A metamfetaminok használata fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezet

A metamfetamin viszonylag olcsón beszerezhető drog. Eredetileg gyógyszerekhez használták, de a feketepiac hamar lecsapott rá és ma már világszerte tablettaként vagy por formájában árulják a függőséget okozó szert. Használata nehézlégzést, hányingert, hányást, hasmenést, gyorsan terjedő fogszuvasodást, sőt akár maradandó agykárosodást is okozhat.

A metamfetamin használata és a fogszuvasodás közötti kapcsolat igen egyszerű és logikus. A drog hatása kb. 12 órán keresztül tart, ez idő alatt a használó magas szénhidráttartalmú ételeket és italokat, cukros üdítőket fogyaszt, melyek a rossz szájhigiénia mellett hamar a fogak romlását eredményezheti.

Az olyan kémiai anyagok, mint a lítium, a kénsav, a sósav, az éter, a lúg és a vörösfoszfor elengedhetetlen összetevői a metamfetamin gyártásnak, ám erősen korrozívak és égési sérüléseket okoznak. Amikor egy használó cigaretta formájában elszívja a drogot, ezek az összetevők felhevülnek és elpárolognak, ami a szájüreg szöveteit irritálja és megégeti. Ilyenkor fájdalom és fertőzés is kialakulhat, sőt sok krónikus metamfetamin használónak egészen az íny vonaláig elrohadnak a fogai a kipárolgó anyagok következtében.
Ha por formájában szívják fel az anyagot, akkor az orrjárat, a torok szövetei vannak égésveszélynek kitéve, ám ilyenkor is erodálódhatnak a fogak, hiszen a drog egészen a torok hátsó részéig eljut.

(X) hirdetés

Egy metamfetamin használó szájürege.

 

A metamfetamin használók leggyakoribb szájüregi tünetei:

Szájszárazság: a drog kiszárítja a nyálmirigyeket. Mivel nincs, vagy csak nagyon kevés nyál van a szájüregben, a fogszuvasodást okozó baktériumok is jóval egyszerűbben munkához láthatnak a fogfelszínen. Mivel a fogzománc erodálódik, lyukak és meggyengült foltok jelentkezhetnek a zománcon, melyekből csakhamar fogszuvasodás alakul ki.

Gyorsan terjedő fogszuvasodás: mivel a metamfetamin hatása 12 óráig is eltart, ez idő alatt a fogyasztó sokkal jobban kívánja a cukros, magas szénhidrát tartalmú ételeket és italokat. Mivel azonban „szárnyalás” közben nem fordítanak megfelelő figyelmet szájhigiéniájukra, az elfogyasztott élelmiszerek sokkal hamarabb fogszuvasodást okozhatnak, mint normál esetben. Ilyenkor jellemzően az íny vonalánál, nem pedig a fogak között jelentkezik a fogszuvasodás, ami aztán az egész fogra átterjed.

(X) hirdetés

Letört fogak: a szerhasználók gyakran válnak idegessé és zaklatottá, ezért sokan csikorgatják vagy összeszorítják a fogaikat. Az eróziót okozó fent felsorolt anyagok és a szájszárazság miatt azonban a fogzománc jóval gyengébb, így nem tud olyan hosszú időn át ellenállni a fogcsikorgatás közben fellépő erőknek. Egy ilyen letört fogból azonban hamar lehet szuvasodott fog is.

Ínybetegség: a metamfetamin hatására a vérerek összehúzódnak, így a szájüreg szövetei kevesebb vérhez jutnak. Megfelelő vérellátás hiányában a szövetek összehúzódnak, elkezdenek sorvadni, sőt, akár teljesen elhalhatnak.

Item added to cart.
0 items - Ft