A fogkő kialakulása megelőzhető

Jó esetben egészen gyermekkorunktól azt tanuljuk, hogy nagyon fontos a mindennapos fogmosás és a fogköztisztítás, ha ugyanis szorgalmasak vagyunk, megelőzhetjük a fogszuvasodást, a fogkő kialakulását és az ínyünk is egészséges marad. Azt már kevesebben tudják, hogy mi is valójában a fogkő, miből épül fel és egyáltalán hogyan kerül oda fogainkra. Mivel a szájüregünk egészsége szoros kapcsolatban áll egész szervezetünk épségével, fontos, hogy megértsük, miért kell mielőbb megszabadulnunk a fogkőtől és miként kerülhetjük el a kialakulását.

A fogkő kialakulása

Akkor is lesznek a szánkban baktériumok, ha igazi fanatikusok vagyunk és naponta háromszor, négyszer is fogat mosunk. Hogy miért? Mert szükség van rájuk az ételek lebontásához.

Viszont ezekből a hasznos baktériumokból a fehérjével és az ételmaradékkal együtt egy vékony réteg, ún. plakk rakódik le a fogainkra, teljesen beborítva azt. A hátsó fogak környékén, az íny vonalánál, illetve tömések, koronák, fogszabályzók közelében különösen gyakran képződik plakk.

(X) hirdetés

A plakk azért okoz problémát, mert a fogaink felszínéhez tapadt baktériumok az ételek lebontása közben savat termelnek, melyek megbontva a fogzománc épségét, fogszuvasodást eredményeznek, de az íny gyulladásáért is felelősek lehetnek. Viszont nem kell megijedni, ha ugyanis rendszeresen és alaposan megtisztítjuk fogainkat a plakktól, akkor a fenti problémák, s végső soron fogaink elvesztése is elkerülhetővé válik.

Ha nem vagyunk lelkiismeretesek és elkerüljük a fogkefét meg a fogselymet, akkor a plakknak elég 26 óra, hogy megkeményedjen, s később fogkővé alakuljon át, amit már jóval nehezebb lesz eltávolítani.

A fogkő hatása az ínyre és a fogakra

Ha a fogkő már kialakult, azt sokkal nehezebb eltávolítani fogkefével vagy fogselyemmel. Az íny vonalánál kialakult fogkő különösen veszélyes lehet, ilyenkor ugyanis nem csak a fog, de az íny is sérülhet. Idővel a gyulladás következménye valamilyen ínybetegség lesz, ami kezeletlenül hagyva akár fogaink elvesztését is okozhatja.

(X) hirdetés

Létezik íny alatti és íny feletti fogkő is, esetleg ezek kombinációja. Az íny feletti fogkövet mi magunk is észrevehetjük: kemény, sárgás, barnás, esetleg szürkés színű lerakódás a fogközökben és az íny vonalánál, melyet se fogkefével se fogselyemmel nem tudunk eltávolítani.

Az avatatlan szemeknek az íny alatti fogkő észrevétlen lehet, esetleg azt gondoljuk, csak az ínyünk van begyulladva, holott komolyabb a probléma. Ezért is érdemes félévente ellátogatni ellenőrzésre, ahol a fogorvos azonnal látni fogja, kell-e fogkőszedést végeznie.

Gingivitis-nek vagy ínygyulladásnak nevezzük a fogágy legenyhébb megbetegedését, ami a plakk illetve a fogkő jelenléte miatt alakulhat ki. Tünetei általában a vérző, duzzadt, piros íny. Óvatos fogmosással, napi fogköz tisztítással illetve rendszeres fogászati ellenőrzéssel a gingivitis megállítható és visszafordítható betegség.

Azonban ha nem teszünk semmit és az ínygyulladás kezeletlen marad, akkor sokkal komolyabb problémákat idézhet elő, melyek közül leggyakoribb a parodontitis, más néven ínysorvadás. Ilyen esetben a fogak és az íny között tasakok alakulnak ki, melyek az íny alatti baktériumoktól begyulladhatnak.

Az immunrendszer ekkor kémiai anyagokat szabadít fel, hogy felvegye a harcot a bacilusokkal, ám csatározásuk közben a csont és más szövetek is károsodhatnak, melyek fogaink tartásáért felelősek.

A gyulladásos folyamat tehát csontveszteséghez és a fogak idő előtti elvesztéséhez vezethet. Sajnos a következmények nem csak szájüregünkre korlátozódnak, akár komoly szívbetegségeket is előidézhet egy-egy hosszú időn át elhúzódó gyulladás.

A fogkő kialakulásának megelőzése

Ha elmentünk a fogorvoshoz, aki eltávolította a fogkövet és vele együtt minden más szennyeződést fogainkról, akkor itt az ideje, hogy arra koncentráljunk, hogyan kerülhető el ez a nemkívánatos állapot újbóli kialakulása.

Naponta kétszer, helyesen mossunk fogat! Egy gyors, 30 másodpercig tartó fogmosás reggel és este nem lesz elég ahhoz, hogy megelőzzük a plakk lerakódását és a fogkő kialakulását. Mindenképp kis fejű fogkefét válasszunk, amivel könnyen elérhetünk mindenhová. Különösen figyeljünk oda a hátsó nagyőrlők belső felszínére és egy életre jegyezzük meg: a fognak nem csak rágófelszíne van!

– Tanulmányok szerint az elektromos fogkefék jóval hatékonyabb munkát végeznek, mint a kézi fogkefék. Ezek közül is érdemes az újratölthető változatokat megvásárolni és mindig nézzük meg, hogy feltüntetik-e a dobozon, hogy milyen biztonsági előírásoknak felel meg a termék.

Fluoridos fogkrémet használjunk, mivel a megelőzés mellett képes a zománc károsodását is helyreállítani. Ezzel szemben a pirofoszfát tartalmú termékek csak tovább segítenek megkeményíteni a fogkövet, míg léteznek triklozános fogkrémek is – ez az antibiotikum a plakkban található baktérium ellen küzd hatékonyan.

Fogköztisztítás!!! Nem számít, hogy milyen profin mosunk fogat, fogközeinkben akkor is maradni fog ételmaradék és plakk is. Muszáj naponta legalább egyszer megtisztítani fogközeinket fogselyemmel, interdentális fogkefével , szájzuhanyal.

Vizsgáljuk meg az étrendünket! A szánkban található baktériumok a cukortól és a keményítőtől egyre csak gyarapodnak. Próbáljunk egészségesen étkezni és minimalizálni a napi bevitt cukormennyiséget. Ha rágcsálni támad kedvünk, inkább együnk zöldséget, gyümölcsöt, aszalt termékeket vagy magvakat. Nem kell teljesen elhagynunk az édességeket az étrendünkből, csak legyünk lelkiismeretesek és mossunk fogat elfogyasztásuk után, esetleg rágjunk egy rágógumit. A savas pH-értékű üdítőket cseréljük gyümölcslevekre, ásványvízre, vagy csapvízre. A vízfogyasztás egyébként is jót tesz a fogainknak, ha ugyanis étkezés után elegendő vizet iszunk, akkor az segít minimalizálni a plakk mennyiségét.

Ne dohányozzunk! Tanulmányok szerint a dohányos embereknek sokkal hamarabb alakul ki fogkő a fogazatukon
és az ínyük alatt, mint a nemdohányzóknak.

Ha már kialakult fogkővel van dolgunk, mindenképp látogassunk el fogorvosunkhoz egy fogkőszedésre. Az emberek egy részének ez teljesen fájdalommentes, mások érzékenyebbek, ők nyugodtan kérhetnek érzéstelenítőt.

Item added to cart.
0 items - Ft