Kipróbáltuk: Megasonex ultrahangos fogkefe (videóval)

A szónikus fogkefék megjelenése óta okoz némi zavart a technológia megértése, ráadásul sokan keverik össze a szónikus működést az ultrahangos működéssel. A valóságban a kettő egyáltalán nem ugyanaz és bár szónikus fogkeféből egyre többet találunk a piacon, ultrahangos készülékből csak néhányat. A Megasonex olyan ultrahangos fogkefe, ami rendelkezik szónikus üzemmóddal, így a szónikus mellett végre kipróbálhattuk az ultrahangos technológiát is.

DSCN6909

KÜLLEM

A Megasonex ultrahangos fogkefe külső megjelenése kettős érzést kelt bennünk. Az ugyanis látszik, hogy a gyártó igyekezett formatervezetté, modernné tenni a termék imázsát, a valóságban azonban mindezt nem sikerült maradéktalanul teljesíteni.

A csomagolás fekete külseje, az oldalról nyitható dobozon és a fogkefén is visszaköszönő ezüstös betűk szépek. Számunkra a fogkefe illetve a kiegészítők már nem annyira tetszetősek, hiányzik belőlük a részletgazdagság és a minőség. A Megasonex külseje olyan, mintha csak annyit akartak volna adni, amennyit muszáj. Kicsit retro, kicsit puritán, kevés dolog van a külső jegyeiben, ami igazán megfogott volna minket, amire szívesen rácsodálkoztunk volna.

(X) hirdetés

DSCN6911

MINŐSÉG

A fogkefe formatervezésének egyszerűsége a minőségre is igaz. A felhasznált anyagok olcsó benyomást keltenek, ennél jóval színvonalasabb külsejű termékek vannak a piacon.

Az akkumulátor minősége ugyanakkor nagyon jó, egyetlen töltéssel több hétig is használtuk a fogkefét. A Megasonex a legtöbb mai elektromos és szónikus fogkeféhez hasonlóan rendelkezik beépített időmérővel, így 30 másodpercenként egy pillanatnyi szünet jelzi, hogy ideje átváltanunk a következő fognegyedre (kvadránsra).

Kétféle puhaságú fogkefe fejet (soft és medium) valamint nyelvkaparó fejet is kaphatunk a fogkeféhez, ami nagyon praktikus, hiszen nem kell külön nyelvkaparót vásárolnunk és használatával tényleg tisztán tarthatjuk a nyelvünket.

(X) hirdetés

A gyártó a fogkefe használatához speciális, szintén Megasonex névre keresztelt fogkrémet ajánl. Összetevőit tekintve minősége megfelel a legtöbb mai elvárásnak: nem tartalmaz nátrium-lauril-szulfátot (SLS-t), ami egy igen sokat támadott habosító anyag. Fluoridmentes, aminek mi személy szerint nem örülünk, de tudjuk, hogy sokan vannak, akik kerülik a fluoridot. A fogkrémben találunk továbbá xilitet, ami nem csak az édesítés miatt fontos, hanem egyes kutatások szerint gátolja a fogszuvasodás kialakulását is, illetve tartalmaz hidroxi-apatitot is, ami egy, a fogzománcban természetesen is megtalálható anyag, használata erősíti a fog szerkezetét.

DSCN6913

HASZNÁLHATÓSÁG

A Megasonex fogkefe használhatóságának vizsgálatakor azonnal kétfelé kell osztanunk ezt a szakaszt, a termék ugyanis két, merőben eltérő funkcióval rendelkezik: az emberi fül számára hallhatatlan (20 kHz fölötti) ultrahangos technológiával és hallható, érezhető szónikus (20 kHz alatti) rezgéssel.

Az ultrahangos működésről…

Mivel mostanáig nem volt alkalmunk ultrahangos fogkefét kipróbálni, érdeklődésünk középpontjába ez az újszerű tisztító technológia állt. Be kell vallanunk azonban, hogy laikusként az ultrahangos technológia kissé megfoghatatlan volt számunkra (hiszen nem halljuk, nem érezzük), éppen ezért a Debreceni Egyetem fizikus munkatársaihoz fordultunk segítségért, hogy jobban megértsük, miért is lesz nekünk jó, ha ultrahangos fogkefével mosunk fogat és egyáltalán hogyan működik a technológia?

Megtudtuk, hogy az ultrahangot többféleképpen is hasznosíthatjuk, attól függően, hogy milyen magas az ultrahang frekvenciája és energiatartalma. Az ultrahang passzív használatakor, bár a frekvencia magas, olyan kicsi az ultrahang energiatartalma, hogy az nem okoz elváltozásokat az anyagban, nem károsítja az emberi szöveteket, ilyen például az orvosi rendelőkből jól ismert, ultrahangos képalkotó diagnosztika (átlagos frekvenciája: 2 MHz és fölötte).

Ezzel szemben aktív használatról akkor beszélünk, ha az ultrahang energiatartalma magasabb, erősebb rezgésszám jön létre, ami képes kémiai reakciók létrejöttét elősegíteni. Ezen az elven működnek például az orvostudományban és gépiparban használatos, ultrahangos tisztítóberendezések, ahol az ultrahang képes megbontani a sejtfalat, ezáltal elpusztítani például a baktériumokat. Ehhez a hatáshoz alacsonyabb frekvenciatartományra van szükség, a legtöbb ilyen berendezés 20 és 400 kHz között működik.

DSCN6932

A Megasonex fogkefe termékleírásában, a gyártó magyar és külföldi honlapján találunk egy utalást egy bizonyos japán kutatási anyagra, melyet a Tokiói Egyetem munkatársai végeztek 1999-ben (Shinada K, Hashizume L, Teraoka K, Kurosaki N. – Effect of Ultrasonic Toothbrush on Streptococcus mutans). A kutatás címéből tudható, hogy a szakemberek az ultrahangos fogkefe hatását vizsgálták a fogszuvasodás kialakulásáért felelős S. mutans baktériumon. Sajnos az interneten az eredeti tanulmány anyagát nem találtuk meg, pedig érdekeltek volna minket a részletek (pl. ultrahang frekvenciája, ultrahangos kezelések ideje, stb.).

Az ultrahang esetében, mint láthatjuk, a frekvenciának óriási jelentősége van. A Megasonex fogkefe frekvenciája 1,6 MHz, ami igen magas, megközelíti a képalkotáshoz használt orvosi ultrahang berendezések frekvenciatartományát. Ilyen magas frekvencián azonban számunkra megkérdőjelezhetővé válik, hogy történik-e bármiféle baktériumláncokat vagy sejtfalakat megbontó folyamat, mert ha igen, akkor valószínűleg nagy gondban lennénk egy hasi ultrahangnál…

Annyi bizonyos, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) 1993-ban állítólag engedélyezte a Megasonex fogkefe által is használt 1,6 MHz-es működési tartományt elektromos fogkefékhez, hiszen ez a frekvencia ártalmatlan az emberi szervezetre. Ha azonban ez a frekvencia tényleg ártalmatlan, akkor kérdés, hogy a fogkefe milyen módon képes károsítani a szájüreg baktériumait?

DSCN6915

Sokat kutattunk, hogy releváns szakmai anyagokat találjunk a témában. Rátaláltunk egy, a brit Coventry Egyetem munkatársai által készített anyagra, melyben többek között a kólibaktérium életképességét vizsgálták különböző ultrahang frekvenciákon (20, 40 és 580 kHz). A kísérlet működött, a baktériumok pusztulásnak indultak, bár a megfigyelések jól illusztrálták, hogy az 580 kHz-es magasabb frekvencián a sejtek már nem produkáltak olyan mértékű pusztulást, mindössze a baktériumkolóniák váltak lazábbá, meggyengült közöttük a kapcsolat. (Még egy érdekesség: az ultrahanggal elért változások hőhatással is jártak, ráadásul az eredmények eléréséhez 15 perces tesztidőt használtak.) A kutatásban használt legmagasabb frekvencia (0,58 MHz) mindössze harmada a Megasonex fogkefe által kibocsátott 1,6 MHz-es frekvenciának, ezért továbbra is marad a kérdés, ilyen magas frekvencián (egy 2 perces fogmosás ideje alatt) vajon milyen hatása van az ultrahangnak a baktériumokra?

Az csak tovább bonyolítja az ultrahangos fogkefe működésének megértését, hogy ezekben a tesztekben kivétel nélkül folyadékba helyezik a baktériumokat, mert, ahogy azt a Debreceni Egyetem fizikusaitól is megtudtuk, az ultrahang ilyen módon történő hasznosításához mindenképp szükség van közvetítő közegre, ezért vannak vízzel vagy olajjal feltöltve az ultrahangos tisztítóberendezések és ezért nyomnak a bőrünkre zselét, ha ultrahangos felvételt készítenek rólunk. Amikor tehát olyat hallunk egy ultrahangos fogkefe kapcsán, hogy hozzá sem kell érinteni a fogainkhoz, úgy is kifejti a tisztító hatását… nos, nyugodtan ráncoljuk össze a homlokunkat!

Visszakanyarodva a Megasonex fogkefe ultrahangos üzemmódjához, ha bekapcsoljuk a készüléket és kiválasztjuk az ultrahangos üzemmódot, akkor ugyebár szemmel láthatólag nem történik semmi. Nincs hang, nincs rezgés, csak csönd és egy világító led, ami jelzi számunkra, hogy ultrahangos üzemmódban vagyunk. Odatehetjük a fogainkhoz, lehet a fogkefe fején fogkrém, akkor sem történik semmi. Kicsit zavarban érzi magát ilyenkor az ember, hiszen állunk a tükör előtt egy látszólag kikapcsolt fogkefével, ami elvileg épp ultrahanggal pusztítja a szájüregi baktériumainkat, valójában azonban ebből nem érzékelünk semmit, na de ilyen a tudomány…

DSCN6934

…és a szónikus technológiáról.

Fellélegeztünk, végre olyan terepre érünk, amit már ismerünk, szónikus fogkeféből ugyanis volt szerencsénk több típust is kipróbálni az évek során. A Megasonex fogkefe szónikus üzemmódban hangot ad ki és rezeg is, szóval olyan érzése van az embernek, hogy egy működőképes terméket tart a kezében.

A Megasonex szónikus üzemmódja működik, bár nem tökéletes hatékonysággal, a belső fogfelszíneken vagy fogtömések környékén hajlamos lepedéket hagyni. Mivel több szónikus fogkefét kipróbáltunk már, bátran kijelenthetjük, hogy a gyártók egészen különböző hatékonysággal fejlesztik ezt a funkciót. Míg vannak percenként 30 000 rezgésszámot is leadó fogkefék, addig a Megasonex dobozán 9 000 vagy 18 000 pulzálásról olvashatunk.

A szónikus technológia lényege, hogy a fogkefe olyan magas rezgésszámon működik, ami egyrészt segít felbontani a fogzománcra tapadt plakkot, másrészt pedig apró buborékok százait gerjeszti a vízben/nyálban/fogkrémben, ami még hatékonyabbá teszi fogaink megtisztítását. A Megasonex fogkefe azonban egészen furcsa dolgot produkál szónikus üzemmódban: egyetlen buborékot sem képez a vízben, amit eddig nem tapasztaltunk szónikus fogkefék kapcsán. Erről készítettünk egy videót is, amin a Megasonex fogkefe szónikus üzemmódban működik (ultrahangot elvileg ilyenkor is kibocsát), illetve mellé helyeztünk egy másik, kizárólag szónikus üzemmódban működő fogkefét is. (Megjegyzés: a vízfelszínen látható, Megasonex által keltett minimális hullám a szónikus rezgés eredménye, kizárólag ultrahangos üzemmódban ugyanis a vízfelszín tükörsima marad.)

A gyártó hangsúlyozza: a csökkentett rezgésszám azért indokolt, mert a fogkefe nem szónikus, hanem ultrahangos úton tisztítja a fogakat illetve az alacsony rezgésszám kíméletesebb az ínyhez és a fogzománchoz.

BESZEREZHETŐSÉG

Egyre több helyen érhető el a Megasonex fogkefe, amit mellesleg az USA-ban találták fel, Japánban terveztek és mára Kínában gyártják.  Furcsa hármas, de meg kell jegyeznünk, hogy nem csak a gyártás folyik Kínában (ez a mai fogyasztási cikkek 90%-ára igaz), hanem a tulajdonos cég is kínai (Goldspire Group Ltd.). Az érdeklődők egy-két fővárosi szaküzletekben megtekinthetik és megvásárolhatják a Megasonex termékeket, illetve természetesen a készülék online is rendelhető.

DSCN6929

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A legnagyobb problémánk a Megasonex ultrahangos fogkefével az ára, hiszen a kiegészítők számától függően 50 ezer forinttól 65 ezer forintig terjed az eladási ár. Számunkra megkérdőjelezhető, hogy a Megasonex fogkefénél mennyire indokolt a prémium termékek árkategóriája.

DSCN6938

ÖSSZEGZÉS

Összességében örülünk, hogy végre kipróbálhattunk egy ultrahangos fogkefét, mert ideáig csak elméletben találkoztunk a technológiával. Mégis úgy érezzük, számunkra egy kicsit megfoghatatlan ez a nem-történik-semmi-de-érezd-hogy-történik-valami koncepció, ráadásul a tudományos anyagok, szakmai kutatások annyira hiányosak, hogy egyszerű végfelhasználóként, mérőműszerek és laboratóriumi vizsgálatok nélkül elég nehéz megbízható állást foglalni a Megasonex fogkeféről.

Küllem: 5/3
Minőség: 5/3
Használhatóság: 5/2
Beszerezhetőség: 5/3
Ár/érték arány: 5/2

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

3Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft