A szájgomba tünetei, kezelése, megelőzése

A szájüreg gombás megbetegedését a Candida albicans gombafaj elszaporodása okozza, ami természetes körülmények között mindannyiunk szájában, emésztőrendszerében és bőrén megtalálható. Bizonyos tényezők azonban a gomba elszaporodását okozzák, ezzel kellemetlen panaszokat okozva a szervezet különböző területein, például a szájüregben.

Kép: Sanyue.com
Kép: Sanyue.com

A szájgomba kialakulásának oka

A szájban természetesen is megtalálható Candida gomba elszaporodásához olyan külső tényezők is vezethetnek, mint a dohányzás vagy a rossz szájhigiénia, de sokszor belső okok, például gyógyszeres kezelés (antibiotikumok, fogamzásgátlók, szteroidok) vagy legyengült immunrendszer vezetnek a betegség kialakulásához.

(X) hirdetés

Kiemelt kockázati csoportba tartoznak a hosszan elhúzódó vagy nagy dózisú antibiotikum kúrában részt vevők, a műfogsort viselők, a cukorbetegek és az asztma miatt inhalátort használók. Szájszárazság mellett vagy várandósság során is gyakrabban alakul ki szájgomba, csecsemők körében pedig általában a szoptatás idején jelentkezik a betegség.

A szájgomba tünetei

A szájüreg gombás fertőzése hirtelen alakul ki, ám jellemzően sokáig tart, a gyógyulás hosszú folyamat.

(X) hirdetés
Felnőtteknél és gyermekeknél azonosak a tünetek: a nyelvet fehér bevonat borítja. (Kép: Buzzle.com)
Felnőtteknél és gyermekeknél azonosak a tünetek: a nyelvet fehér bevonat borítja. (Kép: Buzzle.com)

– A szájgomba jelentkezhet a nyelven, az arc belső felén, az ajakzugban, de átterjedhet a szájpadlásra, ínyre, mandulákra és a torok hátsó részére.

– A gombás fertőzés fehér bevonatként jelentkezik az érintett területen, amit letörölve vérző nyálkahártya marad vissza.

– Ha a fertőzés átterjed a nyelőcső területére, akkor nehéz, fájdalmas nyelés, gyulladás, akár láz is jelentkezhet.

– A kezeletlen szájgomba átterjedhet a tüdőre, a májra és a bőrre is, bár ez jellemzően az olyan legyengült immunrendszerű betegeknél figyelhető meg, akik valamilyen daganatos betegségtől vagy pl. HIV vírustól szenvednek.

A szájgomba kezelése

A szájgomba diagnózisát általában fogszakorvos állítja fel, s ő rendeli el a betegség kezelésének módját is. Belsőleg gyógyszerekkel, külsőleg öblögetőkkel, gélekkel, krémekkel kezelhető a betegség. Mivel sok esetben más betegség is közrejátszhat a szájgomba kialakulásában, szükség lehet egyéb orvosi vizsgálatokra is, vagy az addig szedett gyógyszerek cseréjére, elhagyására.

A szájgomba megelőzése

Megfelelő szájhigiénia: a napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköztisztítás és a rendszeres nyelvkaparó használat segíthet a megfelelő szájhigiéné fenntartásában.

Műfogsor tisztán tartása: amennyiben műfogsort viselünk, gondoskodjunk a fogpótlás napi tisztán tartásáról, mellyel megelőzhetjük a kórokozók elszaporodását. (Kutatások szerint tíz műfogsorviselőből legalább hétnél jelentkezhet valamilyen formában a szájgomba.) A műfogsor tisztításához használjunk speciális műfogsor tisztító kefét.

Kerüljük a túlzott szájvíz- és szájspray használatot! Bár ezek az eszközök hozzájárulnak a friss és tiszta szájüreg érzetéhez, ha túl gyakran használjuk őket, könnyen felborulhat szájüregünk normál egyensúlya, kedvezve a gombák elszaporodásának.

Dohányzás elhagyása: mivel a dohányzás nem csak a szájüreg gombás fertőzését, hanem a szájüregi rák kialakulását is elősegíti, érdemes mielőbb felhagyni káros szenvedélyünkkel.

Ellenőrzött vércukorszint: sajnos a cukorbetegeknél ötször akkora eséllyel jelentkezhet gombás fertőzés, ezért fontos a rendszeresen ellenőrzött és kordában tartott vércukorszint.

Kerüljük a cukorban és élesztőben gadag ételeket, azok ugyanis elősegíthetik a Candida vagy más néven élesztőgomba elszaporodását.

Keressük fel rendszeresen a fogorvosunkat! Ha részt veszünk a  rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzésen, akkor jó eséllyel még idejében észlelhetjük a fertőzést, amit kezdeti stádiumban könnyebb kezelni.

Gondoskodjunk gyermekünk megfelelő szájhigiéniájáról! Amennyiben szeretnénk megelőzni a csecsemőkori szájgomba kialakulását, már a szoptatás kezdetétől gondoskodjunk gyermekünk megfelelő szájhigiéniájáról. Ehhez használhatunk egy megnedvesített steril gézlapot vagy beszerezhetünk speciális tisztítókendőt is.

Item added to cart.
0 items - Ft