Ketogén diéta okozta kellemetlen szájszag kezelése

A ketogén diétát követők többsége nemkívánatos mellékhatásként zavaróan gyümölcsös szájszagról számol be. Habár a BMC Oral Health folyóiratban közzétett tanulmány szerint a ketogén diétához hasonló alacsony szénhidrát-tartalmú étrendek (Omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban, C-vitaminban gazdag diéták) jelentősen, akár ötven százalékkal is csökkenthetik a fogágy-és fogínygyulladás kialakulásának esélyét, mégis sok ember tart a speciális étrend során jelentkező kellemetlen szájszagtól. Ha hatékony fogyókúrás módszert keresünk, ugyanakkor szájüregi egészségünket is szeretnénk javítani, a következő tippeket érdemes megfogadnunk.

Maradjunk hidratáltak egész nap

A ketogén diéta igen megterhelő, az esetek többségében jelentős súlyvesztéssel jár. Az Atkins diétához hasonlóan a ketogén diéta is a szénhidrátmegvonásra épül. Amennyiben a szénhidrátbevitelt drasztikusan csökkentjük, a szervezet az úgynevezett ketózis állapotába kerül, mely az elraktározott zsír elégetésére és ketominok termelésére ösztönzi azt.

A ketonokat a szervezet üzemanyagként használja. Általában a ketózis maga a kellemetlen szájszag előidézője, mely ártalmatlan, ugyanakkor nemkívánatos. 

(X) hirdetés

Amikor valaki ketogén diétát követ, a teste nem a megszokott módon kezeli az elektrolitokat és a vizet, mely kiszáradáshoz vezethet. A speciális étrend első szakasza során a diétázók általában kiszáradnak, mivel a testük a zsírt alakítja energiává szemben a szénhidrátok energiává alakításával.

A kiszáradás szájszárazságot okoz, melynek következtében kellemetlen szájszag alakulhat ki. A szájszag megszüntetésének egyik módja a fokozott vízfogyasztás a diéta valamennyi, de legfőképp az első szakaszában.

Ügyeljünk fokozottan a szájhigiéniára

Amennyiben kellemetlen szájízt és gyümölcsös vagy fémes szájszagot tapasztalunk, esetleg olyan aromát, mely kis mértékben hasonlít a körömlakklemosó szagára, fordítsunk nagyobb figyelmet a szájhigiéniánkra!

(X) hirdetés

Mossunk fogat minden étkezés és nassolás után! Használjunk fogselymet minden nap! Használjunk halitózisra kifejlesztett szájápolási termékeket, melyek anélkül pusztítják el a szájszagot okozó baktériumokat, hogy szájszárazságot okoznának.

Szájüregi frissességünk érdekében tartsunk magunknál leheletfrissítő cukorkákat vagy szájspray-t és használjuk társas érintkezéseink vagy üzleti találkozóink alkalmával.

A fehérjemennyiség csökkentése is segíthet

A ketogén diéta egyik fontos eleme a fehérjebevitel nagymértékű növelése, azonban ezt nem szabad túlzásba vinni, a túlzott fehérjefogyasztás ugyanis fokozhatja a kellemetlen szájszag problémáját.

Magas fehérjetartalmú ételek emésztésekor a szervezet ammóniát termel, melynek igen erőteljes szaga van. Nagy mennyiségű fehérje helyett fogyasszunk inkább több kedvező hatással rendelkező zsírokat, melyek főleg az olívaolajban, diófélékben és avokádóban fordulnak elő.

Ha nagyobb mennyiségű vizet fogyasztunk, ügyelünk a szájhigiéniára és a fehérjék egy részét egészséges zsírokkal helyettesítjük, akkor már csírájában elfojthatjuk a ketogén diéta következtében kialakuló kellemetlen szájszagot.

Item added to cart.
0 items - Ft