Hogyan válasszunk cumit a gyermeknek?

Bár egészen hétköznapi játékszerről van szó, a cumi kiválasztására mégis érdemes idejekorán felkészülni, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mit adunk újszülöttünk szájába. Ne csak az ár vagy a márkanév legyen döntő tényező, hiszen gyermekünk egészsége mindennél fontosabb.

cumi valasztas gyermekfogaszat

 

A cumi anyaga

Az egyik legfontosabb tényező a cumi gyártásához készült gumik és műanyagok minősége, hiszen a gyermekünk egy nap során több-kevesebb ideig közvetlenül a szájában fogja tartani a játékát. Maga a cumi általában szilikonból vagy latexből készül, s míg előbbi könnyebben tisztítható és időt állóbb, addig a latex jóval puhább, így a gyermekek is természetesebbnek érzik. A latex cumi amellett, hogy könnyebben elkopik, akár allergiaforrás is lehet.
A cumi többi része jellemzően valamilyen kemény műanyagból készül – lehetőleg kerüljük a biszfenol-A (BPA) és ftalát-tartalmú termékeket.

A cumi formája

Szerencsére ma már egyre több gyártó figyel oda a legyártott cumik formájára. Itt elsődlegesen nem a dizájn a szempont, hanem hogy a kicsi szájpadlása, ínye és fogai megfelelően fejlődjenek. Az ily módon orvosilag is formatervezett, ún. fogszabályzós cumik vége általában lapos, erről messziről felismerhető, de a legtöbb gyártó a csomagoláson is feltünteti a szükséges információkat.

(X) hirdetés

Fogszabályzós cumi oldalnézetből.
Fogszabályzós cumi oldalnézetből.

 

Megfelelő levegőzés

Akkor választunk okosan, ha a cumi külső, műanyag része, azaz a pajzs több helyen is ki van lyukasztva, melyen keresztül szabad a légáramlás, így az oda kerülő nyál nem fogja irritálni gyermekünk bőrét, ezáltal elkerülhető a pirosodás, kiütés.

Életkornak megfelelő cumi

Jellemzően két nagy csoportra, fél éves kor alatt és felett ajánlott termékeket találunk a piacon, ezeket az életkori ajánlásokat mindig vegyük figyelembe és ne felejtsünk el időben váltani!

A cumi cseréje

Mindig kövessük figyelemmel, hogy milyen állapotban van a használatban lévő cumi! Jellemzően lyukak, elszíneződések, szakadások jelzik a cumi elhasználódottságát – az ilyen játékot már ne adjuk a gyerek szájába – a letörő, leszakadó részek fulladásveszélyesek.

(X) hirdetés

A cumi tisztítása

Mindig tájékozódjunk az ajánlott fertőtlenítő eljárásról a cumi csomagolásán, de jellemzően meleg, szappanos vízzel ajánlott lemosni a cumit az első használat előtt. A szilikoncumik egy része mosogatógépben mosható (a felső tálcán). Speciális sterilizálót is beszerezhetünk, vannak mikrohullámú sütőben használható termékek és UV-fénnyel működő berendezések.
Ha a cumi leesett, elég meleg vagy forró vízzel elöblíteni, s bár a szülő a szájába véve gyakran tisztítja meg a cumit, ez mégsem minden esetben ajánlott, hiszen egy meglévő ínygyulladással vagy fogszuvasodással felesleges baktériumokat adhatunk át a gyermekünknek.

Item added to cart.
0 items - Ft