A tájékozottság hiányának is köze lehet a fogászati kezelések lemondásához

Két új amerikai tanulmány szinte egy időben jutott arra a megállapításra, hogy a fogászati páciensek szájhigiénés tájékozottsága közre játszhat szájüregük egészségében. A kutatási anyagok közvetlen kapcsolatra bukkantak a fogorvostól való félelem és a műveltségi szintek között, rávilágítva, hogy azok a személyek, akikhez kevesebb szájápolási információ jut el, jóval hajlamosabbak lemondani fogászati kezeléseiket.

A Dental Tribune internetes szaklap beszámolója szerint az első tanulmányhoz, melyet a Michigani Egyetem szakemberei vezényeltek, összesen 187 férfi (19%) és női (81%) páciens adatait használták fel, összefüggést keresve a fogászati félelem és a szájhigiénés tájékozottság (szájápolással kapcsolatos információk, prevenciós módszerek ismerete, stb.) között.

Az eredmények tanúsága szerint a páciensek félelme közvetlen kapcsolatban áll szájhigiénés műveltségükkel, ami különösen a szociálisan és gazdaságilag hátrányos helyzetű betegek körében figyelhető meg. További befolyásoló tényező lehet a szájüreg egészségi állapota, a jövedelem és a már meglévő fogtömések száma.

(X) hirdetés

A másik tudományos eredményt a Kaliforniai Egyetem munkatársai szolgáltatták, szerintük a betegek szájhigiénés műveltsége hatással lehet a már lefoglalt fogászati időpontok lemondására is. Tanulmányukba összesen kétszáz felnőttet vontak be, s kiderült, számos jellemző tovább befolyásolhatja a páciensek viselkedését; azok, akik kevésbé tájékozottak vagy csak fél-információkkal rendelkeznek, szintén hajlamosabbak nem megjelenni a fogászati kezeléseken.

Item added to cart.
0 items - Ft