A tejfogak előbújásának ideje, sorrendje, kísérő tünetei

Minden gyermeket másféle módon visel meg a tejfogak előbújása, eltérő mértékű fájdalmat éreznek, különböző tüneteket produkálnak, sőt a fogak előbújásának sorrendje és ideje is más és más lehet.

Az első tejfogak 6-12 hónapos kor körül jelennek meg a szájban, de előfordulhat korábbi és kevéssel későbbi fogzás is. Először az alsó-középső metszőfogak bújnak ki, utoljára pedig a nagyőrlők, de ez sem feltétlen jellemző, van, hogy öröklötten más sorrendben jelennek meg a fogak. A felső és alsó állcsontban egyaránt 4 metsző-, 2 szem- és 4 őrlőfog található, azaz összesen 20 tejfoggal rendelkeznek a gyerekek.

Színét tekintve a tejfogak koronája kékesfehér színű lehet. Gyökereik szétállóak, így ölelik körül a szintén magzati kortól az állcsontban fejlődő maradandó fogakat. Fogváltáskor a tejfogak gyökere elhal, így adva utat a maradandó fogaknak.

(X) hirdetés

A tejfogak előbújásának tünetei

Lehet, hogy a fog előbújásával járó tünetek csak néhány napig észlelhetőek, de előfordulhat, hogy akár hónapokig eltartanak, aztán vannak olyan különösen szerencsés szülők és babák, akiknél semmilyen kellemetlenséget nem okoz a fogzás.A szimptómák igen változatosak, vannak, akik csak egy dolgot, mások több mindent egyszerre vélnek felfedezni a gyermekükön. A legjellemzőbb tünetek a következők:

– a fog láthatóvá válik az íny alatt (kifehéredik);
– duzzadt fogíny;
– a baba folyamatosan megpróbál harapni, rágni vagy a szájába venni tárgyakat;
– nyálazás;
– érzékenység, nyűgösség;
– az arc dörzsölése;
– alvási problémák;
– rossz étvágy;
– a fül fogdosása.

Ha esetleg a fenti tünetek közül egyszerre több  jelentkezik, erősen gyanakodhatunk rá, hogy fogzás áll a háttérben.

(X) hirdetés

Fogzás és fogváltás idején érdemes kerülni a fluoridtartalmú fogkrémeket, mert nagy dózisban fluorózishoz vezethetnek, maradandó nyomokat hagyva gyermekünk fogazatán.

Félrevezető tünetek

Ha a gyermeknek hasmenése, láza van, esetleg folyik az orra, ne gondoljunk egyből a fogzásra, főleg, ha a tünetek 24 óránál tovább is fennállnak.

Bár rengeteg szülő gondolja azt, hogy ezek a jelek összefüggésben vannak a fogzással, ezt tudományosan még nem sikerült igazolni. 2007-ben összesen 78 tanulmány eredményeit vetették össze részben azért, hogy összefüggést találjanak a magas láz és a fogzás között, amit azonban nem sikerült igazolni.

Ha tehát a gyermeknek megy a hasa vagy lázas, érdemes elvinni az orvoshoz, nehogy valami komolyabb dolog álljon a háttérben.

 

Ne féljünk a lassú fogzástól!

Attól, mert gyermekünk később vagy lassabban fogzik, mint a kortársai, még nem kell aggódnunk. Ha a gyermek fogai lassan jelennek meg, ám csontnövekedése, haja és bőre normális, nem kell aggódnunk.

Ha a gyermek betölti az első életévét és a fogaknak még csak a jelét sem látjuk, érdemes elvinni fogorvoshoz. Az is előfordulhat, hogy egy-egy tejfoga vagy maradandó foga hiányzik valakinek, ám pánikra semmi ok, 8-9 évesen már szóba jöhet a fogszabályzás kérdése, mellyel a sor hiánya könnyedén orvosolható.

A késői fogzás egyébként nem jelent semmilyen fejlődési problémát, sőt, akár előnnyé is válhat, nem csak szoptatáskor, de így a maradandó fogak megjelenéséig kevesebb ideje van a tejfogaknak elromlani.

Item added to cart.
0 items - Ft