Injekció segíthet a fogágybetegség leküzdésében?

A Melbourne Egyetem kutatócsoportja 15 évnyi kutatómunkát követően óriási eredményről számolt be az NPJ Vaccines folyóirat decemberi számában. Vizsgálataik alapján úgy tűnik, van rá mód, hogy műtétek és antibiotikumok helyett injekcióval gyógyítsuk a fogágybetegséget. A kutatók szerint az embereken végzett klinikai vizsgálatok már 2018-ban útjukra indulhatnak.

fogagybetegseg-vakcina

„A periodontitis elterjedt és ártalmas betegség. Reményeink szerint ez a vakcina emberek millióinak életminőségén javítana” – mondja bizakodóan Eric Reynolds professzor, a Melbourne Egyetem szájüregi egészséggel foglalkozó munkatársa.

Az ausztrál CSL Limited biogyógyszerészeti vállalattal közösen kifejlesztett vakcina olyan immunválaszt hoz létre, ami célba veszi azokat az enzimeket, melyeket a fogágybetegség kialakulásáért felelős Porphyromonas gingivalis baktérium termel.

(X) hirdetés

A kutatók szerint az immunválasz olyan antitestek termelését indítja be, melyek semlegesítik a patogén pusztító toxinjait.

Jelenleg a fogágybetegség vagy periodontitis kezelésének módja a felgyülemlett toxikus plakk eltávolítása a fogközökből és az íny vonala menti területekről, ami gyakran ínysebészeti beavatkozással és antibiotikum kúrával is társul.

Habár ezek az eszközök is segítenek, sok esetben a betegséget okozó baktériumok újraképződnek a plakkban, ami mikrobiológiai egyensúlytalanságot idéz elő, így a betegség ismét kiújul.

(X) hirdetés

Epidemiológiai vizsgálatok szerint a fogágybetegség közepes vagy súlyos formája minden harmadik felnőttnek problémát okoz világszerte. Kezeletlenül hagyva a betegség az ínyszövetek leépülését és a fogakat megtámasztó csontállomány pusztulását eredményezheti.

Több korábbi tanulmány talált már összefüggést a fogágybetegség és más, komolyabb megbetegedés között, így egyes rákbetegségekkel, a koraszüléssel és a demenciával is összefüggésbe hozták már a periodontitist.

Amennyiben a klinikai gyakorlatba is bekerülne a fogágybetegség elleni vakcina, úgy világszerte megállítható lenne a betegség továbbterjedése.

Item added to cart.
0 items - Ft