Mitől válik áttetszővé a fogzománc?

Fogzománcunk állapotáról – színéről, áttetszőségéről, felszínéről, kopottságáról – nem csak fogaink általános egészségére következtethetünk, hanem azt is megtudhatjuk, hogy szükséges-e  életmódbeli vagy szájápolási szokásainkon változtatni.

fogzomanc attetszo

Átlátszó fogzománc a fog alsó harmadában

Főleg metszőfogainknál figyelhetjük meg, hogy a fogak alsó harmada áttetszőbb, mint a fog felső területe. Bizonyos fokig ez teljesen természetes jelenség, ha komolyabb károsodásról van szó, akkor a fog sérülékennyé válik, lekopik vagy könnyen letörik. Fogorvosunk könnyen megállapíthatja, hogy esetünkben milyen mértékű kopottságról van szó.

Elvékonyodott fogzománc a fog egész területén

A fogzománc egy teljesen áttetsző védőréteg, ami a fog belső részében található dentint óvja meg a károsodásoktól. Ha a fogzománc elvékonyodik, lekopik vagy erodálódik, a szürkés, sárgás színű dentin egyre láthatóbbá válik, azaz fogunk egyre elszíneződöttebb hatást kelt.

(X) hirdetés

A fogzománc áttetszősége kezelhető?

Ha teljesen normális módon és mértékben kopott a fogzománc (nem pedig erős savas behatás, fogcsikorgatás, bulimia vagy savas reflux következtében károsodott), akkor nem szükséges fogászati beavatkozást elvégezni fogazatunkon, kivéve, ha esztétikailag zavar minket a jelenség (ilyenkor héjakkal, koronákkal rejthetjük el a problémát). Ha meg szeretnénk erősíteni a fogzománcot, érdemes kalciumot és D-vitamint együttesen bevinni a szervezetünkbe, ezek ugyanis kiválóan remineralizálják fogainkat.

Hogyan előzhető meg a fogzománc áttetszővé válása?

Hogy minél kevésbé és minél lassabban váljon áttetszővé és kopottá a fogzománcunk, oda kell figyelni étkezésünkre és szájápolási szokásainkra. A szénsavas üdítők, energiaitalok, sportitalok, a túlságosan savas gyümölcsök mind erodálhatják fogzománcunkat, ezért érdemes minél kevesebbszer fogyasztani belőlük, vagy ha mégis ezek mellett döntünk, ivás vagy étkezés után öblítsük ki szájüregünket egy pohár tiszta vízzel.

Épp azért, mert a legtöbb étkezés után szájüregünk savassá válik, ne ragadjunk azonnal fogkefét evés után, hanem várjunk legalább 1-2 órát, hogy szájüregünk pH értéke normalizálódjon. Ha ugyanis ilyenkor mosunk fogat, azzal fogzománcunkat koptatjuk.

(X) hirdetés

Fogmosáshoz érdemes puha sörtekeménységű fogkefét választani, melyet kéthavonta mindig cseréljünk le, ennyi idő alatt ugyanis a szálak túlságosan megkeményedhetnek. Fogkrémből érdemes sima állagú, szemcse nélküli terméket választani, de ma már léteznek speciális, zománcvédő fogkrémek is.

Item added to cart.
0 items - Ft