Kilenc jó tanács a szájszag leküzdéséért

Sajnos sokaknak okoz gondot a kellemetlen lehelet, Amerikában például egy dentálhigiénikusok által készített felmérés szerint negyven millióan küszködnek a rossz szájszag miatt. Ez nem csak önmagunknak lehet zavaró, de a körülöttünk élőknek is, pedig nagyon egyszerű megoldások léteznek a probléma kezelésére.

 

1. Figyeljünk a rendszeres fogmosásra és fogköz tisztításra!

Nem valami varázslatos dolog, az esetek többségében egyszerűen a szájüregben lerakódott lepedékből és baktériumokból álló plakk felel a kellemetlen szájszagunkért. Normál esetben, ha naponta kétszer fogat mosunk, naponta egyszer pedig fogközeinkből is eltávolítjuk az ott lerakódott ételmaradékot, akkor nem kell aggódni leheletünk miatt. Akit ennél jobban zavar a dolog, az moshat fogat többször is, persze csak ésszel, hiszen a savas ételek, italok elfogyasztását azonnal követő fogmosás inkább koptatja a zománcot, amit könnyebben megtámadhatnak a baktériumok, fogszuvasodást okozva.

(X) hirdetés

 

2. Szokjunk rá a nyelvkaparásra!

A nyelvünk sajnos tökéletes közeget jelent a kellemetlen leheletet okozó baktériumoknak. Ha meg akarjuk zavarni nyugalmas életüket, a fogmosást zárjuk nyelvünk megtisztításával. Ehhez használhatjuk fogkefénket, ám ennél is kényelmesebb, ha vásárolunk egy nyelvkaparót, ez ugyanis jóval kisebb és kényelmesebben elvégezhető vele a tisztogatás. Ma már számos gyártó tart termékpalettáján nyelvkaparót is, ami a széles felületnek és az egyenletes nyomásnak köszönhetően kitűnően eltávolítja a baktériumokat, ételmaradékokat és elhalt sejteket, amire a fogkefe nem, vagy csak nagyon körülményesen képes.

 

3. Kerüljük a rossz leheletet okozó ételeket!

(X) hirdetés

Ilyen például a fokhagyma és általában a hagymafélék. Sajnos egy szimpla fogmosás nem segít elnyomni a hagymafélék szagát, hiszen illóolajuk a véráramba kerülve a tüdőn keresztül ürül a szervezetből. Lehetünk hagymaimádók egyébként, csak figyeljünk rá, hogy ne egy tárgyalás vagy más szociális tevékenység előtt lakmározzunk. Fűszeres, erős aromájú ételek után gyorssegélyt jelenthet a mentolos rágó, cukorka vagy szájspray.

 

4. Szokjunk le a dohányzásról!

A kellemetlen lehelet csak egy ok a sok közül, hogy miért ne dohányozzunk. Számos belgyógyászati betegségen túl roncsolja az ínyszövetet, elszínezi a fogakat és növeli a tüdő- illetve a szájüregi rák kialakulását. Nem kell egyedül maradnunk a harcban, kérjük ki háziorvosunk véleményét, hogy milyen gyógyszerekkel, módszerekkel könnyíthetjük meg saját és környezetünk dolgát a leszokás időszakában.

 

5. Öblögessünk rendszeresen!

Leheletünk felfrissítésének egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja, ha antibakteriális szájvízzel az egész szájüregünket fertőtlenítjük. Ezzel csökken a plakk mennyisége, sőt a fluoridtartalmú termékek segítenek a fogszuvasodás megelőzésében is. Ha nincs kéznél szájvíz, mondjuk a munkahelyen, az is sokat segíthet, ha tiszta vízzel öblögetünk egyet az ebéd után.

6. Rágózzunk!

A mentolos cukorka nem a legjobb megoldás, a cukortartalma miatt ugyanis elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájüregben. Válasszunk inkább cukormentes rágógumit, az ugyanis hozzájárul a nyálképződéshez, ami a legtermészetesebb módja annak, hogy lemossuk fogainkról és nyelvünkről az ételmaradékokat, baktériumokat.

 

7. Figyeljünk ínyünk egészségére!

Az ínybetegségek és az ínygyulladás szintén felelős lehet a rossz szájszagért. A fogak és az íny találkozásának a gyulladás következtében ún. tasakok alakulhatnak ki, melyekbe baktériumok gyűlnek be. Rendszeres tisztítással és fogkőszedéssel, antiszeptikus fogászati termékekkel az ínygyulladás megszüntethető.

 

8. Kezeljük megfelelően a szájszárazságot!

Ha szájüregünkben kevesebb nyál van, mint normál állapotban, akkor a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak. A szájszárazság kezelésének legegyszerűbb módja, ha sok vizet iszunk, rágózunk vagy lakásunkba párologtatót helyezünk, hogy ne legyen túl száraz a belélegzett levegő. Amennyiben a szájszárazság tartósan is fennáll, keressük fel orvosunkat, előfordulhat, hogy valamilyen rendszeresen szedett gyógyszer mellékhatása a szájüreg dehidratációjára.

 

9. Látogassunk el háziorvosunkhoz!

Ha a fenti tanácsok ellenére továbbra is úgy véljük, nem a legkellemesebb a leheletünk, mindenképp keressük fel háziorvosunkhoz, aki kivizsgálásokon keresztül kiderítheti, nem áll-e komolyabb, belgyógyászati eredetű rendellenesség a tünet mögött, például allergia, tüdőgyulladás, cukorbetegség, vese- vagy májbetegség.

Item added to cart.
0 items - Ft