Hogyan károsítható a fogzománc? – Okok és következmények

A fogzománc, mely szervezetünk legszilárdabb anyaga, bizonyos körülmények között mégis sérülékennyé válhat. Pedig esztétikai funkciója mellett legfőbb feladata a védelem, fogunk belső szerkezetének, a dentin és a fogidegek oltalma. Lássuk, mivel árthatunk a leginkább fogzománcunknak!

A fogzománc felületén jól kivehetőek a károsodott, erodálódott részek.

Elszíneződés

Fogzománcunk közepesen áttetsző anyag, a fog valódi színét a születéskori dentin, azaz fogbél színe határozza meg.

Kávé, tea, bor fogyasztásával vagy dohányzással aztán könnyen elszínezhetjük a fogzománcot is, melytől összességében jóval szürkébbnek, sárgábbnak, egészségtelenebbnek tűnhet a fog.

(X) hirdetés

Erózió, fogszuvasodás

A fogszuvasodáshoz nem közvetlenül a cukor elfogyasztása vezet, hanem a Streptococcus mutans nevű baktériumfaj jelenléte a szájüregben, ami a cukor lebontása közben savakat termel. Ez a sav, ha megbontotta a fogzománcot, elkezdődik a fog szuvasodása. A cukorfogyasztás visszafogásán túl épp ezért érdemes elkerülnünk a túlságosan savas ételeket és italokat, hiszen ezek épp akkora szerepet játszanak a fogzománc károsodásában, mint a cukor.

Fogérzékenység

Ha a fogzománc károsodott, nem csak fogszuvasodás alakul ki hamarabb az érintett területem, de fogunk is érzékenyebbé válik. Ilyenkor hirtelen fájdalom jelentkezhet a túlságosan meleg vagy hideg ételek fogyasztásakor.

Étkezési és emésztési problémák

Ha valamilyen betegség következtében gyakori hányástól vagy savas refluxtól szenvedünk, azt fogaink is megsínylik, amikor ugyanis a gyomorsav felkerül a szájüregbe, elkezdi erodálni a fogzománcot.

(X) hirdetés
Bulímiás beteg erősen károsodott fogzománca.

Szájszárazság

Ha valamilyen gyógyszer mellékhatásaként, esetleg hormonális változások következtében szájszárazságtól szenvedünk, akkor a baktériumok hosszabb ideig és jobban megtapadnak a fogzománcon, előidézve annak károsodását.

A nyál természetes funkciója az lenne, hogy semlegesítse a káros baktériumokat, illetve pótolja az ásványi anyagokat, melyek tovább erősíthetik a fogzománcot.

Fogcsikorgatás

A fogzománc károsodásának egyik legelterjedtebb oka a fogcsikorgatás, más néven bruxizmus. Idővel a folyamatos erőhatás következtében szó szerint lekopik a fogzománc a rágófelszínekről és a front fogakról.

Mivel sokszor akarattalanul, alvás közben csikorgatjuk a fogainkat, érdemes éjszakai fogvédőt beszerezni a megelőzés érdekében.

Fogcsikorgatás következtében megkopott felső és alsó front fogak.

Külső hatás

Ne próbáljunk meg üveget kinyitni, jeget rágcsálni vagy ollóként használni a fogainkat, ezzel ugyanis szintén sokat tehetünk a fogzománc károsodásáért.

Sportolás közben ne feledkezzünk el a fogvédő viseletéről, ezzel ugyanis nagyszerűen megelőzhető a fogak elvesztése, letörése.

Gyerekkori fogerózió

Szakértők szerint egyre gyakoribb jelenség a gyermekkori fogerózió, melynek oka a túl sok szénsavas üdítő és ásványvíz fogyasztása. A legrosszabb eset az, amikor a gyerek egész nap iszogatja a savas italokat, ezért szoktassuk rá, hogy csak evés után igyon ilyen üdítőket.

 

FOGZOMÁNCUNK VÉDELME ÉRDEKÉBEN

Kellő odafigyeléssel szerencsére sokat tehetünk fogzománcunk épségének megőrzéséért:

– Ne siessünk a fogmosással! Nem szerencsés étkezés vagy italozás után egyből fogat mosni, ilyenkor ugyanis a savaktól felpuhult fogzománcot károsíthatjuk a fogkefe sörtéivel. Ilyenkor öblögessük ki a szánkat tiszta vízzel vagy rágjunk egy cukormentes rágógumit, ezek segítik a nyáltermelést.
Megoldást jelenthet egy kevés tej vagy sajt elfogyasztása is, ez semlegesítheti a szájüregben lévő savakat.

– Flurodios fogkrémet válasszunk! Mindenképp érdemes olyan szájápolási szereket vásárolni, melyek tartalmaznak fluoridot, ezzel ugyanis megelőzhető a fogszuvasodás.

 

– A túl gyakori fehérítés ártalmas! Ha túl sűrűn próbáljuk fehérebbé tenni a fogainkat kémiai fogfehérítéssel, akkor annak a fogzománc látja kárát. Ha mégis emellett döntünk, érdemes professzionális fogfehérítő termékeket vásárolni, illetve szakemberhez fordulni.

– Alakítsunk ki megfelelő szájápolási rutint! Nem elég fogat mosni, el kell sajátítani a helyes technikát. Nem elég jól fogat mosni, meg kell tanulnunk fogközeinket is tisztán tartani (fogselyemmel, fogközkefével). Érdemes közepes keménységű, de még inkább puha sörtéjű fogkefét választani, ezzel kevésbé árthatunk a fogzománcnak és a fogínynek.

– Ne féljünk kérdezni! Fogorvosunk féléves látogatásakor nyugodtan kérdezzük meg, esetünkben milyen alkati tényezők befolyásolják a fogzománc egészségét, mennyire vagyunk hajlamosak a fogszuvasodásra, mennyire tudjuk hatékonyan tisztán tartani a fogainkat. Szakértő tanácsokkal egy életen át büszkék lehetünk fogainkra.

Item added to cart.
0 items - Ft