A világ népességének fele szenved valamilyen fogászati panasztól

Lehet, hogy amikor a fogászati ellenőrzések alkalmával szembesülünk vele, hogy van néhány kezelendő problémánk, kicsit bosszúsak leszünk… mennyi feladat, amit helyre kell hozni! Tudnunk kell azonban, hogy a sajátunk nem egyedi eset – a londoni Queen Mary Egyetem becslései szerint majd 4 milliárd ember szenved valamilyen fogászati panasztól világszerte.

fogszuvasodas vilagszerte

A fogászati kutatásokat publikáló Journal of Dental Research szaklapban közzétett tanulmányhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es felmérésének eredményeit használták fel. Az összesített adatokból kiderül, a Föld lakosságának több mint a fele, hozzávetőlegesen 3,9 milliárd ember szenved valamilyen fogászati panasztól. Bár 291 fogászati betegséget vagy sérülést különít el a tanulmány, a kezeletlen fogszuvasodás a világ népességének 35%-át, kb. 2,5 milliárd embert érint.

Ráadásul Wagner Marcenes, az angol Queen Mary Egyetem professzora azt is hozzáteszi, ebbe a közel 4 milliárdos számba nem tartoznak bele az enyhébb esetek – ide csak a komoly panaszokat (alvási nehézségeket, fogfájást) előidéző rendellenességeket sorolták. Kisebb fogszuvasodást vagy enyhe ínygyulladást nem vettek a listára, mondja a szakértő.

(X) hirdetés

A statisztikák ráadásul negatív tendenciát mutatnak:1990 és 2010 között az emberek szájüregének egészségi állapota 20 százalékkal romlott világszerte, ami főként a népességnövekedésnek és a lakosság elöregedésének tudható be. A legrosszabb helyzetben az afrikai és az óceániai országok vannak.

Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megelőzzük az ínygyulladást vagy a fogszuvasodást, fogaink elvesztésének továbbra is ez a két fő oka. Ráadásul egy-egy elhúzódó gyulladás a szervezetben más területekre is hatással van, például a krónikus ínybetegségek akár koraszülést vagy szívrohamot is előidézhetnek.

Ajánlott szájápolási rutin fogaink és ínyünk egészségéért:

(X) hirdetés

– naponta kétszer, legalább két percig tartó fogmosás elektromos vagy kézi fogkefével,
– napi fogköztisztítás interdentális fogkefével vagy fogselyemmel,
nyelvkaparó használata,
– antibakteriális szájvíz használata,
– féléves fogászati ellenőrzés!

Item added to cart.
0 items - Ft