Egyes szájüregi baktériumok megnövelhetik a hasnyálmirigyrák kockázatát

New York-i kutatók szerint a hasnyálmirigyrák kialakulása összefüggésben lehet bizonyos szájüregi baktériumok jelenlétével. A szakértők remélik, hogy felfedezésük gyorsabb és pontosabb kezelést tesz lehetővé a jövőben, hiszen jelenleg a hasnyálmirigyrák az egyik leggyakoribb halálos rákbetegség nők és férfiak körében egyaránt – csak az Egyesült Államokban évente 40 000 fő veszíti életét a megbetegedés következtében.

hasnyalmirigy

Más tanulmányokkal azt már sikerült alátámasztani, hogy a hasnyálmirigyráktól szenvedő betegek szájhigiéniája általában rosszabb, esetükben gyakrabban fordul elő fogágybetegség és fogszuvasodás is. A New York-i Langone Orvosi Központ éppen ezért közvetlen kapcsolatot keresett a szájüregi betegségeket okozó baktériumok és a hasnyálmirigy daganatos megbetegedése között.

Munkájuk során a szakértők 361, hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált amerikai nőtől és férfitól vett nyálmintákat elemeztek, míg a kontrolcsoportban hasonló életkorú, nemű és etnikai csoporthoz tartozó 370 fő mintáit vizsgálták, akik nem rákbetegek.

(X) hirdetés

Kiderült, hogy azok a férfiak és nők, akiknél a szájüregben jelen volt az ínybetegség kialakulásáért felelős Porphyromonas gingivalis baktérium, 59 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki hasnyálmirigyrák, mint azoknál, akiknél a P. gingivalis nem volt jelen a szájüregben.

Hasonlóképp, azoknál, akiknél a súlyos fogágybetegséggel összefüggésbe hozható Aggregatibacter actinomycetemcomitans baktérium jelen volt a szájüregben, legalább 50 százalékkal megnőtt a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye.

„Tanulmányunk szolgáltatja az első közvetlen bizonyítékot arra, hogy a szájüreg baktériumállománya megnövelheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét olyan egyértelmű kockázati tényezők mellett, mint az időskor, a férfi nem, a dohányzás, az afroamerikai faj illetve az örökletesség” – mondta Dr. Jiqoung Ahn epidemiológus, a kutatás vezetője.

(X) hirdetés

Múlt hónapban egy másik tanulmány kereteiben Ahn és kollégái bebizonyították azt is, hogy a dohányzás drámai, bár visszafordítható változásokat idézhet elő a szájüreg baktériumállományában.

A szakértő ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy további kutatások szükségesek az ok-okozati kapcsolatok pontosabb megértéséhez illetve hogy kiderüljön, a dohányzás okozta változások befolyásolják-e az immunrendszer működését vagy idéznek-e elő rákkeltő folyamatokat a hasnyálmirigyben.

Item added to cart.
0 items - Ft