Változás előtt a fogászati tömőanyagok világa

A jelenleg használatban lévő fogászati tömőanyagok egyetlen hátránya, hogy biológiailag nem illeszkednek tökéletesen a fogak belső szerkezetéhez. A brit Nottingham Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem közös kutatócsoportja egy olyan új szintetikus anyagot fejlesztett ki, ami segíti a fog szerkezetének természetes rengenerálódását. A felfedezés jelentős hatással lehet a fogászati tömőanyagok piacára, új szemléletmódot honosítva meg a konzerváló fogászatban.

fogaszati-tomoanyag-ossejt

A szenzációnak számító kutatás szerint az új anyag eredményesen használható fogászati tömőanyagok esetében, ezáltal úgy állítható helyre a sérült vagy szuvas fog, hogy a speciáls szintetikus bioanyag a fogban található őssejteket stimulálva természetes módon segíti elő a fog regenerálódását.

A Royal Society of Chemistry kémiai társaság 2016-os díjátadó ünnepségén az említett felfedezés nyerte el a rangos második helyezést. A speciális díj elnyeréséért a pályázók több kategóriában nevezhettek: egészség és jólét, energia és környezet, élelmiszer és víz valamint anyagok. A nyertes csoportok multinacionális vállalatok támogatása mellett médiamegjelenést, üzleti képzést és 3000 font értékű pénzjutalmat kaptak.

(X) hirdetés

„A jelenleg forgalomban lévő tömőanyagok toxikusak a sejtekre, így nem kompatibilisek a fogbél szöveteivel” – mondta Dr. Adam Celiz, a Nottingham Egyetem Marie Curie Kutatóközpontjának munkatársa.

„Olyan szintetikus bioanyagot terveztünk, ami hasonlít a tömőanyagokhoz, de a fogbél szöveteivel közvetlenül érintkezve stimulálja az őssejt populációt, ami elősegíti a fogbél szöveteinek és a dentin szerkezetének regenerálódását.” 

„Felfedezésünk magában rejti a fogászati piac átformálódásának ígéretét, ez a díj pedig nagyszerű alap a technológia továbbfejlesztéséhez más üzleti partnerekkel.” 

(X) hirdetés

„Ezek az anyagok hatékony és gyakorlatias utat kínálnak a páciens saját fogszöveteinek helyreállításához” – teszi hozzá David Mooney, a Harvard Egyetem munkatársa.

Item added to cart.
0 items - Ft