Hétórás műtéttel 232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak

Hétórás műtéttel több mint 232 fogát és fogszerű képződményét húzták ki egy indiai tizenévesnek egy mumbai kórházban.

Ashik Gavai eddig soha nem látott rendellenességgel született. /Kép: hvg.hu/
Ashik Gavai eddig soha nem látott rendellenességgel született. /Kép: hvg.hu/

 „Sokkal több is volt ott, de a kisebbeket nehéz volt észrevenni és kihúzni is, mivel még növésben voltak” – mondta a 17 éves fiú egyik sebésze, Vandana Toravade az Asian Age napilapnak.

A fiú szájüregének jobb felében elhelyezkedő fogképződmények közül voltak mustármagnyi, de üveggolyónyi méretűek is. A kórház fogászati osztályának vezetője elmondta: a darabkák egy őrlőfogból alakultak ki, és valószínű, hogy már a fiú gyermekkorában keletkeztek.

(X) hirdetés

„Összesen 232-t számoltunk meg, de több mint 350 lehet a fogképződmények teljes száma” – közölte Szunanda Dirvare osztályvezető, aki szintén tagja volt az operációt végző csapatnak.

A tizedik osztályos Asik Gavai július 10-én ment a kórházba, heves fájdalmai voltak, fél arca hatalmasra duzzadt. Az orvosokat megdöbbentette, hogy már másfél éve élt így. „Első pillantásra látszott, hogy alsó állkapcsa felét elborították a fogak” – mondta Toravade.

A betegséget fejlődési rendellenességnek írta le az orvos, az orvostudomány történetében az egyik legritkább esetnek ítélte. „További vizsgálatoknak vetjük alá, tanulmányt írunk róla. A legtöbb fog, amit orvosok egyszerre kihúztak egy páciensnél, az 25 vagy 32 volt, úgyhogy világrekordról beszélhetünk” – hangsúlyozta Toravade.

(X) hirdetés

A hétfőn végzett műtét után a fiú egészséges, de fogai növekedését folyamatosan ellenőrizni kell. „Az extrém foghúzás az arcvonásait is megváltoztatta. Annyira megváltozott, hogy még az édesanyja is alig ismerte föl” – mesélte a kezelőorvos.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft