Ínygyulladás kezelése otthon

Az ínygyulladás sajnos népbetegség. Rengetegen tapasztalnak ínyvérzést étkezés vagy fogmosás közben, ami a betegség kezdeti tünete, azonban kezeletlenül hagyva a lágyszövetek visszaépülése nyomán akár teljesen ép fogainkat is elveszíthetjük. Fontos ezért, hogy mindennapos szájhigiénénkkel és életmódunkkal egyaránt támogassuk fogínyünk egészségét. Lássuk, mit tehetünk a fogínygyulladás megszüntetéséért otthoni körülmények között!

ingyulladas-kezelese-otthon

1.) BAKTÉRIUMSZINT CSÖKKENTÉSE

A fogínygyulladás kialakulásáért legtöbbször a szájüregi baktériumok, s azokon belül is néhány speciális faj (például P.gingivalis) elszaporodása áll. A baktériumok azokon a területeken képesek elszaporodni, ahol háborítatlanul hagyjuk őket, magyarul olyan részeken, melyeket nem tisztítunk meg kellő alapossággal. Kedvenc lakóhelyük az íny vonala és a fogközök területe, ahol akár fogmosás után is háborítatlanok maradhatnak.

Fontos, hogy ne csak szájápolási, hanem étkezési szokásainkkal is támogassuk fogínyünk egészségét. Az íny egészségéhez szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitele mellett érdemes kerülni a cukros, szénhidrátokban gazdag ételeket és italokat, a túlságosan cukros, savas környezet ugyanis kedvez a bacilusok, gombák elszaporodásának.

(X) hirdetés

2.) DOHÁNYZÁS MÉRSÉKLÉSE

A dohányzás bizonyítottan megváltoztatja szájüregünk baktériumállományának összetételét. A káros baktériumok túlsúlyba kerülhetnek, ezáltal megnő a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulásának veszélye, ráadásul a szájüregi rák kialakulásának egyik legfőbb okozója is a dohányzás.

3.) MEGFELELŐ FOGKEFE KIVÁLASZTÁSA

A túlságosan kemény sörtéjű fogkefék irritálhatják a gyulladásra hajlamos, érzékeny fogínyt. Éppen ezért érdemes puha sörtéjű fogkefére váltanunk, ami kíméletes a gyulladt íny lágy szöveteihez. Fogmosáskor tartsuk a fogkefét 45°-os szögben az ínyre, így alaposabb lepedékeltávolításra lehetünk képesek az íny vonalánál. Fontos, hogy ne csak fogainkat, de fogínyünk egészét is tisztítsuk meg a bakteriális lepedéktől, naponta legalább két alkalommal.

A legegyszerűbb fogmosási technika: a  külső felszíneknél tartsuk a fogkefénket 45 fokos szögben és haladjunk körkörös mozdulatokkal, ezután jöhetnek a belső felszínek, majd a rágófelszínek. /Kép: Pachemdental.com/
A legegyszerűbb fogmosási technika: a külső felszíneknél tartsuk a fogkefénket 45 fokos szögben és haladjunk körkörös mozdulatokkal, ezután jöhetnek a belső felszínek, majd a rágófelszínek. /Kép: Pachemdental.com/

4.) ÍNYVÉDŐ FOGKRÉM HASZNÁLATA

Amennyiben gyulladásra hajlamos a fogínyünk, használjunk olyan ínyvédő fogkrémeket, melyek összetevőiknél fogva hatékonyan gátolják meg a káros baktériumok elszaporodását. Ha már kialakult ínygyulladással van dolgunk, választhatunk klór-hexidin tartalmú fogkrémeket, géleket is, melyeket hosszabb-rövidebb ideig, terápiás jelleggel érdemes használni. Fontos, hogy a klór-hexidines termékek esetében mindig tájékozódjunk a gyártó által javasolt használati időről!

(X) hirdetés

5.) SZÁJÖBLÍTŐ HASZNÁLATA

Mivel vannak olyan rejtett területek a szájüregünkben, ahová a fogkefénk nem ér el (pl. fogközi területek, hátsó fogak környéke), érdemes szájöblítőt is használnunk, ha az ínygyulladás kezeléséről van szó. Kialakult probléma esetében a fogkrémekhez hasonlóan használhatunk klór-hexidines öblögetőket, de megelőzéshez maradhatunk a hagyományosabb szájvizeknél is. Mindennapos használatra nem érdemes túl erős, alkoholos szájöblítőket vásárolni, azok túlságosan kiszáríthatják a szájüreget.

6.) SZÁJZUHANY HASZNÁLATA

Míg a legtöbb szájápolási eszköz csak az íny vonala feletti területeket éri el, a szájzuhanyok vízsugara behatol az íny vonala alá is, így képes az ott felhalmozódott baktériumokat is eltávolítani.

Ha már kialakult ínygyulladással van dolgunk, használjunk mindennap szájzuhanyt, a tartályba pedig – amennyiben a gyártó is javasolja – keverjünk terápiás, klór-hexidines szájvizet, így a vízsugár mellett antibakteriális anyaggal is fertőtleníthetjük fogínyünk mélyebb területeit. A szájzuhany mindennapos használata jelentősen csökkentheti a kialakult ínygyulladást és helyreállíthatja a szövetek egészségét, ráadásul a fogköztisztítókat is hatékonyan helyettesítheti.

7.) FOGKÖZÖK RENDSZERES TISZTÍTÁSA

Legyen szó szájzuhanyról vagy fogköztisztító (interdentális) keféről vagy fogyselyemről, fogközeink tisztán tartásáról mindennap gondoskodnunk kell. Fogmosás során mindössze a fogaink oldalsó és rágófelszínét tisztíthatjuk meg, a fogközök területe szinte teljesen érintetlen maradhat. Éppen ezért ezeken a részeken indulhat meg a legkönnyebben a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás.

Ráadásul a torlódott fogközökben még nagyobb az ínygyulladás kialakulásának veszélye, hiszen ezekre a részekre még inkább beékelődnek a baktériumok. Mindegy, hogy fogselymet, fogköztisztító kefét vagy szájzuhanyt használunk, a lényeg, hogy mindennap gondoskodjunk fogközeink tisztán tartásáról!

A fogközkefe használata egyszerű: vezessük be az apró kefét fogközeinkbe, majd egyetlen húzzuk ki onnan. Mindig válasszunk fogközeink szélességének megfelelő kefét!
A fogközkefe használata egyszerű: vezessük be az apró kefét fogközeinkbe, majd egyetlen húzzuk ki onnan. Mindig válasszunk fogközeink szélességének megfelelő kefét!

 

AZ ÍNYGYULLADÁS SPECIÁLIS ESETEI

Fogkő és ínygyulladás

Amennyiben az ínyvérzés, a duzzadt, vörössé váló fogíny mellett fehéres, sárgás vagy szürkés, barnás elszíneződésre leszünk figyelmesek az íny vonalánál, ami fogmosás során nem távolítható el, akkor valószínűleg az érintett területen fogkő halmozódott fel. A fogkő a fogmosások során el nem távolított lepedékből alakul ki, eltávolításához szakemberre van szükségünk. Fontos, hogy a fogkövet rendszeresen eltávolítsák fogazatunkról, ennek híján ugyanis a fogkő ínygyulladást, a fogíny visszahúzódását eredményezheti, ami idővel már visszafordíthatatlan.

Kilazult fog és ínygyulladás

Ha az ínygyulladás elhúzódik, a bakteriális fertőzöttség a lágy szövetekről átterjedhet a csontállományra, ami annak pusztulását idézheti elő. Ilyenkor azt vesszük észre, hogy a fogíny egyre visszább húzódik a fogakról, melyek könnyen mozgathatóvá válnak. Amennyiben ilyen tünetektől szenvedünk, mindenképp keressük fel fogorvosunkat, aki mélytisztítással segíthet a problémánkon, megállíthatja a gyulladás folyamatát.

Terhesség és ínygyulladás

Terhesség során a hormonális változások miatt megnő az ínygyulladás kialakulásának esélye. Ez nem csak a kismamára, hanem magzatára is veszélyes lehet, hiszen a terhesség alatti ínygyulladás megnöveli a terhességi mérgezés és a koraszülés kockázatát is. Fontos, hogy várandósság során rendszeresen keressük fel fogorvosunkat, aki folyamatosan ellenőrizheti ínyünk és fogaink állapotát. Terhesség alatt ne használjunk klór-hexidin tartalmú szájápolási szereket!

Menopauza és ínygyulladás

A hormonháztartás egyensúlyának megváltozása változókorban is befolyásolhatja szájüregünk egészségét. Ilyenkor gyakrabban alakul ki szájszárazság és ínygyulladás. A megfelelő ínyvédő szájápolási szerek mellett használhatunk szájszárazság kezelésére kifejlesztett fogkrémeket, szájvizeket is.

Cukorbetegség és ínygyulladás

Cukorbetegség mellett szintén megnő az ínygyulladás kialakulásának veszélye, ami kölcsönhatásban állva az alapbetegséggel ronthat a cukorbetegségen is. A mindennapos szájhigiéné fenntartása mellett Ilyen esetben is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és vizsgálat.

 

Item added to cart.
0 items - Ft