Ukrán fogászok 400 implantátumot helyeztek be ingyenesen egyetlen nap alatt

Míg a fogászati ellátás a legtöbb nyugat-európai országban természetes, addig kontinensünk keleti felén sokan sajnos azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán milyen lehetőségek rejlenek a fogászat világában manapság. Ezért született meg az ukrán „Szüleink életminőségéért” (Quality of Life for Our Parents) kezdeményezés, s ezért kaphatott 2012. május 25-én több mint 100 idős ember ingyen implantátumokat Kijev több kórházában.

Egy elégedett páciens nyilatkozik a beavatkozásról. Fotó: Quality of Life for Our Parents.

A meghirdetett programra jelentkezőknek összesen 400 implantátum került az állcsontjába, arra pedig először ideiglenes, majd a gyógyulási idő elteltével maradandó fogsort helyeznek fel – mindezt ráadásul teljesen ingyen. Huszonöt aneszteziológus csapat közreműködésével 30 műtőben és 30 protetikai rendelőben párhuzamosan folytak a munkálatok.

Az Ukrán Implantológiai Szövetség elnöke, prof. Jaroslav Zablotszkyy elmondta, azután született meg az ötlet a fejében, hogy felismerte, a társadalom abszolút nincs tisztában vele, hogy az implantátumokkal milyen óriási mértékben javítható a fogatlan állcsonttal rendelkezők életminősége, épp ezért 2010-ben nyílt levelet intézett több szakmai társasághoz.

(X) hirdetés

Még abban az évben el is kezdték a beavatkozásokat, közel 350, szociálisan rászoruló, 80 év feletti idős ember kapott implantátumot 2010 áprilisa és 2011 októbere között, összesen 13 jótékonysági rendezvényen; a munkához 1500 implantátumra és 400 önkéntes ukrán fogszakorvosra volt szükség, szerte az országban.

Nem csak a páciensek gazdagodtak a beültetések alatt, a szakmának is óriási tapasztalatot jelentett a megmozdulás, hiszen ráébredhettek, hogy mennyire ismeretlen még az emberek számára a fogászati implantátumok világa. Például az általános tájékoztatást követően több mint százan mondták vissza a kezelést arra hivatkozva, hogy ők csak most tudták meg, hogy műtéti beavatkozással és kórházi ellátással jár egy fogászati implantátum beültetése (Magyarországon egyébként legtöbbször helyi érzéstelenítéssel ültetik be a műgyökeret, tehát nem feltétlenül szükséges altatásba kerülnie a paciensnek.)

Az eddigi legidősebb, 93 éves beteg elkészült fogsorával. Fotó: Quality of Life for Our Parents.

„A legfőbb konklúzió az volt, hogy az emberek nem sokat tudnak a fogászati implantátumokról. Tulajdonképpen azok, akik beleegyeztek az ingyenes implantálásba, épp úgy nem tudták mire vállalkoznak, mint azok, akik visszamondták a beavatkozást” – nyilatkozta Zablotszkyy a Dental Tribune Online szerkesztőségének.

(X) hirdetés

A kezdeményezés kitalálói televízión, rádión és a nyomtatott médián keresztül tájékoztatták a lakosságot, hogy lehetőségük van ingyenes implantátumok behelyeztetésére. A szervezés profi volt, azok ugyanis, akik élni akartak a lehetőséggel, 24 órás telefonvonalon érdeklődhetek a részletekről. Szelektálniuk persze kellett a szervezőknek, a legfőbb kritérium az életkor mellett (65 éves, vagy annál idősebb betegeket kerestek) a fogatlan állcsont volt. Ezt követően belgyógyászok, kardiológusok és aneszteziológusok vizsgálták a betegeket, hogy azok alkalmasak-e az egyórás műtétre.

A programban résztvevő szakorvosok maguk állták az utazás és ellátás költségeit, illetve ők szállították a szükséges implantátumokat és protetikai felépítményeket is. A jótékonysági rendezvényeken a sebészek, fogtechnikusok, asszisztensek és kórházi alkalmazottak egy csapatként dolgoztak. Több implantátumgyártó cég biztosított ingyen termékeket a beavatkozásokhoz (Straumann, Nobel Biocare, Alpha-Bio Tec, U-impl és AB Dental).

Önkéntes ukrán fogászok csoportja. Fotó: Quality of Life for Our Parents.

A betegek nagy része elégedett volt az elkészült munkával és ismerőseiknek is ajánlották az implantálást. Az még persze kérdéses, hogy a megmozdulás a gyakorlatban mennyit javított a fogászati implantátumok általános ismeretén, illetve megítélésén. Az ukrán elgondolástól lelkesülve Lengyelországban, Oroszországban és Grúziában is rendeztek már hasonló megmozdulást, sőt Németország, Kazahsztán és Törökország is szeretne ilyen jótékonysági programot levezényelni.

A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy a program létrejötte óta május 25-ét kinevezték az Ingyenes Fogászati Implantálás Napjának, a szervezők pedig folyamatosan keresik a környező országok közül azokat, akik hajlandóak lennének csatlakozni a „Szüleink Életminőségéért” projekthez. A következő állomás Grúziában majd Kazahsztánban lesz, mi pedig alig várjuk, hogy hazánkban is meghonosodjon az Ingyenes Fogászati Implantálás Napja.

Item added to cart.
0 items - Ft