Kipróbáltuk: Curaprox CS 5460 Ultrasoft fogkefe – A gyengéd svájci

 Nem hiszem, hogy sokakat meglepne a tény, hogy ma már a fogkefék piacán is komoly verseny van, a gyártók igyekeznek minden igényt kielégíteni és persze egyre jobb és hatékonyabb fogkeféket gyártani. Nehéz a drogériák roskadozó polcai előtt állva eldönteni, melyik fogkefe fogja a legalaposabban megtisztítani a fogainkat, ilyenkor próbálunk a reklámokra, saját és ismerőseink tapasztalataira támaszkodni, de legtöbbször mégis az ár alapján választunk. A Curaprox CS 5460 Ultrasoft kézi fogkefe kitűnő példája annak, hogy milyen rosszul döntünk ilyenkor.

HÁTTÉR

A Curaden International nevű svájci cég a ’70-es évek óta foglalkozik szájápolási termékek gyártásával, kiemelkedő eredményeket értek el a fogközök tisztításának világában. Interdentális fogkeféi méltán váltak népszerűvé a világ számos országában, így Európa mellett fontos piaci szereplővé váltak Afrikában, Ázsiában és Amerikában is.
Fogkeféiket kizárólag puha sörtékkel gyártják, ebből is három típus létezik.

(X) hirdetés

Gyermekfogkefék, egycsomós- és speciális, műtétek után használatos fogkefék mellett foglalkoznak nyelvtisztítók, interdentális fogkefék, gyermekrágókák, fogkrémek, szájvizek és fogselymek gyártásával is.
Kínálatuk egyik legnépszerűbb darabja kétségtelenül a CS 5460 Ultrasoft fogkefe.

KÜLLEM

Azon kívül, hogy a fogkefe számos, igen kellemes árnyalatban szerezhető be – és nem csak a nyél, de a sörte színe is változik -, valljuk be, a külső megjelenésre nem fektetett a gyártó kifejezetten nagy hangsúlyt.

(X) hirdetés

Ugyan hatszögletű kialakítás segíti könnyedén kézben tartani a fogkefét, mégis az ember valahol hiányolja az ergonomikus kialakítást, a gumírozott nyelet vagy a nyelvtisztító lamellákat.

A színösszeállítások kifejezetten vidámak (zöld nyél-narancssárga sörte, lila nyél-zöld sörte, piros nyél-sárga sörte, stb.), de összességében a külső mégis kissé divatjamúltnak tűnik.

MINŐSÉG

A puritán külső miatt érzett csalódottságot hamar elfeledteti velünk a lelkesedés, amikor megérintjük a sörtéket. Pihe-puha szálak, ilyen minőségű sörtékkel tényleg ritkán találkozik az ember. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy lehetőség szerint puha sörtéjű fogkefét használjunk, ugyanis, ha közepes, vagy erős, azaz kemény sörtéjű fogkefével mosunk fogat, árthatunk az ínyünknek, ami a fizikai behatás következtében visszahúzódik fogainkról.

Rengeteg, szám szerint 5460 ultra finom sörte felel az alapos tisztításért – innen a fogkefe elnevezése is. És ez nem csak hangzatos ígéret, tényleg nagyon kellemes vele a fogmosás. Ha finom, körkörös mozdulatokkal dolgozunk, és nem nyomjuk túlságosan a fogainkhoz a sörtéket – ami egyébként sem ajánlott – szinte érezhető, ahogy a sörte körülöleli a fogfelszínt és eltávolítja a lepedéket. Külön hangsúlyoznánk, hogy a szálak 1-2 hónapnyi intenzív használat után sem keményednek meg.

HASZNÁLHATÓSÁG

A forgalomban kapható társaihoz képes pár milliméterrel keskenyebb és rövidebb a feje, a szálak nagyjából ugyanolyan hosszúságúak. Jó kézbe venni, én személy szerint hiányolom a gumírozott részeket. A kis fej segít, hogy könnyen elérjünk vele mindenhová, bár a hátsó, belső felszíneket kicsit macerás megmosni, de ez szinte minden, hagyományos kézi fogkeféről elmondható.

A higiéniára sokat adó vásárlók elvárásainak azt gondolom, maximálisan eleget tesz a gyártó: minden fogkeféhez külön műanyag kupak jár, amit nem csak utazáskor, de a mindennapos tárolásnál is érdemes használni.

BESZEREZHETŐSÉG

Na igen, ez pont az a fogkefe, amit nem fogunk minden sarki boltban vagy drogériában beszerezni. Sőt, egyben sem, mivel csak gyógyszertárban kapható, de azok közül sem mindegyikben. A magyarországi forgalmazó honlapján tájékozódhatunk az értékesítési pontok listájáról, de webáruházakból online is rendelhetünk. /Frissítés 2014-02-21 – Már drogériákban is beszerezhetők a Curaprox termékek./

ÁR, ÖSSZEGZÉS

A Curaprox CS 5460 nem olcsó fogkefe, 1000-1400 forint körül mozog az ára, ez patikánként eltérő. Jelenleg létezik egy promóciós csomag is, 2200-2500 forintért három fogkefét vihetünk haza, tehát egyet ajándékba kapunk. Ez már jobban megéri, nyilván a gyártó célja is az, hogy minél többen megismerjék a felső- középkategóriás fogmosás élményét, mert itt kétségkívül erről van szó.

A svájci gyártó ugyan figyelmen kívül hagyta a kényelmi funkciókat, de mindenért kárpótol minket a selymes sörte, melyhez hasonlót tényleg ritkán látni a piacon. Külön megjegyeznénk, hogy nem csak a központ, hanem a gyártás is svájci, minden fogkefe oldalán ott domborodik a „Made in Switzerland” felirat, ami az ázsiai gyártósorok korában igazán dicséretes.

Ami az ár-érték arányt illeti, azt gondolom, mindenképp érdemes kipróbálni a Curaprox család leggyengédebb tagját, ha a promóciós csomag mellett döntünk, akkor egy darabonkénti közepes árért prémium minőséget vihetünk haza.

ÉRTÉKELÉS

Küllem: 5/3
Minőség: 5/5
Használhatóság: 5/4
Beszerezhetőség: 5/3
Ár-érték arány: 5/4

Összesen: 5/4 – JÓ

Hogyan értékelünk?

 

Item added to cart.
0 items - Ft