Ínygyulladás kezelése házilag

Az ínygyulladás kezdetben csak kellemetlen szájüregi betegség, kezeletlenül hagyva azonban a fogágy gyulladását végső soron pedig a fogak elvesztését eredményezheti. Mivel az ínygyulladás nem csak a szájüregben okozhat problémákat, hanem a szervezet egyéb területein is előidézhet panaszokat, így különösen fontos, hogy kezeljük illetve megelőzzük az íny gyulladását.

AZ ÍNYGYULLADÁS KIALAKULÁSA

Ínygyulladás a fogfelszínen és az ínyen felhalmozódó, el nem távolított bakteriális biofilm (plakk) miatt alakul ki.  Megfelelő szájápolási szokások hiányában a fogíny lágyszövetei vörössé, duzzadttá válnak és gyakran alakul ki ínyvérzés fogmosás vagy étkezés közben.

Idővel az elszaporodott baktériumok kellemetlen szájszagot okozhatnak, kezeletlenül pedig a gyulladás átterjed a csontállományra, ami ínyvisszahúzódást és csontpusztulást okoz, orvosi nevén fogágybetegség vagy parodontitis alakul ki.

(X) hirdetés

Az ínygyulladás gyakori velejárója a fogkőképződés, ami tovább rontja a panaszokat.

A hosszabb időn keresztül fennálló ínygyulladás megemeli a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, de várandós nőknél koraszülést illetve terhességi mérgezést is okozhat.

ÍNYGYULLADÁS ORVOSI KEZELÉSE

Az ínygyulladással gyakran kell fogorvoshoz fordulnunk, mert a már kialakult fogkövet vagy a fogíny alatt, a mélyebb rétegekben felhalmozódott baktériumokat házi módszerekkel nem tudjuk hatékonyan eltávolítani.

(X) hirdetés

Ínygyulladást az alábbi fogorvosi módszerekkel kezelhetünk:

Mélytisztítás: az íny alatti mélyebb rétegek tisztítása, ún. tasakok eltávolítása. A kezelés révén megszűnnek a bakteriális lerakódások, az íny megnyugszik, a duzzanat és a vörösség elmúlik, a fogíny feszessége javul.

Fogkő eltávolítás: az íny vonala alatt és fölött felgyülemlett, megkeményedett lepedék, azaz fogkő eltávolítása révén a bakteriális szennyezettség megszűnik. A fogfelszín simává válik, az újbóli lepedékfelhalmozódás mértéke lelassul.

ÍNYGYULLADÁS KEZELÉSE HÁZILAG

Az ínygyulladást mérsékelhetjük néhány házi praktikával is, melyek baktériumölő tulajdonságuk révén enyhítik a gyulladást, ezáltal mérsékelik a fogínyvérzést, duzzanatot.

FONTOS! Otthoni módszerekkel csak időszakosan és enyhébb esetekben érdemes próbálkozni, krónikus gyulladás, erős fogkőfelhalmozódás mellett előbb forduljunk fogszakorvoshoz a panaszainkkal!

1. Klórhexidin

A klórhexidin egy olyan gyulladáscsökkentő hatóanyag, ami gyors és látványos eredményt hozhat az ínygyulladás kezelésében. Baktériumölő tulajdonsága révén megakadályozza a plakk újbóli kialakulását, ezáltal csökkenti a fogíny gyulladását.

Különböző koncentrációjú klórhexidin tartalmú szájápolási szerek kerülnek forgalomba, a koncentráltság mértékét százalékosan (pl. 0,12%, 0,06%, stb.) adják meg a gyártók. Minél magasabb egy szájápolási szer klórhexidin koncentrációja, annál rövidebb ideig használható. Pl. 0,12%-os klórhexidin koncentrációjú fogkrémet vagy szájöblítőt ne használjunk tovább néhány hétnél! Mindig tartsuk be a gyártó által mellékelt használati útmutatót!

2. Sós víz

A sós víz fertőtlenítő hatású és segíti a lágyszövetek gyógyulását, így ínygyulladás esetén is használható.

Használatához forraljunk fel egy pohárnyi vizet, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezt követően oldjunk fel benne egy teáskanál sót és az így kapott oldattal öblítsük ki szájüregünket. Mindezt naponta háromszor ismételjük meg.

3. Természetes szájöblítők

Szájöblítőket készíthetünk házilag is, azonban legyünk elővigyázatosak és mindig tartsuk be a keverési arányokat, bizonyos illóolajok (pl. teafa) hígítatlanul nagyon erős irritáló hatással rendelkeznek, ezért soha ne használjuk azokat koncentráltan! A szájöblítőket soha ne nyeljük le!

Citromfű olajos szájöblítő: a citromfű olaj hatékonyan csökkentheti a plakk-képződést a szájüregben, ezáltal enyhíti a fogínygyulladás tüneteit. Oldjunk fel egy pohár vízben 2-3 csepp citromfű olajat, majd öblögessünk vele, naponta 3 alkalommal!

Aloe vera szájöblítő: nagyon sok hagyományos szájöblítő alapanyaga az aloe vera, ezért ha rendelkezésünkre áll tiszta aloe vera gél vagy lé, akár hígítás nélkül is használható, ugyanúgy három alkalommal, mint a többi természetes szájöblítő.

Teafa olajos szájöblítő: a teafa olaj antiszeptikus tulajdonsága révén enyhítheti a fogínygyulladás tüneteit, így a fogínyvérzést is. Meleg vízben oldjunk fel 3 csepp teafa olajat, majd öblögessünk vele, naponta három alkalommal.

FONTOS! A teafa olaj hatással lehet más gyógyszerekre, ezért mindenképp kérdezzük meg háziorvosunkat a használatáról.

Zsályás szájöblítő: forrásban lévő vízhez adjunk 2 evőkanál friss zsályát vagy 1 teáskanál szárított zsályát. Forraljuk 10 percen keresztül, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Naponta három alkalommal öblögessünk vele!

4. Kurkuma gél

A népi gyógyászat régóta használja a kurkumát, annak gyulladáscsökkentő és gombaölő tulajdonságai miatt. Egy 2015-ös tanulmány szerint a kurkumát tartalmazó gél segíthet a plakk-képződés és az ínygyulladás megelőzésében.

Próbáljunk meg az őrölt kurkuma helyett friss növényt beszerezni. Reszeljünk belőle és helyezzük a gyulladt fogínyre, majd 10 perc elteltével öblítsük ki szájüregünket.

5. Olajos öblögetés

Ősi indiai szájápolási módszer az olajos öblögetés, ami a hagyományok szerint baktériumölő tulajdonságai révén segít a szájüregi betegségek, így a fogszuvasodás és ínygyulladás megelőzésében.

2 evőkanál kókuszolajat forgassunk meg a szánkban, majd köpjük ki. Mielőtt fogat mosnánk, igyunk egy pohár vizet. Bár az eredeti ajánlás szerint az olajat legalább 30 percen keresztül a szájüregben kellene tartani, ha ez nehézséget okoz, csökkentsük az időtartamot az igényeink szerint.

AZ ÍNYGYULLADÁS MEGELŐZÉSE

Megfelelő szájhigiénia révén megakadályozhatjuk az íny gyulladását, így nem kell tartanunk az ebből kialakuló ínysorvadástól és fogvesztéstől sem.

Az ínygyulladás kezelésének legfontosabb módszerei:

– naponta 2×2 perc fogmosás (lehetőleg elektromos fogkefével),
– mindennapos fogköztisztítás fogselyemmel, fogköztisztító kefével vagy szájzuhannyal,
– szájöblítő használat,
– alacsony szénhidrát- és cukortartalmú étrend,
– dohányzás mellőzése,
– rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft