A hiányos fogazatú nők hajlamosabbak a metabolikus szindrómára

A metabolikus szindróma (MS) olyan komplex anyagcserezavart jelöl, melynek leggyakoribb tünetei a hasi elhízás, a túlsúly, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Sajnos a metabolikus szindróma nemzetközi viszonylatban többmillió embert érint, hátterében a genetikai hajlamon túl a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód állnak. Egy új ázsiai tanulmány szerint a betegség kialakulása összefügghet fogazatunk állapotával is.

metabolikus-szindroma-fogazat

A metabolikus szindróma (MS) egyre gyakoribb mind a nyugati, mind az ázsiai országokban. Több korábbi tanulmány talált már összefüggést a betegség és az elhanyagolt szájüreg valamint a fogágybetegségek között, most azonban egy dél-koreai felnőtteket vizsgáló csoport az elvesztett fogak és az MS közötti kapcsolat tisztázására fókuszált.

Megközelítően az ázsiai felnőtt lakosság 5-20 százalékát, míg a nyugati populáció 25 százalékát érintheti a metabolikus szindróma nevű civilizációs betegség, melynek leggyakoribb tünetei:

(X) hirdetés

– hasi elhízás,
– magas vérnyomás,
– magas vércukorszint,
– magas szérum triglicerid szint, alacsony HDL koleszterin szint (zsíranyagcsere zavar).

A Medicine orvosi szaklap 16. számában publikált tanulmányban összesen 1511, negyven év feletti férfit és 2078 negyven év feletti nőt vizsgáltak, akiket meglévő fogaik száma alapján három csoportra osztottak (0-19, 20-27, 28-32).

A metabolikus szindróma jelenléte mellett olyan egyéb faktorokat vizsgáltak, mint az életkor, a nem, a testtömeg index, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás, az iskolázottság, a háztartás jövedelme, a fogmosás gyakorisága és kiegészítő szájápolási szerek használata.

(X) hirdetés

Hogy tisztázzák a hiányzó fogak és a metabolikus szindróma közötti lehetséges kapcsolatot, a kutatók a fenti statisztikai adatokat használták. Megállapításaik szerint azok a férfiak, akik 8 vagy több hiányzó foggal rendelkeznek, magas vérnyomástól és magas vércukorszinttől szenvednek.

Azok a nők, akiknek szintén 8 vagy több hiányzó foguk van, a metabolikus szindróma legtöbb elemét (magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavar) produkálták és a komplex szindróma előfordulása is ennél a csoportnál volt a legmagasabb.

Mindent összevetve az is kiderült, hogy a metabolikus szindróma nélküli hölgyeknek jóval több foguk volt, mint azoknak, akik a betegségtől szenvedtek. Érdekes módon, ugyanezt az összefüggést férfiak esetében nem tudták igazolni. A nemek közötti különbözőségek egyik lehetséges magyarázata a kutatók szerint a menopauza, ami a hölgyeket igen, a férfiakat azonban nem érinti.

Korábbi megfigyelésekkel azt már igazolták, hogy a menopauza után lévő hölgyeknél magasabb koleszterin- és triglicerid szint és alacsonyabb HDL koleszterinszint figyelhető meg, mint a menopauza előtt álló nőknél. Az is tudható, hogy az egész szervezetet érintő, szisztémás gyulladás is jóval gyakoribb a menopauza után álló, metabolikus szindrómától szenvedő nőknél, ami magyarázattal szolgálhat a nők megemelkedett fogvesztési hajlamára.

Habár a tanulmánynak nők esetében sikerült igazolnia a kapcsolatot a metabolikus szindróma és az elvesztett fogak száma között, a kutatók további tanulmányokkal szeretnék igazolni a két állapot közötti kapcsolatot.

Item added to cart.
0 items - Ft