Gyermekkori afta kialakulása, kezelése

Az afta igen kellemetlen hámsérülés, ami a száj puha nyálkahártyáján, az arc belső felén és a nyelven is jelentkezhet. Nem csak felnőtteket érintő betegség, gyakran gyerekeknél is kialakulhat, ami megnehezítheti számukra az evést, az ivást, a beszédet vagy a nyelést. Megjelenésének háttere összetett, a tünetek enyhítésekor pedig több dologra is érdemes odafigyelnünk.

Kép: illusztráció. /Forrás: Parentmap.com/
Kép: illusztráció. /Forrás: Parentmap.com/

A GYERMEKKORI AFTA JELLEMZŐI

A gyermek- és felnőttkori afta kialakulásának pontos okait évtizedek óta próbálják meghatározni. Hivatalosan idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű betegségként tartják számon, s gyakran nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget.

Előfordul, hogy évente csak 1-2 alkalommal és teljesen véletlenszerűen tűnnek elő az apró hámsérülések, de az afták krónikus formában, állandóan visszatérő panaszként is jelentkezhetnek.

(X) hirdetés

Mivel a gyermekek esetében a krónikusan megjelenő afta megnehezíti a nyelést, az evést és az ivást, fennállhat a kiszáradás veszélye, így mindenképp érdemes megfelelő figyelmet szentelni az afta kezelésére.

Az afta éles körvonalú, fehéres, szürkés terület, melyet általában vöröses udvar határol.

Az aftákat három fő csoportba sorolhatjuk:

(X) hirdetés

minor afta: a szájüregben jelentkező afták 80-85%-a ide sorolható, 1-10 mm átmérőjű fekélyek, 7-10 napon belül maguktól gyógyulnak.

major afta (Sutton betegség vagy Sutton afta): a visszatérő afták 10-15%-a ide sorolható. Az afták 10 mm-nél nagyobb átmérővel rendelkeznek, a gyógyulás lassabb, általában 10-30 napot vesz igénybe, gyakran maradnak sebhelyek a fekélyek után.

herpetiform afta (Cooke afta): a visszatérő afták 5-10%-a sorolható ebbe a kategóriába. Egyszerre több, csoportosan megjelenő, 1-3 mm átmérőjű afta, ami plakká állhat össze. Általában 7-10 napot vesz igénybe a gyógyulás.

A GYERMEKKORI AFTA KIALAKULÁSÁNAK HÁTTERE

A betegség hátterét még mindig nem sikerült teljesen felderíteni. Az afta jellemzően az immunrendszer aktiválódásának eredménye éppen ezért gyakran sikeres kezelésnek bizonyul a kortikoszteroidok alkalmazása.

Más kutatások szerint az afta kialakulását okozhatja trauma, érzelmi stressz, helytelen étkezés, B1 vitamin hiány, B12 vitamin hiány, felszívódási zavar, lisztérzékenység, bélműködési zavar, menstruáció, étel hiperérzékenység (pl. tehéntejre), allergiás reakció illetve a szervezet mérgezése (pl. ivóvíz útján bevitt nitrátok).

Nők esetében némileg gyakrabban jelentkezik afta, mint férfiaknál, ennek hátterében a havi hormonális változások állhatnak, de terhesség során is jellemzőbb a fekélyek kialakulása.

A visszatérő afta egészen kiskortól előfordulhat, gyakoriságának csúcspontját 10-19 éves kor körül éri el. A csoportos formában megjelenő major afta jellemzően pubertás után tűnik fel, míg a herpetiform afta idősebb életkorban gyakori.

AZ AFTA KÍSÉRŐ TÜNETEI

Az afta gyakran okoz fájdalmat és égő, kellemetlen érzést, ami akadályozza a normál étkezési szokásokat és a megfelelő szájhigiénia fenntartását is.

Gyermekeknél csökkent étvágy és testsúly, valamint a vizelések ritkulása tapasztalható.

A tünetek típustól függőben 2-10 napig, maximum 30 napig tartanak, a legtöbb esetben maguktól is meggyógyulnak szövődmények nélkül.

A visszatérő major afta a gyógyulást követően hagyhat maga után sebhelyeket. Gyermekek esetében a legnagyobb veszély az afta kapcsán a kiszáradás jelenti, hiszen ilyenkor a gyermekek nem szívesen esznek vagy isznak. Másodlagos bakteriális fertőzés ritkán fordul elő.

A GYERMEKKORI AFTA KEZELÉSE

Gondoskodjunk a gyermek hidratálásáról! – Figyeljünk rá oda, hogy a gyermek az afták ellenére is kellő mennyiségű vizet fogyasszon, nehogy kiszáradjon.

Tartsuk tisztán a szájüreget! – Bár az afták ritkán fertőződnek el, a gyógyulást nem segíti, ha szájüregünk hemzseg a bacilusoktól. Használjunk kis fejű, puha sörtéjű fogkefét!

Kerüljük az SLS tartalmú fogkrémeket! – Egyes kutatások szerint a fogkrémekben, szájvizekben található nátrium-lauril szulfát (SLS) nevű habosítóanyag előidézheti az afták kialakulását, ezért ha lehet, kerüljük ezt az anyagot!

Használjunk speciális szájöblítőket! – Az afta kezelésére legmegfelelőbbek a magas hialuronsav tartalmú szájápolási szerek (gélek, spray-k, öblögetők). Amikor a nyálkahártyán valamilyen sérülés jelentkezik, a szervezet hialuronsav igénye megnő. Ezt azonban a szervezetünk önállóan nem képes tökéletesen kielégíteni, a hialuronsav tartalmú szájápolási szerek viszont kiváló segítséget nyújtanak a gyógyulás ideje alatt.

Item added to cart.
0 items - Ft