Robot végzett fogászati implantációt Kínában

A történelemben most először egy speciális robot emberi közreműködés nélkül ültetett be két 3D-nyomtatású fogászati implantátumot egy páciensbe. A sikeres procedúra a jövőben megoldást nyújthat az Ázsiában egyre jellemzőbb fogorvos-hiányra, főként az olyan metropoliszokban, mint Hong-Kong vagy Szingapúr, ráadásul a gépezet precizitása kiküszöbölheti az alulképzett fogorvosok okozta műhibákat.

robot-vegzett-implantaciot

Dr. Zhao Yimin sebészprofesszor vezette azt az orvosi csapatot, akik a Fourth Military Orvosi Egyetemen (Xi’an, Kína) egy olyan műgyökér-beültetést felügyeltek, melynek kivitelezését teljes egészében egy speciális robot végezte. Az orvoscsoport szerint a beavatkozás komplikációmentes volt, az implantátumokat pedig tökéletes precizitással illesztette be a robot.

A műtét előtt a női páciens koponyájáról CT felvételt készítettek, mellyel meghatározták a fogak és az állcsont pontos pozícióját. Az orvosi csapat ezt követően egy olyan orientációs eszközt helyezett a beteg szájüregébe, melynek segítségével a robot képes volt eligazodni a műtéti területen, majd meghatározták a beültetésre váró implantátumok pontos irányát, szögét és mélységét.

(X) hirdetés

Jóllehet az orvosokból álló szakmai stáb végig jelen volt az egyórás műtét alatt, aktív szerepük nem volt a beavatkozásban. Dr. Yimin csapata a szájsebészeti célra szánt robotot az elmúlt négy évben a  pekingi Beihang Egyetemmel közösen fejlesztette ki. Az eszköz előre programozott parancsok betartása mellett arra is képes, hogy műtét közben megadott módosításokat is végrehajtson.

Egy korábban készült felmérés szerint Kínában kb. 400 millió páciensnek van szüksége fogászati implantátumokra, jóllehet a megfelelően képzett fogorvosok száma nem képes kielégíteni ezt az egyre növekvő igényt. Szakemberek éppen ezért a robotikában látják a probléma megoldásának kulcsát.

Az előzetes várakozások szerint a robotokkal asszisztált és/vagy vezetett fogászati beavatkozások a jövőben megkönnyítenék a szájsebészek dolgát. Fogászati területen közreműködő robotokat az elmúlt években már több alkalommal bemutattak, így vannak olyan berendezések, melyek gyökérkezelésben, fogszabályozásban vagy fogászati implantációban nyújtanak segítséget a szakembereknek.

(X) hirdetés

A technológia létjogosultságát támasztja alá,  hogy 2017. márciusában az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerintézeti Hivatal (FDA) engedélyezett egy úttörő robotikus fogászati berendezést, a Yomi-t. A komputerizált navigációs rendszer szenzoros visszajelzés révén segít meghatározni a fogászati fúró pozícióját, irányát és mélységét. A fenti kísérletben bemutatott, teljesen önálló munkavégzésre képes berendezések engedélyezése természetesen még várat magára.

Item added to cart.
0 items - Ft