Elszíneződött, lepedékes nyelv – okok, tünetek, kezelés

Nem egyedi probléma, amikor arra leszünk figyelmesek, hogy a nyelvünket különös lerakódás, lepedék borítja. Ilyenkor lehet, hogy egyszerűen jobban oda kellene figyelni a szájhigiéniánkra, de az is megeshet, hogy valamilyen más, komolyabb belső rendellenesség okozza a panaszunkat.

Szájhigiénia

Szájüregünk napi kétszeri megtisztításához bizony hozzátartozik az is, hogy megszabadítjuk nyelvünket a rátapadt, bomlásnak indult ételmaradékoktól, baktériumoktól. Ezek ugyan természetes lakói szánknak, mégis érdemes rendszeresen eltávolítani a lepedéket ízlelőszervünk felületéről. Ehhez bár használhatunk fogkefét, vagy a fogkefék fején kialakított nyelvtisztítót, a leghatékonyabbak mégis akkor leszünk, ha nyelvkaparót hívunk segítségül. Ezzel nem csak tisztaságot teremthetünk, megelőzve a fogszuvasodást és ínybetegségeket, de a kellemetlen lehelet kialakulását is elkerülhetjük.

Vitamin- és ásványi anyag hiány

Szervezetünk a maga módján kiválóan képes jelezni, hogy épp mire van szüksége. Figyeljünk oda nyelvünk állapotára is, számos vitaminhiány például könnyen okozhat a szájüregben panaszokat: A-vitamin hiány következtében a nyelv berepedezhet, B6-vitamin hiányában sorvadt területek alakulhatnak ki, ha pedig nincs elég B-12 vitamin a szervezetben, akkor ízlelőszervünk élénkvörössé és fájdalmassá válhat. A vas segít a nyelv egészségének megőrzésében, a megfelelő mennyiségű cink pedig megakadályozza a baktériumok elszaporodását a szájüregben.

(X) hirdetés

Elszíneződések

Szervezetünk más-más színárnyalatú elszíneződéssel jelezheti az aktuális problémákat.

Elszíneződést nem, viszont duzzadt nyelvet könnyen okozhat ételallergia, ha emellé nehéz légzés, szapora szívverés, verejtékezés vagy eszméletvesztés társulna, azonnal kérjünk segítséget!

Fehér nyelv: általában folyadékhiány, kiszáradás, elégtelen táplálkozás vagy gombás fertőzés okozhat fehér lerakódást a nyelven. Lázas betegeknél gyakori tünet a fehér nyelv, épp az említett folyadékhiány miatt, ilyenkor érdemes minél több vizet inni, melyből fedezhető a folyadékszükséglet.

(X) hirdetés

Fekete nyelv: rossz szájhigiénia, dohányzás vagy a baktériumok túlszaporodása is vezethet szürkés, feketés árnyalatú nyelvhez. Ilyenkor a napi kétszeri fogmosás, nyelvtisztítás és szájvizes öblögetés sokat segíthet.

Sárga nyelv: epehólyag- vagy májproblémák könnyen okozhatnak sárgás elszíneződést a nyelven, ilyenkor érdemes felkeresni kezelőorvosunkat.

Ha szájhigiéniánk megfelelő, ám mégis azt tapasztaljuk, hogy nyelvünk rendellenes színű vagy textúrájú, mindenképp forduljunk fogszakorvoshoz.

Item added to cart.
0 items - Ft