Hogyan tartsd tisztán a fogkefédet?

A fogkefe az első és legfontosabb szájhiégnés eszköz, mellyel naponta több alkalommal is megtisztítjuk a fogainkat és a fogínyünket. A mindennapos használat és a nedves, baktériumokban gazdag közeg azonban hozzájárulhat a kórokozók elszaporodásához. Tanuljuk meg, hogyan kell bánni a fogkefénkkel, hogy az minél hatékonyabb lepedékeltávolítást tegyen lehetővé!

Tooth brushes in glass

A SZÁJÜREGI BAKTÉRIUMOKRÓL

Szájüregünk egy komplex, mikroorganizmusokban gazdag környezet, ami kényes egyensúllyal rendelkezik. Az ott élő baktériumok egy része az elfogyasztott táplálékok lebontásában, míg másik része a kórokozók elleni védelemben vesz részt.

Fontos megértenünk, hogy az értünk dolgozó baktériumok nélkül felborulhat szájüregi egészségünk egyensúlya, ami elősegítheti például a gombák elszaporodását.

(X) hirdetés

Nem kell tehát minden szájüregi baktériumot elpusztítani, hiszen azok nagyon jó okkal találhatóak a szájüregben. Természetesen, ha hagyjuk túlszaporodni őket, az ugyanolyan egyensúlytalansághoz vezethet, mintha különböző eszközökkel megpróbálnánk teljesen baktériummentessé tenni a szájüreget.

 

FOGKEFE, MINT A KÓROKOZÓK FORRÁSA

A kórokozók legkedveltebb területei a sötét, nedves, rosszul szellőző helyek, ahol háborítatlanul szaporodhatnak. Fogkefénk bizonyos szempontból ideális terep a számukra, hiszen minden nap a bacilusoktól hemzsegő szájüregünkbe nyúlunk vele.

Miután nyálas és nedves, esetleg véres lesz a fogkefénk, kimoshatjuk ugyan, de mivel nedvesen tesszük a helyére, a sörteszálakra tapadt baktériumok szaporodásnak indulnak. Amíg a sörték között nedvesség van, a baktériumok kedvükre burjánzhatnak. Egyes kutatások szerint fogkefénken több mint tízmillió baktérium élősködhet.

(X) hirdetés

Ahhoz tehát nem fér kétség, hogy a fogkefénk – legyen szó elektromos vagy manuális típusról – kiváló terep a kórokozók elszaporodásához.

Nem csak a fenti higiéniai okokból, hanem szájüregünk egészsége miatt is érdemes rendszeresen lecserélni a fogkefénket, két csere között pedig precízen odafigyelni rá, hogy miként tároljuk és hogyan használjuk a szájápolási eszközünket.

 

HOGYAN TARTSUK TISZTÁN A FOGKEFÉNKET?

Az Amerikai Fogászati Egyesület (American Dental Association, ADA) világos irányelveket vall a fogkefe használatával, cseréjével és tisztán tartásával kapcsolatban. A szervezet hivatalos álláspontja mellett összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb írott és íratlan szabályok, melyek elősegítik a fogkefe biztonságos, higiénikus használatát.

ADA IRÁNYELVEK:

Ne használjunk közös fogkefét! Mivel szájüregi baktériumaink teljesen egyedi összetételűek, nem higiénikus és egészséges valaki mással osztozni a fogkefénken. A szájüregi baktériumok, így a fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozó bacilusok, esetleg más, nyál útján terjedő vírusok is egyszerűen átadhatóak egymásnak, ezért kerüljük a szájápolási eszközök közös használatát (ez a fogkefe mellett a fogköztisztító kefékre, nyelvkaparókra, szájzuhany- és elektromos fogkefe fejekre is vonatkozik).

Használat után folyó víz alatt mossuk el a fogkefénket! Legyen szó elektromos vagy kézi fogkeféről, használat után forró, folyó víz alatt mossuk át a nyelet és a sörtét egyaránt, eltávolítva a látható szennyeződéseket és fogkrém maradványokat a sörték közül!

3-4 havonta cseréljük le a fogkefénket! Ennyi idő alatt elhasználódnak a fogkefe sörtéi annyira, hogy már ne legyen hatékony a fogmosás, ráadásul a bakteriális szennyezettség is elér egy olyan szintet, ahonnan már nem higiénikus a fogkefe használata (ez a szabály egyaránt vonatkozik az elektromos és a kézi fogkefékre, illetve a szájzuhany kiegészítőkre is). Gyermekek esetében 1-2 havonta érdemes lecserélni a fogkefét, ők ugyanis nem tudják olyan alaposan elmosni, ráadásul túl erősen nyomják, ami a sörték idő előtti elhasználódásához vezethet.

Ne rakjuk mikróhullámú sütőbe vagy mosogatógépbe a fogkefét! Ha mindenképp professzionálisan szeretnénk fertőtleníteni a fogkefe sörtéit, használjunk megbízható helyről vásárolt UV-s fertőtlenítőt vagy klór-hexidin tartalmú szájöblítőt.

Betegség esetén megnövelt figyelem ajánlott! Amennyiben valamilyen gombás, vírusos, fertőző betegségtől szenvedünk, a kezelés kezdetekor és a befejezésekor is érdemes fogkefét cserélni. Amennyiben immunrendszerünk legyengült állapotban van (valamilyen betegség, kemoterápia, sugárkezelés miatt), gyakrabban cseréljünk fogkefét, használat után pedig áztassuk klór-hexidines szájöblítőbe. Végszükség esetén használjunk egyszer használatos, eldobható fogkefét!

 

ÁLTALÁNOS HIGIÉNIAI SZABÁLYOK:

Fogmosás előtt moss kezet! Mielőtt megkezdenénk a fogmosást, mossunk kezet, így elkerülhetjük a kórokozók bejutását a szájüregbe.

Fogkefénket tartsuk jól szellőző, megfelelően tisztán tartható tárolóban! Kerüljük a zárt, nem megfelelően szellőző, szűk tárolókat! Törekedjünk rá, hogy fogkefénk minél távolabb legyen családtagjaink fogkeféitől (semmiképp ne érjenek össze a sörték)! WC közelében ne tároljuk a fogkeféket!

Mindig állítva szárítsuk a fogkefénket! Miután használtuk, mossuk el forró, folyó víz alatt a fogkefénket, rázzuk ki belőle a vizet alaposan, majd a nyélre állítva hagyjuk, hogy fentről lefelé kifolyhasson a fogkefe fejéből az összes sörték közé gyűlt nedvesség.

Ha a fogkeféd formája, színe megváltozik, itt az ideje a cserének! Hallgassunk józan eszünkre, ha a fogkefe cseréjéről van szó: amennyiben a sörték szétállnak, lelapulnak, kifakulnak, esetleg látható lerakódás, elszíneződés gyűlt fel a fogkefén, itt az ideje, hogy lecseréljük azt!

Az utazótokot is tartsd tisztán! Ritkábban bár, de utazások során használhatunk speciális fogkefe tároló dobozokat, melyekben higiénikusabban szállíthatjuk a fogkefénket. Ne feledkezzünk el róla, hogy ezeket a tokokat is érdemes tisztán tartani, használat után klór-hexidines öblögetővel lefertőtleníteni. Fontos, hogy otthoni körülmények között ne tegyünk fogkefe védőkupakot a fogkefére, azok ugyanis meggátolhatják a fogkefe hatékony kiszáradását.

Keress minőségi fertőtlenítőt! Ha UV fénnyel működtetett fertőtlenítőt vásárolunk, törekedjünk rá, hogy szakmai szervezetek által bejegyzett, átvizsgált termékekről legyen szó. Mivel az UV fény gyakori használata roncsolhatja a fogkefe sörtéit, rendszeres fertőtlenítés mellett gyakrabban lehet szükség a fogkefénk cseréjére

Item added to cart.
0 items - Ft