A szénhidrátszegény étrend enyhítheti a fogágybetegséget

Az ínygyulladás és a fogágybetegség nem csak krónikus gyulladást hozhat létre a szervezet számos területén, de hosszú távon veszélyezteti fogaink épségét is. A betegség következtében visszahúzódó íny és leépülő csontállomány idővel a fogak kilazulását eredményezi, ami teljesen ép és szuvasodásmentes fogak elvesztését is előidézheti. A fogágybetegség megállítható, azonban a csontállomány leépülése nem visszafordítható, így marad a mesterséges csontpótlás. Egy új tanulmány szerint étrendünk megváltoztatásával sokat tehetünk a fogágybetegség ellen.

szenhidratszegeny-etrend-fogagy

A BMC Oral Health Journal fogászati szaklapban publikált német tanulmány eredményei szerint az ínygyulladástól és fogágybetegségtől szenvedő embereknek nem csak szájhigiéniájukra, hanem étkezési szokásaikra is érdemes több figyelmet fordítani.

Állításukat arra a próbavizsgálatokkal alátámasztott kutatásra alapozzák, melyben önkénteseknek omega-3 zsírsavakban, C- és D-vitaminokban, antioxidánsokban valamint rostokban gazdag, szénhidrátszegény diétát írtak elő, s négy hét elteltével az érintetteknél jelentősen csökkent a gyulladás mértéke szemben azokkal, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.

(X) hirdetés

A szénhidrátdús étkezést folytató és ínygyulladástól szenvedő tizenöt résztvevőt Dr. Johan Wölber vezetésével vizsgálták a németországi Freiburg Egyetemen. Két csoportra osztották az önkénteseket – míg tíz fő tételes listát kapott azokról az ételekről, melyeket az elkövetkező négy hétben fogyasztania kell, addig öten folytathatták addigi étkezési szokásaikat.

A vizsgálatból korábban kizárták azokat a résztvevőket, akik dohányoznak, antibiotikumokat szednek és szénhidrát- vagy inzulinfüggő betegségtől, például cukorbetegségtől szenvednek. Eltekintve attól, hogy megkérték az önkénteseket, az elkövetkező négy hétben ne használjanak fogköztisztító kefét, szájápolási szokásaikon nem kellett változtatniuk.

Az étkezési előírások közé tartozott a fruktúz, a diszacharidok, az édesített italok és ételek, a lisztben gazdag élelmiszerek, a rizs és a burgonya kerülése. Ezen kívül a résztvevőknek mindennap fogyasztaniuk kellett omega-3 zsírsavat (pl. halolaj kapszula, tengeri hal, két kanál lenmagolaj formájában), de kerülniük kellett a transzzsírsavakat (olajban sült ételek, csipsz, fánk, croissant) illetve az omega-6 zsírsavakat (étolaj, szőlőmagolaj, margarin, szezámolaj, kukoricaolaj).

(X) hirdetés

Minden önkéntesnek naponta be kellett vinnie szervezetébe antioxidánsokat (egy maroknyi bogyós gyümölcs, egy csésze zöld tea vagy kávé), C-vitamint (két kiwi, egy narancs vagy egy kaliforniai paprika), illetve fedeznie kellett szervezete D-vitamin szükségletét is (napi 15 perc séta, táplálékkiegészítők, 300g avokádó, stb.). Hogy utólag is nyomon tudják követni a résztvevők étkezési szokásait, megkérték őket, hogy vezessenek táplálkozási naplót.

Négy hét elteltével a szénhidrátszegény étkezést folytató csoportnál jelentős javulást tapasztaltak az íny és a fogágy gyulladásában, szemben a másik csoporttal, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon. A kutatók szerint a szénhidrátok mennyiségének csökkentése jelentős javulást hozott a fogágy és az íny állapotában – pl. csökkent ínyvérzés, mérséklődött tasakmélység.

Jóllehet jelen tanulmánynak megvannak a maga korlátai (kevés résztvevő, nem elég pontos diéta, a résztvevők mindennapos ellenőrzésének hiánya), mégis megállapítható, hogy a szénhidrátszegény étkezés támogathatja az íny és a fogágy egészségét.

Összességében elmondható, hogy a tanulmány alátámasztotta azt az elképzelést, miszerint a modern nyugati étkezés (finomított szénhidrátok fogyasztása, sok omega-6, kevés omega-3 zsírsav) elősegíti a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat.

 

MIT TEHETÜNK A FÜRDŐSZOBÁBAN AZ ÍNYÜNKÉRT?

Étkezési szokásaink felülvizsgálata mellett fontos, hogy gondoskodjunk a szájüregben képződő plakk (baktériumokból álló filmréteg) mindennapos eltávolításáról. A fogainkra és ínyünkre tapadó baktériumok könnyedén elszaporodhatnak és hamar gyulladást, fogszuvasodást okozhatnak.

Naponta kétszer mossuk meg fogainkat alaposan, nem megfeledkezve az íny tisztításáról. Használjunk fogköztisztító eszközöket (pl. fogselyem, fogköztisztító kefe, szájzuhany), hiszen fogmosás során nem vagyunk képesek a fogközökbe tapadt ételmaradékokat és baktériumokat is eltávolítani.

Ha elhúzódó ínybetegségtől szenvedünk, próbáljunk meg speciálisan kifejlesztett klór-hexidin tartalmú szájápolási szereket használni. Fontos, hogy az ilyen terápiás termékeket ne használjuk folyamatosan, csak az ajánlott használati időn belül.

Végezetül pedig keressük fel rendszeres időközönként a fogorvosunkat, aki professzionális fogkőeltávolítással, tisztítással, polírozással és tasakkezeléssel hosszú távon is hozzájárulhat ínyünk és fogágyunk egészségéhez.

Item added to cart.
0 items - Ft