Kutyáktól szerzett ínybetegség? Ilyen valóban létezik?

Japán kutatók szerint a válasz egyértelműen igen. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha megsimogatjuk a kutyánkat, akkor egyből begyullad az ínyünk, de a vizsgálatot végző szakemberek szerint a kutya szájával vagy annak környékével való érintkezés igenis megnöveli a fogínygyulladás kialakulásának esélyét.

Japán kutatók 66 kutyát és 81 olyan személyt vizsgáltak, akik az elmúlt évben kutyaiskolában vagy állatkórházban jártak. Az emberek és az állatok esetében is a dentális plakkra, azaz a fogak felszínére tapadt bakteriális filmrétegre, illetve annak összetevőire voltak kíváncsiak. Összesen tizenegyféle ismert, gyulladáskeltő baktériumot kerestek.

Sajnos ezekből hármat meg is találtak a kutyusok fogáról vett plakk mintákban: 71,2 százalékuknál a Porphyromonas gulae, 77,3 százalékuknál a Tannerella forsythia, 66,7 százalékuknál pedig a Campylobacter rectus nevű, köztudottan ínygyulladást előidéző bacilus volt jelen. Az emberi mintákban szerencsére nem volt ilyen magas arányú az előfordulás.
Az Archives of Oral Biology nevű szaklapban közölt vizsgálati eredmények ugyanakkor arra engednek következtetni, hogy az emberek és kedvenceik között igen könnyedén átadhatók az ínybetegségek kialakulását elősegítő baktériumfajok.

(X) hirdetés

Dr. Ann Hohenhaus egy manhattani állatkórház dolgozója ugyanakkor azt mondja, a tanulmány nem bizonyítja egyértelműen, hogy ha például megpuszilunk egy kutyát, akkor tényleges veszélynek vagyunk kitéve. Persze rengeteg baktérium él egy négylábú szájában, az állatorvos mégsem érzi megalapozottnak a kijelentést, hogy az valóban a gazda és kedvence közötti érintkezéssel kerül át az emberi szervezetbe.

Item added to cart.
0 items - Ft