hirdetés (X)

Másodlagos fogszuvasodás – Tünetek, megelőzés

2018-10-22T10:45:18+00:00 2018. október 22.|Fogászati panaszok, Fogszuvasodás|

Amikor a szuvasodás először indul meg a fog valamely felszínén, felkeressük a fogorvosunkat, aki töméssel korrigálja a problémát. Előfordulhat azonban, hogy a tömés környékén újból megindul a fogszuvasodás, ilyenkor beszélhetünk másodlagos vagy szekunder fogszuvasodásról. 

A másodlagos fogszuvasodás kialakulásának oka

Másodlagos fogszuvasodás jellemzően a helytelenül záródó tömések és koronák környékén alakul ki. Ha ezek a pótlások nem záródnak megfelelően, a baktériumok könnyen bejuthatnak a fog eredeti szerkezetébe, ahol újbóli szuvasodást okozhatnak.

A másodlagos fogszuvasodás kialakulásának helye

hirdetés (X)

Másodlagos fogszuvasodás a fog bármely felszínén kialakulhat, ahol tömés van a fogban, sőt, még akár a tömés alatt is, ekkor az ok általában az, hogy nem lett megfelelően kitisztítva a fog, mielőtt a tömés belekerült.

Koronák, hidak alatt is jelentkezhet fogszuvasodás, ilyenkor általában a rögzítéshez használt ragasztó meggyengül és szabad utat enged a baktériumoknak.

A másodlagos fogszuvasodás tünetei

Vannak olyan rejtett esetek, amikor csak fogszakorvos képes diagnosztizálni a másodlagos fogszuvasodást, de előfordulhat, hogy mi magunk is észrevesszük a fogszuvasodás első jeleit (barnás, szürkés színű területek a tömések mentén) vagy rosszabb esetben fogfájásra, fogérzékenységre leszünk figyelmesek az adott területen. Korona, híd vagy tömés alatt általában röntgenfelvétel igazolja a másodlagos fogszuvasodás jelenlétét.

A másodlagos fogszuvasodás megelőzése

Mivel a másodlagos fogszuvasodás kialakulását a fogszakorvos munkája és a felhasznált anyagok minősége is befolyásolhatja, nem minden esetben előzhetjük meg a kialakulását. Azonban megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel megelőzhetjük vagy időben észlelhetjük a problémát, amit így hatékonyabban tudunk kezeltetni is.

A másodlagos fogszuvasodás megelőzésének módszerei:

– napi kétszeri, legalább két percig tartó fogmosás fluoridos fogkrémmel,
– napi egyszeri fogköztisztítás fogselyemmel vagy interdentális fogkefével (koronákhoz, hidak tisztán tartásához inkább az utóbbi javasolt),
– antibakteriális szájvíz használata,
– túlságosan cukros, szénhidrátdús ételek fogyasztásának mérséklése,
szénsavas, cukros üdítők rendszeres fogyasztásának kerülése.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!