vitaminok tökéletesen egyesülnek a gyümölcsturmixokban.

Készíthetjük őket szinte bármilyen gyümölcsből, sőt, ha laktózérzékenyek vagyunk, választhatunk hozzá laktózmentes tejet, esetleg szója- vagy rizstejet is.

A fogaink egészsége miatt édesítéshez használjunk édesítőszert, steviát vagy xilitet – a méz ugyanis legalább annyira előidézheti a fogszuvasodás kialakulását, mint a cukor.

A gyümölcsturmixok kiválóan laktatnak, ezért ideális csemege fogyókúrázóknak is.

7. Tökmag

A tökmag és a hidegen sajtolt tökmagolaj megannyi értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek mind hozzájárulnak az egészséges fogak fenntartásához.

tokmag-fogakGazdag magnézium és kalciumforrás, ami segít az egészséges, ellenálló fogak formálódásában, Omega-6 tartalma pedig szintén hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.

A-, B-, E- és K-vitamint is tartalmaz, utóbbi hozzájárulhat az ínygyulladás enyhítéséhez, hiánya gyakori ínyvérzést okozhat.

Ha tökmag fogyasztása mellett döntünk, vásároljunk inkább hámozottat, a tökmag foggal való kibontása ugyanis károsíthatja a fogzománcot, apró repedések, törések alakulhatnak ki a szerkezetben (ugyanez vonatkozik a napraforgómagra és pisztáciára is).

8. Főtt tojás

fott-tojas-fogakA főtt tojásban szinte minden fontos ásványi anyag és vitamin megtalálható, ráadásul kiváló választás fogyókúrázóknak is.

Magas kalcium és D-vitamin tartalma hozzájárul az erős és egészséges fogakhoz, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fogszuvasodás kialakulásának esélye.

A főtt tojás emellett gazdag A-, B-, D-, E- és K-vitamin forrás, de találhatunk benne cinket, foszfort és szelént is.

9. Szőlő

A szőlő és a szőlőmagolaj két kiváló segítő, ha fogaink egészségéről van szó.

szolo-fogakA nyers szőlőben található almasav természetes módon oldja fel a fogakra tapadt pigmentált elszíneződéseket, ezáltal fehéríti fogainkat. Törekedjünk rá, hogy ne túlérett gyümölcsöt fogyasszunk, abban ugyanis csökken az almasav koncentrációja.

A szőlőmagolaj igazi csodaszer: segíti a fogak remineralizációját, melyek így ellenállóbbá válnak a fogszuvasodással szemben. Gyulladáscsökkentő hatása révén a szőlőmagolaj segít a szájüregi gyulladások, ínygyulladás enyhítésében is.

Nyersen fogyasztva is aranyat ér: gazdag B- és C-vitaminban, valamint mangánban, káliumban és magnéziumban, de a vörös szőlő kiváló antioxidáns forrás is.

10. Sajt

sajt-fogakA sajtok más tejtermékekhez hasonlóan rengeteg kalciumot tartalmaznak, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani őket.

Két étkezés közben fogyaszthatjuk önmagában, esetleg zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészítve vagy saláták alapanyagaként.

Lúgosító hatásuk miatt kedveznek a szájüreg egészségének, támogatják a megfelelő pH érték fenntartását.

11. Étcsokoládé

Az étcsokoládé fogyasztása kifejezetten hasznos fogaink szempontjából. Gondolnánk vagy sem, az étcsoki bizonyos kutatások szerint eredményesebb lehet a fogszuvasodás megelőzésében, mint a fluorid.

etcsokoladeMinimum 70%-os kakaóbab tartalomtól beszélhetünk igazán hasznos csokoládéfajtákról. A bennük lévő polifenolok egyrészt segítenek semlegesíteni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat, másrészt pedig megelőzik az ínygyulladás kialakulását.

A flavonoid nem csak segít meggátolni a fogszuvasodás kialakulását, hanem képes lassítani a fogszuvasodását előrehaladását is.

Item added to cart.
0 items - Ft