A lézer terápia segíthet a fogszabályozás miatti fájdalom csillapításában

Vannak esetek, amikor járhat némi fájdalommal a fogszabályozás folyamata, hiszen ilyenkor a fogak pozícióját kívánjuk megváltoztatni. Ez a kellemetlen érzés általában átmeneti, inkább a fogszabályozás első szakaszaiban jelentkezhet, dél-koreai kutatók azonban újfajta megoldást találtak a fájdalom csillapítására. 

A tanulmányba összesen nyolcvannyolc önkéntest vontak be, akik a fogszabályozás folyamatának egyik első lépéseként nagyörlőik közé ún. szeparátorokat, apró gumilapokat kaptak, ami a gyűrű számára készíti elő a helyet. (Ehhez a gyűrűhöz rögzítik a későbbiekben a fogszabályzó ívet.) Hogy kiderüljön, miként hat a soft lézerrel végzett kezelés a fájdalomra, három csoportra osztották a jelentkezőket: az első csapat lézerrel, a másik csapat LED fénnyel kapta a kezelést, míg a harmadik osztály volt a kontrollcsoport.

Egy héten keresztül, tizenkét óránként 30 másodpercnyi kezelés után komoly eltérésekről számoltak be az önkéntesek. Azok, akik lézerterápiában részesültek, már 24 órával a szeparátorok felhelyezését követően a fájdalom jelentős enyhüléséről számoltak be a kontrollcsoporthoz képest, azok pedig akik LED-es kezelést kaptak, semmilyen pozitív vagy negatív hatást nem tapasztaltak.

(X) hirdetés

Az Angle Orthodontist szaklapban közzétett tanulmány nem csak arra a következtetésre jutott, hogy a soft lézer terápia segíthet a szeparátor felhelyezését követő fájdalom csökkentésében, de arra is, hogy sem a nem, sem pedig az életkor nincs befolyással az észlelt fájdalomra.

Szakértők szerint a fogászati lézer jótékony hatása a gyulladáscsökkentő tulajdonságának és a neuronokra gyakorolt regeneratív hatásának köszönhető, ami eddig is több alkalommal bizonyította már a lézer eredményességét a fogászatban.

Item added to cart.
0 items - Ft