A hormonok miatti ínygyulladás később komoly betegségeket idézhet elő

A nők szervezetben jóval több hormonális változás megy végbe, mint a férfiakéban – elég, ha a menstruációra, a terhességre vagy a menopauzára gondolunk. Ezekben az időszakokban nem csak hormonháztartásunkra, de szájhigiéniánkra is kellő figyelmet kell fordítani, egy elhanyagolt szájüreg ugyanis sokat ronthat a helyzeten.

Charlene Krejci, a Case Western Reserve Egyetem klinikai professzora arra vállalkozott, hogy kapcsolatot próbál találni a jellemzően nőket érintő egészségügyi problémák és az ínygyulladás között. Az eredmények megállapításához összesen hatvanegy tudományos cikket és közel száz tanulmányt vetettek össze, melyek mind információval szolgálták a hormonok, az ínygyulladás és bizonyos„női betegségek” között.

Krejci állítása szerint a hormonok változása közvetetten komolyabb problémák kialakulásához is vezethet, hiszen a felborult hormonháztartás megnövelheti a szájüregben élő baktériumok számát, ami ínygyulladást eredményez. Ha az ínyproblémát nem kezeljük idejében, a véráramba kerülő bacilusok jóval komolyabb galibát okozhatnak: csontritkulást, vetélést vagy koraszülést előidézve.

(X) hirdetés

„Bár a hölgyek általában jobban odafigyelnek szájhigiéniájukra, mint a férfiak, kutatásom legfőbb üzenete az, hogy a nőknek még éberebbnek kell lenniük az egészséges szájüreg fenntartásában, ezzel ugyanis számos női betegségtől kímélhetik meg magukat.”

A napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogköztisztítás mellett Krejci azt javasolja, hogy legalább hathavonta keressük fel fogorvosunkat, de ennél gyakrabban is jelentkezhetünk, ha valamilyen ínybetegségtől, csontritkulástól szenvedünk, esetleg várandósak vagyunk. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy a kismamák egyébként is gyakrabban tapasztalhatnak ínygyulladást a várandósság ideje alatt, így azok, akik hajlamosak az ínybetegségekre, mindenképp gondoskodjanak a panaszok kezeléséről a terhesség során.

Item added to cart.
0 items - Ft