Hogyan hat a terhesség a fogakra?

A köztudat szerint ha egy nő várandós lesz, jobb, ha lemond fogainak épségéről, a terhesség ugyanis tönkreteszi a fogakat. Sokan a megnövekedett kalciumigényt tartják felelősnek a fogak szuvasodásáért, pedig ez inkább csak mítosz, mint igazság. Valóban történnek bizonyos változások a szájüregben a terhesség alatt, ám ezért inkább a hormonháztartás felelős.

fogak terhesseg

Ínygyulladás a terhesség alatt

A nők életük során számos alkalommal tapasztalhatják a hormonháztartásuk zavarát, változását – a terhesség is egy ilyen állapot. A megnövekedett ösztrogén és progeszteron szint hatással van az ínyre, ami ebben az időszakban hajlamosabbá válik a gyulladásra. Persze nem kell azt gondolnunk, hogy törvényszerű a várandósság alatt kialakuló ínygyulladás, megfelelő szájhigiéniával megelőzhető, fogászati ellátással pedig kezelhető a probléma.

(X) hirdetés

Ínygyulladás következményei a terhesség alatt

Nem csak vérző ínyünk, kellemetlen leheletünk miatt érdemes kezelni az ínygyulladást – kutatásokkal alátámasztható, hogy mind koraszülésre, mind pedig terhességi mérgezés kialakulására hajlamosabbak azok az anyukák, akik egészségtelen, gyulladt fogínnyel rendelkeznek a várandósság alatt.

Ráadásul, a kezeletlen ínygyulladásból jóindulatú kinövések, tumorok is keletkezhetnek, melyek a szülés után maguktól felszívódhatnak, de ha zavarja az anyukát a beszédben, szájápolásban vagy rágás közben, akkor szükség lehet az eltávolítására is.

(X) hirdetés

Fogászati ellátás a terhesség alatt

Ideális esetben már a teherbe esést megelőzően érdemes felkeresni fogorvosunkat, hogy szájüregi problémáinkat még a várandósság előtt kezeltethessük. Ilyen esetben a kilenc hónap során trimeszterenként csak egyszer szükséges felkeresni a fogászatot, ahol rutin ellenőrzésen és tisztításon esünk át.

A jelentősebb beavatkozásokat érdemes a szülés utáni időszakra tervezni, hiszen sem a röntgenezés, sem a komolyabb érzéstelenítők, altatás nem javasolt a terhesség alatt. Természetesen ha fájdalmaktól szenved az anyuka, sürgősségi ellátásra mindig lehetőség van.

Fogápolás a terhesség alatt

Várandósság idején érdemes olyan szájápolási szereket vásárolni, melyek a lehető legkevesebb veszélyes összetevőt tartalmazzák. Naponta kétszer, legalább két percen keresztül kell fogat mosni, melyet naponta minimum egyszer fogköztisztítás is kell, hogy kövessen. Ezt végezhetjük fogselyemmel vagy interdentális fogkefével, a lényeg, hogy távolítsuk el a nem kívánt szennyeződéseket a fogközökből, ahol könnyen okozhatnak ínygyulladást vagy fogszuvasodást.

Fogkeféből érdemes lágy sörtéjű típust választani, hiszen a várandósság során érzékennyé váló fogíny további sérüléseket szenvedhet egy kemény sörtéjű fogkefétől. Szájápolási eszközeinket természetesen rendszeresen cserélni kell a várandósság ideje alatt, ezzel óvva saját és születendő gyermekünk egészségét is.

Item added to cart.
0 items - Ft