A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület mentességet kér nyugdíjügyben

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület egyetért a többi szakmai szervezet által Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levéllel, ezzel együtt elsődlegesen mentességet kérnek a nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező, a közszférában alkalmazandó kormányhatározat végrehajtása alól.

csiba gabor strategiai szovetseg
Csiba Gábor /Kép: radiologia.blog.hu/

Csiba Gábor, az egyesület elnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: elsődlegesen továbbra is mentességet kérnek, másodlagosan pedig a vonatkozó kormányhatározat jövő év végéig történő elhalasztását javasolják, mert véleményük szerint ez idő alatt lehet reálisan felmérni az ágazat
humánerőforrás-helyzetét.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület azt kéri, hogy az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalójára, „szektorsemleges módon” szülessen jogszabály – olvasható közleményükben.

(X) hirdetés

Szerdán több egészségügyi szakmai szervezet közösen, nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, mentességet kérve a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól, illetve azt kérték, hogy a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók részére az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat az elmúlt év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. Orbán Viktor még december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert „így fair” – fogalmazott a kormányfő.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerdai közleményében azt javasolta a kötelező nyugdíjazással érintett orvosoknak, hogy csak kiegészítő záradékkal írják alá a közalkalmazottként történő továbbfoglalkoztatásuk engedélyezésére szóló kérelmüket.

(X) hirdetés

A MOK elnöksége szerdai határozata alapján közzétette azt a jogfenntartó nyilatkozattervezetet, amelyet a továbbfoglalkoztatásra irányuló kérelemhez csatolni javasol.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft