Hogyan tartsd tisztán a műfogsorodat?

Bár nem élő szövetekről és sejtekről van szó, a műfogsor viselőknek ugyanúgy tisztán kell tartaniuk a protézisüket, mintha az a saját foguk lenne, hiszen az ételmaradékok erre is feltapadnak, sőt, fogpótlásunk általános élettartamát is megnövelhetjük, ha rendszeresen gondoskodunk a helyes tisztításáról, fertőtlenítéséről.

mufogsor tisztitas

1. Megfelelő fogkefe

A mindennapos tisztításhoz először is szükségünk lesz egy jó minőségű fogkefére. Léteznek speciális, műfogsor tisztítására kifejlesztett termékek, de nyugodtan választhatunk valamilyen jó minőségű, puha vagy közepes keménységű fogkefét is, azzal ugyanolyan eredményesek lehetünk. A speciális műfogsortisztító kefe azért lehet hasznosabb, mert általában kétféle fej található rajta, az egyikkel a műfogakat, a másikkal pedig a fogínyt, illetve a fogsor alját lehet alaposan megtisztítani. Mindegy mit használunk, legyünk körültekintőek és minden részt alaposan mossunk át!

mufogsortisztito fogkefe
Valódi célszerszám: a műfogsortisztító fogkefe kialakítása lehetővé teszi a legapróbb zugok elérését is.

2. Fogkrém vagy műfogsortisztító tabletta?

Kényelmes és hatékony megoldást kínálnak a műfogsortisztító tabletták vagy folyadékok, mint a fogkrémek, hiszen nem csak használatuk egyszerűbb, de olyan anyagokból készülnek, melyek óvják a műfogsor műanyag részeit. Ha mégis fogkrém mellett döntenénk, fontos, hogy olyan terméket használjunk, melynek alacsony az abráziós értéke, azaz nem tartalmaz erősen abrazív dörzsszemcséket, melyek felsértik, elkoptatják a műfogsort.

(X) hirdetés

3. Műfogsor kifehérítése – lehetséges?

A porcelánból készülő műfogsorokat hiába fehérítjük, azok nem képesek az elszíneződésre – olyan színük lesz öt év múlva is, mint amikor elkészültek. Épp ezért felesleges fehérítőbe áztatni a fogsort vagy fogfehérítős fogkrémet választani, ráadásul a túl erős szerek gyengíthetik is a műfogsor szerkezetét.

4. Mindig tartsuk nedvesen a műfogsort!

Ha nincsen a szánkban a protézis, mindig tegyük vízbe vagy speciális folyadékba, hogy ne száradjon ki. Érdemes az erre a célra fenntartott poharat vagy tálkát lefedni. Soha ne tegyük forró vízbe a műfogsort, mert a meleg hatására eldeformálódhat. Minden alkalommal engedjünk tiszta vizet vagy öntsünk friss áztatófolyadékot a megfelelő higiénia érdekében!

5. Körültekintő visszahelyezés

Mielőtt visszatennénk a műfogsort a szánkba, mindig öblítsük el, mindegy, hogy miben ázott. A nedves protézissel bánjunk óvatosan, az ugyanis könnyen kicsúszhat a kezünkből és megsérülhet.

(X) hirdetés
mufogsor tisztan tartas_fogaszat
A megfelelően tisztán tartott műfogsor tiszta érzetet és magabiztosságot ad.

6. Alternatív tisztító módszerek

Sokat hallhatunk szódabikarbónás vagy fehérítőszeres történetekről, ezeket azonban kezeljük fenntartásokkal. Míg a szódabikarbónával történő tisztítás elfogadható, addig a fehérítőszereket inkább kerüljük, mert amellett, hogy gyengíthetik a műfogsor szerkezetét, az esetlegesen felszívódó, maró hatású anyagok a mi szervezetünknek sem használnak. Mindig tartsuk be a fogorvosunk, dentálhigiénikusunk által tett javaslatokat!

Item added to cart.
0 items - Ft