Új felfedezés – A szájszárazság kezelésének lehetséges módja

A nyálmirigyek működésének zavara fontos szerepet játszik bizonyos szájüregi betegségek kialakulásában, különösen a szájszárazság megjelenésében. Szájszárazságot okozhatnak bizonyos hormonális változások, gyógyszeres kezelések vagy sugárkezelés is. Egy új amerikai-kanadai tanulmány közelebb került a nyálmirigyek működésének pontos megértéséhez, ami sokkal hatékonyabb kezelési módot tehet lehetővé a jövőben.

kalcium-szajszarazsag

A kanadai British Columbia Egyetem és a New York-i Rochester Egyetem közös kutatási anyaga a Science Signaling folyóirat áprilisi számában került megjelenítésre.

A tanulmány során a szakemberek az intracelluláris (sejten belüli) kalcium termelődésére fókuszáltak, ami részt vesz a testnedvek termelésében és kiválasztásában, de olyan létfontosságú folyamatokban is nagy szerepe van, mint az izomösszehúzódás, neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) kibocsátás, inzulin kiválasztás, sejtközi folyamatok, génkifejeződés, sejtburjánzás vagy sejthalál.

(X) hirdetés

Azzal régebb óta tisztában vagyunk, hogy az inozitol 1,4,5-trifoszfát (IP3) nevű receptor jelenléte elengedhetetlen a sejtközi kalcium szintjének emelkedéséhez. A receptor négy azonos alegységből áll, melyek a kalcium kibocsátásának csatornáiként funkcionálnak.

Továbbfejlesztett molekuláris tervezési és génmódosító technológiák felhasználásával a kutatók felfedezték, hogy mind a négy IP3 molekula szükséges a csatorna aktiválásához, így a kalciumtermeléshez és a váladékkiválasztáshoz is. Mindez világossá teszi, hogy a kalcium csatorna csak bizonyos körülmények között nyílik ki, elkerülve az olyan káros hatásokat, melyek veszélyeztetnék a sejt életben maradását – magyarázzák a szakértők.

„Az eredmények tág összefüggéseket derítenek fel nem csak arról, hogy a kalcium hogyan szabályozódik a sejteken belül, hanem közelebb kerülhetünk számos kiválasztórendszeri betegség megértéséhez, mint például a szájszárazsághoz vagy a hasnyálmirigy gyulladáshoz – mondja Dr. Robert T. Dirksen, a Rochester Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, a kutatást végző csoport tagja.

(X) hirdetés

A szájszárazságot jelenleg hormonrendszerünk működésének javításával, a rendszeresen szedett gyógyszereink felülvizsgálatával és ha lehetséges, cseréjével mérsékelhetjük. Ha genetikai okok húzódnak a szájszárazság mögött (pl. Sjögren szindróma), akkor inkább csak a tünetek enyhítésével érhetünk el javulást. Ilyenkor fontos a megfelelő folyadékbevitel és a speciálisan szájszárazságra kifejlesztett szájápolási szerek használata.

Item added to cart.
0 items - Ft