Mitől szürkül el a fogíny? Okok és kezelési módok

Az egészséges fogíny halvány rózsaszín és szorosan tapad a fogakhoz. Komoly védelmi szerepének köszönhetően nem csak a fogszuvasodás, de a fogínysorvadás és a fogak elvesztése is elkerülhető, feltéve, hogy ép, tehát képes ellátni a feladatait. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy a fogínyünk szürkés árnyalatúvá vált, érdemes mielőbb megismernünk a jelenség lehetséges okait és kezelni a tüneteket!

szurke foginy okai

Az elszürkült fogínynek számos oka lehet, nem mindegy, hogy milyen kísérő tünetek jelentkeznek mellette. A következő állapotok illetve betegségek könnyen okozhatják az íny elszürkülését:

Bakteriális lerakódás

Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, lehet, hogy esetünkben pusztán a nem megfelelő szájhigiénia okozta az elszíneződést. Szájüregünkben megannyi, az emésztésünket és a fogaink védelmét szolgáló baktérium található, ezek az elfogyasztott ételek lepedékével együtt ún. dentális plakk formájában odatapadnak fogínyünkhöz, fogainkhoz, töméseinkhez, fogpótlásainkhoz, fogszabályzónkhoz. Ez a nagyon vékony filmréteg csak fogmosással mechanikai úton, azaz távolítható el, öblögetéssel nem.

(X) hirdetés

Az ilyen formán lerakódott plakk kis mennyiségben szabad szemmel nem észrevehető, komolyabb mennyiségben azonban szürkés-sárgás árnyalatú lehet. Mindig figyeljünk rá oda, hogy fogmosáskor alaposan tisztítsuk meg a fogínyünket és a nyelvünket is, hiszen csak így lehetünk benne biztosak, hogy teljesen tiszta lett a szájüregünk.

Amalgám okozta elszíneződés

Ha fogtömésünk, fogpótlásunk (pl. fémkerámia korona) elkészítéséhez amalgámot is felhasználtak, akkor előfordulhat, hogy szép lassan az anyag bedörzsölődik a fogíny szöveteibe. Az így létrejött szürkés területek nem veszélyesek, bár kozmetikai szempontból – ha látható területen keletkeztek – zavaró lehet.

Akut ínygyulladás

Jellemzően legyengült immunrendszer, dohányzás, súlyos érzelmi problémák, torok- vagy szájüregi gyulladások okozhatnak akut ínygyulladást (acut necrotizáló gingivitis). Ilyenkor a szájban található baktériumok súlyosan elszaporodnak, s gyulladást hoznak létre az íny szöveteiben. Elhanyagolatlanul fogínyvérzésre, fájdalomra, kellemetlen leheletre, enyhe lázra, megduzzadt nyirokcsomókra lehetünk figyelmesek, és az elhalt, szürke fogínysejtek láthatóvá válnak a fogínyen.
Kezelése először antibiotikumokkal kezdődik, majd alapos fogorvosi tisztítással folytatódik.

(X) hirdetés

Tudd meg, hogyan előzhető meg az ínygyulladás a leghatékonyabban!

Item added to cart.
0 items - Ft