A megfelelő rágás védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben

„Rágd meg jól az ételt” – hallottuk gyermekkorunkban. Egy új tanulmány szerint ez nem is olyan rossz tanács, a kutatók szerint ugyanis az ételek megrágása olyan immunsejtek felszabadítását idézi elő, melyek megvédhetik szervezetünket bizonyos fertőzésektől.

étel-megrágása

Az Immunity szaklapban publikált tanulmány szerint az ételek megrágása – szakkifejezéssel élve masztikációja – stimulálja a Th17 nevű immunsejt felszabadítását, ami részt vesz szervezetünk kórokozókkal szembeni védelmi mechanizmusában.

A Th17-es sejtek az adaptív immunrendszer részei, speciális antigének felhasználása révén védelmet nyújtanak a potenciálian kártékony patogének ellen, miközben megtűrik a „barátságos” baktériumokat, melyek előnyösek a szervezetnek.

(X) hirdetés

A kutatást végző csapat élén álló Dr. Joanne Konkel (Manchester Egyetem, Egyesült Királyság) szerint a belekben és a bőrön a jótékony baktériumok jelenléte mellett termelődnek a Th17-es sejtek. Jóllehet, a szájüregben termelődő immunsejtek pontos mechanizmusa egyelőre tisztázatlan.

Dr. Konkel és kollégái szerint a rágás közben fellépő mechanikai erőhatások fiziológiai abrázióhoz és károsodáshoz vezetnek a szájüregben. Mindezt szem előtt tartva a kutatócsoport azt vizsgálta, vajon ez a károsodás szerepet játszik-e a szájüregi Th17 immunsejt termelődésében.

A kérdés megválaszolásához a szakértők anyjuktól elválasztott egereket kevés rágást igénylő, puha textúrájú étellel etettek egészen 24 hetes korukig, majd megmérték a rágcsálók szájüregének Th17 szintjét.

(X) hirdetés

A rágás hiányában a rágcsálóknál jelentős Th17 szint csökkenést tapasztaltak, ami vélhetően a rágás közben fellépő fiziológiai károsodás hiányának tudható be.

Igazolva korábbi elméletüket, a kutatók kísérletekkel támasztották alá, hogy a rágás fiziológiájának növelésével (steril pamut applikátorral stimulálták az egerek szájüregét) megemelhető a rágcsálók szájüregében termelődő Th17 immunsejtek szintje.

Dr. Konkel és kollégái szerint ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy az ételek megrágása megvéd minket bizonyos megbetegedésektől.

Ugyanakkor a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a túlságosan megemelkedett szájüregi Th17 sejtszint nem mindig előnyös; ha túl sok ilyen sejt termelődik, az megnöveli a fogágygyulladás vagy ínybetegség kialakulásának esélyét, ami számos más megbetegedéssel hozható összefüggésbe (pl. cukorbetegség, reumatoid artirtisz).

Tanulmányuk másik részeként ugyanúgy anyjuktól elválasztott egereken azt tesztelték, mi történik akkor, ha intenzívebb rágást igénylő, megkeményített pelletekkel etetik a rágcsálókat egészen 24 hetes korukig.

Összehasonlítva a puha ételt fogyasztó egerekkel, ennél a csoportnál az intenzívebb rágás következtében olyan fiziológiai károsodás ment végbe, ami a fogágy csontállományának károsodását idézte elő.

Mivel a szájüregi gyulladások könnyen előidézhetnek betegségeket a szervezet egyéb területein, Dr. Konkel és csapata szerint a kutatásaikhoz hasonló megfigyelések hozzájárulhatnak a gyulladásos megbetegedések hatékonyabb kezeléséhez.

Item added to cart.
0 items - Ft