A középkori fogvesztés megnöveli a szívbetegség kialakulásának esélyét

A középkorú felnőttek körében elvesztett kettő vagy több fog megemeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát – hangzott el az Amerikai Kardiológiai Társaság által szervezett Epidemiology and Prevention elnevezésű konferencián, 2018. márciusában. Az éves rendezvényen a legújabb kardiológiai vizsgálati eredmények kerülnek publikálásra.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy az olyan fogászati megbetegedések, mint a fogágybetegségek vagy a fogvesztés összefüggésbe hozhatók bizonyos gyulladásos folyamatokkal, a cukorbetegséggel, a dohányzással és a kevésbé egészséges táplálkozással – mondja a jelen kutatást vezető Dr. Lu Qi PhD, a New Orleans-i Tulane Egyetem munkatársa.

„Előzetes vizsgálatok azt is alátámasztották, hogy a fogászati panaszok összefüggésbe hozhatók a kardiovaszkuláris betegségek megemelkedett kockázatával”– mondja Dr. Qi.

(X) hirdetés

„Sajnos a legtöbb ilyen kutatás a teljes életút során bekövetkező fogvesztések összesített értékét veszi alapul, amibe gyakran a trauma, fogszuvasodás vagy fogszabályozás miatt gyermekkorban elveszített fogakat is beleszámolják.”

„A középkorban bekövetkező fogvesztés ezzel szemben általában valamilyen gyulladásos folyamat következménye, eddig azonban nem volt egyértelmű, hogy ez a késő-életkori fogvesztés befolyásolja-e a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.”

A Tulane Egyetem és a Harvard Egyetem együttműködésén alapuló kutatásban Dr. Qi és kollégái egy 45-69 éves korcsoport adatait vizsgálta, feljegyezve a résztvevők meglévő fogainak számát, majd az utókövetésben bekövetkező fogvesztések számát (utóbbi a résztvevők önbevallásán alapult).

(X) hirdetés

Az analízisben résztvevő személyeknek a tanulmány kezdetekor nem volt semmilyen szív- és érrendszeri betegsége. A 12-18 éves utókövetési időszak alatt feljegyezték a kardiovaszkuláris betegségek előfordulását azok között, akik egyáltalán nem veszítettek fogat, akik egy fogat, illetve akik kettő vagy több fogat veszítettek ez idő alatt.

Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy azon páciensek, akik a kutatás indításakor 25-32 darab természetes foggal rendelkeztek, ám két vagy több fogukat veszítették el az utókövetésben, 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek valamilyen kardiovaszkuláris betegségben, mint azok, akik egyetlen fogukat sem veszítették el a vizsgálati idő alatt.

Természetesen az adatok kiértékelésekor figyelembe vettek olyan egyéb egészségügyi és szociális-környezeti tényezőket, mint a táplálkozás minősége, a fizikai aktivitás, a testsúly, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

Azon személyek körében, akik a vizsgálati idő alatt mindössze egy fogukat veszítették el, nem mutatkozott jelentős hajlam a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására.

A kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata az összes résztvevőt figyelembe véve (eltekintve attól, hogy hány természetes foguk volt a vizsgálat indításakor) 16 százalékkal megnőtt azok körében, akik a vizsgálati idő alatt kettő vagy több fogukat veszítették el.

„Más bizonyított összefüggések mellett, melyek a fogászati és kardiovaszkuláris betegségek közötti kapcsolatot igazolták, a mi kutatásunk arra enged következtetni, hogy a középkorú felnőttek, akik kettő vagy több fogukat veszítették el a közelmúltban, nagyobb eséllyel szenvednek valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedéstől”– mondja Dr. Qi.

Tudva, hogy a középkorúaknál jelentkező fogvesztés előre jelezheti a kardiovaszkuláris panaszok kialakulását, a felnőtt lakosság megteheti a szükséges intézkedéseket, hogy csökkentse a betegség kialakulásának kockázatát.

Item added to cart.
0 items - Ft