Szájon át alkalmazható vakcinát fejlesztettek ki a TBC kezelésére

A tuberkulózis (TBC), más néven gümőkór egy olyan tüdőt megtámadó, bakteriális eredetű, fertőző betegség, mely hosszú idejű gyógyszeres kezelést igényel, ennek hiányában akár halált is okozhat. Szakértők most egy olyan, szájon át alkalmazható vakcinát fejlesztettek ki, amivel sokkal hatékonyabban védekezhetünk a fertőző betegség ellen.

A szájon át alkalmazható vakcina hatékonyabb lehet a TBC elleni küzdelemben. /Kép: illusztráció, Scitechdaily.com/
A szájon át alkalmazható vakcina hatékonyabb lehet a TBC elleni küzdelemben. /Kép: illusztráció, Scitechdaily.com/

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint 2013-ban 9 millió embert diagnosztizáltak tuberkulózissal és 1.5 millió halálos esetet regisztráltak. Ez a második leggyakoribb fertőző betegség a HIV/AIDS után.

A The Forsyth Institute és a Tufts Egyetem közös munkájának hála sikerült kifejleszteni és engedélyeztetni egy olyan speciális, szájon át alkalmazható vakcinát, ami egy, a szájban is megtalálható baktérium alkalmazásával lép működésbe.

(X) hirdetés

A Microbes and Infection szaklapban publikált tanulmány kereteiben a Streptococcus mitis baktérium hatékony vírushordozónak mutatkozott a nyálkahártya immunizációjában*, így a baktérium alkalmassá válhat a TBC elleni védekezés folyamatában.

„Habár a hagyományos, injekciók formájában beadott vakcinák az immunizáció hatékonyon módjának tekinthetők, hiszen megvédik a belső szerveket, mégis, csak csekély mértékben képesek megnövelni a nyálkahártya ellenálló képességét a gyomor- és bélrendszerben, a légzőszervekben és a nemi szervek területén.

Ezzel szemben a szájon át alkalmazható vakcinákban megvan az a képesség, hogy megfizethetően, biztonságosan és hatékonyan védjék meg ezeket a területeket, megelőzve a hasmenéses betegségeket vagy az olyan súlyos megbetegedéseket, mint a tuberkulózis vagy az AIDS” – mondta Dr. Antonio Campos-Neto, a kutatás vezetője, a The Forsyth Institute és a Harvard Egyetem Fogorvostudományi Karának munkatársa.

(X) hirdetés

A frissen közzétett tanulmány olyan anyagokat, eljárásokat és eredményeket vázol, melyek ígéretes előrelépést jelentenének a tömeges immunizációban, biztonságosabbá, olcsóbbá és hozzáférhetőbbé téve a vakcinákat a fejlődő országokban is.

A tuberkulózis cseppfertőzéssel terjed, általában köhögés, tüsszentés útján, de a szexuális együttlét, nyílt seb, fertőzött étel vagy ital is elősegítheti a betegség terjedését. A legfertőzöttebb területek Dél-Afrikában és Indiában találhatók, ráadásul a HIV vírussal fertőzöttek nagyobb eséllyel betegednek meg TBC-ben.

 

* immunizáció: fertőző betegséggel szembeni védetté (immunissá) tétel, jellemzően védőoltások segítségével.

Item added to cart.
0 items - Ft