A nyelv kinézete és baktériumállománya a szív egészségére utalhat

A nyelven található mikroorganizmusok segíthetnek a szívelégtelenség diagnosztizálásában – állítja az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) tudományos platformján (HFA Discoveries) közzétett legfrissebb tanulmány.

„A krónikus szívelégtelenségben szenvedő páciensek nyelve teljesen másképp néz ki, mint egészséges társaiké” – mondta Dr. Tianhui Yuan, a tanulmány szerzője, a Kínai Orvostudományi Egyetem 1. sz. Kuangcsoui Kórházának orvosa. „A normál nyelv halványpiros színű, halvány fehér lepedékkel. A szívelégtelenségben szenvedő páciensek nyelve pirosabb, a lepedék színe sárgásabb, a nyelv kinézete pedig a betegség előre haladtával megváltozik.”

„Tanulmányunk megállapította, hogy a nyelvlepedékben található baktériumok összetétele, mennyisége, valamint a domináns baktériumfaj is más a szívelégtelenségben szenvedők és az egészségesek esetében.”

(X) hirdetés

Mivel bizonyos baktériumok az immunitáshoz kapcsolódnak, a kutatók azt állítják, hogy a mikrobiális egyensúlyhiány fokozhatja a gyulladást és a betegség kialakulását, a gyulladás és az immunválasz ugyanis szintén szerepet játszik a szívelégtelenség kialakulásában.

A tanulmány megvizsgálta a részvevők nyelvének mikrobiom összetételét: összesen 42 szívelégtelenségben szenvedő, kórházi kezelésben részesülő páciensét, valamint 28 egészséges kontroll személyét.

A résztvevők egyike sem szenvedett nyelv-, vagy fogbetegségben, sem felső légúti gyulladásban az előző hét során, nem használtak antibiotikumot sem immunszupresszánsokat, és nem voltak várandósok, sem szoptatós kismamák.

(X) hirdetés

Reggeli órákban rozsdamentes acélból készült kanalak segítségével vettek mintát a résztvevőktől, mielőtt azok fogat mostak vagy reggeliztek volna. A technika neve 16 S rRNA gén szekvenálás, melyet a mintákban található baktériumok azonosítására használtak.

A kutatók megállapították, hogy a szívelégtelenségben szenvedő páciensek mindegyikénél ugyanolyan típusú mikroorganizmusok találhatóak a nyelv lepedékben. Az egészséges emberek csoportjánál szintén ugyanolyan típusú mikróbákat találtak, ugyanakkor nem volt átfedés a két csoport bakteriális összetevői között.

Az eubaktériumok és a solobacteriumok szintjénél csökkenő tendenciát figyeltek meg a súlyosan előrehaladott szívelégtelenségtől szenvedő páciensek esetében.

Dr. Yuan elmondta: „További kutatásra van szükség, de az eredményeink azt mutatják, hogy a nyelven található mikrobák, melyekből könnyen vehetünk mintát, segíthetik a szívelégtelenség széleskörű diagnózisát és a hosszú távú megfigyelését. További tanulmányozást igényel az a mögöttes mechanizmus, mely összeköti a nyelvlepedékben található mikroorganizmusokat a szívműködéssel.”

Egy korábbi kutatás már megállapította, hogy a nyelvlepedékben található mikroorganizmusok eltérőek lehetnek a hasnyálmirigyrákban szenvedők és az egészséges személyek esetében. A tanulmány szerzői ezt a módszert épp ezért a hasnyálmirigyrák diagnosztizáláshoz ajánlották, mint korai markert.

Item added to cart.
0 items - Ft