A túlsúlyos hölgyek hajlamosabbak a fogágybetegségre

Több korábbi tanulmány vizsgálta már a fogágybetegség és az elhízás közötti kapcsolatot, de eddig egy kutatás sem elemezte a nemek közötti eltéréseket. Egy nemrégiben közzétett brazil tanulmány azonban jelentős különbséget vélt felfedezni a túlsúlyos férfiak és nők fogágybetegségre való hajlama között.

A Journal of Clinical Periodontology Digest parodontológiai szaklapban publikált klinikai tanulmányban öt éven keresztül összesen 582 nőt és férfit vizsgáltak.

Az elemzés első lépéseként feljegyezték a résztvevők testsúlyát és magasságát, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jegyzett módszernek megfelelően kiszámolták testtömeg indexüket. Hivatalosan az önkéntesek 19 százalékát sorolták az „elhízott” kategóriába.

(X) hirdetés

Miután az alanyok szájüregi állapotát is megvizsgálták, fény derült rá, hogy a túlsúlyos személyek jóval hajlamosabbak a fogágybetegségre, mint a normál testtömeg index-szel rendelkezők, ráadásul a túlsúlyos hölgyek 64 százalékkal gyakrabban szenvednek parodontális megbetegedéstől, mint a normál testsúllyal rendelkező nők.

„Az elhízás és a fogágybetegség egyaránt súlyos egészségügyi probléma” – mondja Dr. Eduardo José Gaio, a tanulmány vezető szerzője.

„A fogágybetegség a világ felnőtt lakosságának 50 százalékát érinti, a túlsúly és az elhízás pedig a 60 százalékukat. Ez a tanulmány az egyik első hosszútávú vizsgálat, ami a túlsúly fogágyra gyakorolt hatását vizsgálta és az első azok között, ami mindeközben a nemek közötti különbségeket is elemezte” – hangsúlyozza Dr. Gaio.

(X) hirdetés

A tanulmány szakmai körökben is nagy sikert aratott: a kutatócsoport munkájával elnyerte a SUNSTAR alapítvány által létrehozott Perio Link Award-ot, mellyel többek között egy 1000 eurós pénzjutalomban is részesültek.

Egyre jobban foglalkoztatja az egészségügyi szakembereket, hogy milyen, eddig fel nem fedezett összefüggéseket találhatnak még a szájüreg egészsége és a szervezet egyéb területei között.

Korábbi vizsgálatok során igazoltak már összefüggést az ínybetegségek és a koraszülés, a terhességi mérgezés, a szívbetegségek, az agyvérzés és egyes daganatos betegségek között is.

Item added to cart.
0 items - Ft