Őskori fogászat – Ötzi számos szájüregi panasztól szenvedhetett

1991-es feltárása óta minden évben újabb és újabb adatokkal gazdagodunk a rézkori múmia, Ötzi életével, halálával és egészségi állapotával kapcsolatban. A feltételezhetően gyilkosság áldozatává lett 45 év körüli férfi Lyme-kórtól és tejcukorérzékenységtől szenvedett, hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre is, s mint kiderült a fogazata sem volt teljesen egészséges.

otzi fogak fogaszat
Ötzi vizsgálata több mint két évtizede tart. /Kép: National Geographic/

Földi maradványait már több mint 20 éve vizsgálják a legképzettebb kutatók, ám eddig a fogazatára csak kevés figyelmet fordítottak. A Zürichi Egyetem fogorvosa, Roger Seiler úgy döntött, számítógépes tomográfiás vizsgálatnak veti alá a több mint 5000 éve élt férfit.

A feltehetően vadászó életmódot folytató Ötzi minden bizonnyal komoly fogágybetegségtől szenvedett, ezt támasztja alá a csontállomány pusztulása, ami nem ritka jelenség a kőkori leleteknél, ugyanezt figyelték meg korábban az egyiptomi múmiáknál is. Feltételezhetően Ötzi fogágybetegsége egyre súlyosbodó szakaszába ért, ami akár a férfi szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamát is magyarázhatja.

(X) hirdetés

otzi kinezet
A holland testvérpár, Adrie and Alfons Kennis 2012-ben orvostani leletek alapján ilyen külsőt álmodott Ötzinek. /Kép: Dél-Tiroli Archeológiai Múzeum/

Frank Rühli, a kutatás vezető professzora azt is elmondta, nem ez volt Ötzi egyetlen szájüregi problémája, hiszen számos fogszuvasodást, léziót fedeztek fel, sőt még az egyik frontfogából is hiányzik egy darab, ami valószínűleg valamilyen mechanikai sérülés, baleset következtében törhetett le.

Item added to cart.
0 items - Ft