Fehér foltok a fogzománcon

Sajnos nem ritka jelenség, hogy fehér foltok alakulnak ki a fogaink felszínén. Nézegetjük, vizsgáljuk a tükör előtt, pedig nem rossz a fogunk – ítéljük meg ránézésre – azok a foltok mégis ott vannak. Miért? És hogy lehet őket eltüntetni?

Fehér foltok azért alakulhatnak ki a fogzománcon, mert az adott terület veszít ásványi anyag tartalmából. Ennek hátterében több dolog is állhat, s nagyon lényeges megértenünk, hogy esetünkben mi volt a kiváltó ok.

Hiába kezeljük ugyanis azt az egy fogat, ha utána újra feltűnnek a pöttyök más és más területen. Ha odafigyelünk, nem csak megállítható, de akár vissza is fordítható a folyamat. Ha viszont nem ítéljük lényegesnek a problémát, a terület idővel veszít ellenálló képességéből, könnyebben szuvasodhat, amikor a megoldást már csak a fúrás és a tömés jelentheti.

(X) hirdetés

A legnagyobb probléma a savasság

Ha a folt kis kiterjedésű, nagyon halvány fehér és valamelyik front fogon jelentkezett, akkor nagy
valószínűséggel a zománc ásványi anyag vesztesége lesz a ludas. De ne csak elől ellenőrizzük a fogakat, hátul, az őrlőfogakon szintén kialakulhatnak foltok, a rágófelszínen ugyanúgy, mint az oldalsó területeken.

Fogainkon az elfogyasztott ételek és italok hatására egy vékony bevonat képződik, melyet plakknak nevezünk. Ebben nem csak szénhidrátokat vagy fehérjéket találunk, hanem sajnos baktériumokat is. Ezek a baktériumok savakat termelnek, melyek könnyen kikezdhetik a fogzománcot, kivonva belőle a kalciumot, ilyenkor alakulnak ki a foltok.

Habár a fogzománc földünk egyik legkeményebb matériája, sav hatására az ásványi anyagok könnyen feloldódnak benne. Amikor még barlangokban éltünk és savas gyümölcsöket ettünk, mindez nem jelentett problémát. Ám manapság rengeteg finomított és cukrozott élelmiszert fogyasztunk, melyek igen savasak, elég, ha a kólára vagy a sportitalokra gondolunk.

(X) hirdetés

Szervezetünknek épp ezért sokkal nagyobb szüksége van az ásványi anyagok pótlására, mint régen, hiányában ugyanis könnyen kialakulhat a fogszuvasodás.
Ha úgy gondoljuk, hogy esetünkben is sav miatt alakultak ki a fehér foltok, akkor érdemes az étrendünket is megvizsgálni, s kiiktatni belőle a túlságosan cukros, savas élelmiszereket.

Ha nem teszünk semmit, idővel nem csak a fehér folttal lesz problémánk, hiszen a sav felbontja a zománcot és kialakul a fogszuvasodás. Az el nem távolított plakk már három hét alatt képes fehér foltokat hagyni maga után. Ezért annyira fontos a napi kétszeri fogmosás, a fogközök tisztítása, hiszen ha nincs plakk a fogainkon, akkor védve vagyunk a fogszuvasodástól és nem lesz gondunk a fehér foltokkal sem.

Fogszabályzó miatt kialakuló fehér foltok

A többségnek óriási örömöt jelent megszabadulni a fogszabályzótól, évekig várnak rá, hogy levegyék. Ha viszont nem ápoltuk megfelelően fogainkat, amikor még rajtunk volt a fogszabályzó, fordítva is elsülhet a dolog.

A legnagyobb probléma az, hogy észre sem vesszük, hogy fehér foltok kezdtek kialakulni a fogzománcon, hiszen a fogszabályzó mindent takar. Hatékonyan lehet védekezni a dolog ellen, mégpedig szájzuhany és szájvíz használatával; előbbi erős vízsugarával, utóbbi antibakteriális összetevőivel segít elpusztítani a baktériumokat.

Fehér foltok a fog külső vagy belső felszínén

Amikor a fog külső vagy belső felszínén alakulnak ki fehér foltok – különösen a front fogakon – az szinte biztos jele annak, hogy valami savas étel vagy ital áll a háttérben. Gondoljuk át étrendünket, vajon mi okozhatja ezt a reakciót? Sajnos a legtöbb sportital igen magas savtartalmú, a szénsavas üdítők szintén.

Gondoljuk át, mennyi kenyeret, finomított cukrot és készételt fogyasztunk. Ezek mind savasak. Gondolhatunk a fogfehérítésre is, az otthon használatos zselék és csíkok szintén savasak, így a zománc ásványi anyag veszteségéhez vezethetnek. Ha fogfehérítésen gondolkozunk, mindig válasszunk pH semleges terméket.

Fehér foltok a fogak végén

A fogak csücskén jelentkező fehér foltok általában akkor alakulnak ki, ha az egész szájüreg magas savasságnak volt kitéve. Vannak például olyan gyógyszerek, melyek szájszárazságot okoznak, de a savas refluxtól szenvedőknél is nagyobb eséllyel alakulnak ki foltok. Persze vannak közvetlen kiváltók, például ha citromot szopogatunk vagy almaecetet iszunk, akkor ne lepődjünk meg, hogy ennek következménye is lesz.

Nagyon fontos odafigyelni ezekre az apró jelekre, mert van, hogy a foltok valamilyen komolyabb betegséget jeleznek a szervezetben. Például, ha valaki lisztérzékeny vagy allergiás a gluténre, akkor sokkal nehezebben szívódnak fel az ásványi anyagok, esetleg ha valaki túl sok csírátlan gabonát fogyaszt, akkor túl sok fininsav termelődik, ami szintén megakadályozza az ásványi anyagok beépülését.

Gyermekkori trauma 

Előfordulhat, hogy a fogakat növekedés közben érte valamilyen trauma, még gyermekkorban, ilyen esetben is kialakulhatnak kalciummentes foltok. A fluorózishoz (túlzott fluoridbevitel) hasonlóan nehéz kezelni, hiszen a fogzománc szerkezete károsult, miközben a fog még csak formálódott. Fluorózis vagy trauma esetén valószínűleg kozmetikai beavatkozásra lesz szükség, például fehérítésre, tömésre vagy akár koronára, hogy eltüntethető legyen a nem kívánatos terület.

Fluorózis: főleg gyermekkorban jellemző, túl sok fluorid kerül a szervezetbe – pl. ásványvízzel, fogkrémmel, vitaminokkal – ilyenkor a fogakon sárga vagy fehér foltok alakulnak ki. Fogváltás idején érdemes fluoridmentes fogkrémet használni.

Természetes módon visszafordítható a kalciumveszteség?

Mivel már megtudtuk, miként vonják ki a különböző anyagok fogainkból az ásványokat, nincs más dolgunk, mint pH semleges környezetet biztosítani szájüregünkben (kerülve a savas ételeket, italokat), odafigyelni étkezésünkre, illetve feltölteni ásványi anyagokkal a szervezetünket (pl. kalcium és d-vitamin együttes bevitele).

Ha pótoljuk a hiányzó anyagokat, jó esélyünk van rá, hogy a foltok maguktól kezdenek el halványulni. Ehhez nincs szükség se fluoridos ecsetelésre, se fúrásra vagy fehérítésre. Viszont legyünk türelmesek, onnantól kezdve, hogy elkezdtük szervezetünkben pótolni a hiányzó anyagokat, legalább 2-4 hónapnak kell eltelnie, hogy észrevehető legyen az eredmény, a teljes regenerációhoz pedig 12 hónapra is szükség lehet.

Megoldást jelenthet még az ózonterápia, ám annak megítéléséhez, hogy esetünkben alkalmazható-e ez a terápiás forma, mindenképp fogorvosi szakvéleményre van szükség.

Item added to cart.
0 items - Ft