Kína egészségügyi minisztere példaértékű változásokat hozott a fogászatba

Az évenként megrendezésre kerülő Fogászati Világkongresszus 2012. augusztus 29-i nyitóceremóniáján egy újonnan bevezetett kitüntetéssel ismerték el a Kínai Népköztársaság egészségügyi miniszterét, Chen Zhu professzort, aki szakértelmével és több évtizedes munkájával komoly eredményeket ért el a több, mint egymilliárd lakost számláló nemzet szájhigiénés kultúrájában.

Kína egészségügyi minisztere, Chen Zhu professzor. Kép: The Sun

A „World Oral Health Recognition Award” névre keresztelt szakmai díjat a Fogászati Világszövetség (FDI) századik, idei kongresszusán adták át először. A kitüntetéssel olyan kormányzati-, közegészségügyi szervezetet, alapítványt vagy önkéntes csoportot kívántak elismerni, amely stratégiai tervezéssel, pénzügyi támogatással vagy egyéb cselekedetével jelentősen hozzájárult egy adott terület vagy közösség szájhigiénés kultúrájának fejlesztéséhez.

Az FDI elnöke, Orlando Monteiro da Silva így méltatta a kínai politikust: „Chen professzor kitartó fogászati prevenciós munkájával érdemelte ki az elismerésünket. Nagyra tartjuk a professzor kiemelkedő munkásságát, mellyel elősegítette Kína új fogorvos nemzedékének képzését illetve az oktatási intézmények támogatását is.”

(X) hirdetés

A professzor, díja átvételekor megemlítette, az elmúlt években országuk valóban különös hangsúlyt fektetett nem csak a kialakult betegségek kezelésére, de a megelőzésre is. Ennek egyik eszköze volt az 1989-ben kijelölt, szeptember 20-i Fogászat Napja, melyet országszerte számon tartanak, s mely kiváló alkalmat nyújt a lakosság figyelmének megragadására.
Chen professzort idén júliusban egy másik neves intézmény, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kitüntette, akkor Kína dohányzási szokásainak reformálásáért vehetett át nívós kitüntetést a szakember.

Kínában különös figyelmet szentelnek a gyermekek tájékoztatására, a szűrővizsgálatokra és a prevenciós eszközökre, továbbá a szakma fejlődését jelzi, hogy néhány évtized leforgása alatt 5 741-ről közel 110 ezerre nőtt az országban praktizáló fogorvosok száma.

Item added to cart.
0 items - Ft